Multicultureel smullen op Martbazar 2010 Multicultureel smullen op Martbazar 2010

Abou, Kern Koppen en meer

, Jade Yorks | Foto’s: Ramond Jaggessar

Multicultureel smullen op Martbazar 2010

Abou, Kern Koppen en meer

Jade Yorks | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Goede weersomstandigheden, lekker exotisch eten en een gevarieerd multicultureel (muziek)programma maakten Martbazar het afgelopen weekend tot een kleurrijk en toegankelijk festival. Terwijl de ouderen hun toevlucht zochten op de festivalmarkt, waren het veelal de kinderen die zich voor de verschillende podia schaarden. 3VOOR12 Den Haag nam polshoogte op de eerste dag van het tweedaagse festival in Transvaal.

Abou, Kern Koppen en meer

Goede weersomstandigheden, lekker exotisch eten en een gevarieerd multicultureel (muziek)programma maakten Martbazar het afgelopen weekend tot een kleurrijk en toegankelijk festival. Terwijl de ouderen hun toevlucht zochten op de festivalmarkt, waren het veelal de kinderen die zich voor de verschillende podia schaarden. Een ware uitdaging voor de artiest want de kleintjes lieten zich niet zomaar behagen. 3VOOR12 Den Haag nam polshoogte op de eerste dag van het tweedaagse festival in Transvaal.

Kruidige voedselgeuren, voetballende kinderen en vanuit elke hoek een ander dansbaar muziekje uit de speakers. Martbazar is geopend. Als opvolger van festivals Ha-schi-ba en de Kaschba werd vorig jaar voor het eerst Martbazar gehouden, een multicultureel festival, omgeven door tropische sferen dat zich op steenworp afstand van de Haagse markt bevindt. Dit jaar staat er, tussen grote acts als Flinke Namen, Fouradi en Izaline Calister, ook veel moois uit Den Haag op de bühne.

Een Haags talentje om zeker in de gaten te blijven houden, is rapper Abou. Deze achttienjarige Haagse staat op het punt om zijn debuut EP ‘De Aftrap’ uit te brengen. Vandaag geeft hij daar in Transval een klein voorproefje van. Al snel blijkt dat hij over een lekkere flow beschikt. Zijn lyrics over andere rappers, homies en zichzelf bekken lekker weg. De inhoud van zijn liedjes verraden een voorliefde voor brag n boast (bluffen en opscheppen). Zijn tracks gaan met name over slechte rappers en zijn eigen rapkunsten. Dat weet hij vaak op originele wijze naar voren te brengen. ‘Ik ben daar waar de paper is. En jij bent vaak daar waar de tv zit.’ Samen met een compagnon MC maakt hij handig gebruik van de grootte van het podium. Ze doen hun uiterste best interactie met het publiek te vinden, maar het feestje dat Abou voor aanvang beloofd heeft te brengen, is helaas achterwege gebleven.

Ook Kern Koppen staat op het podium voor een uitdaging. Al bij de soundcheck blijkt dat het drietal over een groot improvisatietalent beschikt. Origineel gevonden woordspelingen over het hier en nu galmen uit de speakers. Het jonge publiek neemt het in zich op maar lijkt niet overtuigd. “Het lijkt wel alsof we klassieke muziek maken”, analyseert rapper Ki vanaf het podium met een brede glimlach. De rappers hebben er zichtbaar lol in om interactie tussen hen en het kritische publiek te creëren. Mede dankzij hun enthousiasme en de gevarieerde set met goede liedjes, lukt hen dat gestaag. Er wordt veel materiaal van het album ‘Een’ gespeeld, maar ook oude klassiekers komen voorbij. ‘Een’ werd in november vorig jaar in het Paard van Troje gepresenteerd in de vorm van een silent disco. De nummers waren enige tijd ook te downloaden vanaf de bandwebsite. Het album kwam in handen van rapper Blaxtar, die zo enthousiast was dat hij het opnieuw wilde uitbrengen op zijn eigen label Raen Music. Inmiddels zijn de nummers opnieuw afgemixt en aangevuld met een bonustrack waarop ook Blaxtar te horen is. De nieuwe ‘Een’ wordt 10 oktober gepresenteerd in het MC Theater in Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag