De SuperMarkt klaar met poppodium spelen De SuperMarkt klaar met poppodium spelen

“Een poppodium kun je niet spelen, dat moet je zijn”

, Remco van der Ham

De SuperMarkt klaar met poppodium spelen

“Een poppodium kun je niet spelen, dat moet je zijn”

Remco van der Ham ,

Op 19 december 2008 opende het Haagse poppodium De SuperMarkt haar deuren aan de Grote Markt. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en ondergaat de zaal een flinke verbouwing. Een goed moment om het te hebben over de toekomstplannen van De SuperMarkt. 3voor12 Den Haag sprak met Marco Bijsterbosch, één van de programmeurs van de Grote Markt.

Marco is al sinds de opening van de SuperMarkt bij het poppodium betrokken. “Ik werkte eerst in één van de andere locaties op de Grote Markt en ben toen gevraagd om me met de SuperMarkt te gaan bemoeien. Dat wilde ik wel, maar dan wilde ik me ook bemoeien met de programmering.” De zaal werd overgenomen van de Silly Symphonies. “We hebben alleen het interieur een klein beetje veranderd en er een podium in gebouwd. Toen zijn we anderhalf jaar lang poppodium gaan spelen. Tot we erachter kwamen dat je dat niet kan spelen, maar dat je dat wel echt moet zijn. Dat is de fase waar we nu in zitten, de SuperMarkt doorontwikkelen tot een volwaardig poppodium. Daar zijn we nu een half jaar mee bezig.”

De verbouwing aan de SuperMarkt is op dit moment in volle gang. “Ik wilde heel graag de bar naar de andere kant van de zaal hebben, dat is inmiddels gedaan en dat werkt ideaal. Ook zijn we veel bezig geweest met het meer ruimtelijk maken van de zaal en het zorgen voor meer capaciteit. Ook is de rookruimte flink aangepakt en gaan we veel aan het uiterlijk van de zaal doen. Zo komt er bijvoorbeeld een galerij met foto’s van bands die in de SuperMarkt hebben opgetreden.” Tijdens de verbouwing blijft de SuperMarkt gewoon open. “De geplande datum voor de heropening was 7 mei, maar dat gaan we helaas niet halen.”

Tot nu toe is de entree van de SuperMarkt altijd gratis geweest, maar daar gaat verandering in komen. “We willen er wel naartoe om één of twee keer per maand voor grotere concerten entree te gaan vragen. Het blijft dan wel goedkoop, maar het is wel leuk als we ook af en toe een echt grote naam op de poster kunnen zetten.” Dat de SuperMarkt voorheen altijd gratis toegankelijk is geweest, maakt het invoeren van entreeprijzen er niet makkelijker op. “We hebben mensen wat dat betreft wel verwend de afgelopen jaren, dus daar moeten we wel voorzichtig mee om gaan.”

The Hague Festivals
Van 1 tot en met 26 juni vindt The Hague Festivals weer plaats, waarbij er ook dit jaar weer een buitenpodium op de Grote Markt komt te staan. Toch is er een belangrijke verandering in vergelijking met voorgaande jaren. “Normaal hebben we de gehele periode van The Hague Festivals het buitenpodium staan, maar dat was nu niet haalbaar. De hele maand juni komt het carrouselpodium, dat ook met het Summertime Festival is gebruikt, op de Grote Markt te staan. Het grote podium zal slechts één weekend worden opgesteld, op 17, 18 en 19 juni.”

Dat het grote podium dit jaar maar drie dagen wordt opgesteld heeft deels te maken met een subsidiekorting maar ook met de geluidsoverlast voor de buren van de Grote Markt. “We blijven nauw in contact staan met de buren en we proberen zoveel mogelijk rekening met ze te houden. Dat we dit jaar maar één weekend het grote podium hebben, scheelt al enorm. We hebben altijd goede gesprekken met de buren, maar dat neemt niet weg dat ze wel eens last van ons kunnen hebben. We proberen er in ieder geval ook dit jaar weer zo goed mogelijk uit te komen met de buren.”

Programma PopHotSpot Zomerfestival 2011
Op donderdag 17 juni is er een The Hague Jazz preview, op vrijdag 18 juni staan De Staat en Blood Red Shoes op het programma en op zaterdag 19 juni is het de beurt aan De Jeugd Van Tegenwoordig en Baskerville. Op het carrouselpodium zijn onder andere optredens van Pien Feith, The Tellers, The Tunes, Beans & Fatback, Big Texas BBQ met The Blue Grass Boogiemen en The Hillbilly Moon Explosion. Ook zijn er verschillende samenwerkingsprojecten opgezet met onder andere het Koninklijk Conservatorium, Diligentia en het Koorenhuis. Daarnaast zijn er twee jazzavonden en een stand up comedy avond.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag