Klavanizacia 2: Een poldergipsyfeest met Lowlands acts Klavanizacia 2: Een poldergipsyfeest met Lowlands acts

Veel gedans, gelach en geproost bij de cd-presentatie van Klavan Gadjé

, Vincent van der Voort | Foto’s: Sophia van Rossum

Klavanizacia 2: Een poldergipsyfeest met Lowlands acts

Veel gedans, gelach en geproost bij de cd-presentatie van Klavan Gadjé

Vincent van der Voort | Foto’s: Sophia van Rossum ,

Vrijdag 24 september presenteerde de poldergipsy band Klavan Gadjé hun cd ‘Brand’ in het LVC tijdens het Klavanizacia 2 festival. Samen met Kalio Gayo, DJ Tommi en Fat angel was het een heus feestmaal met aanstekelijk dansbare ingrediënten.

Veel gedans, gelach en geproost bij de cd-presentatie van Klavan Gadjé

Vrijdag 24 september presenteerde de poldergipsy band Klavan Gadjé hun cd ‘Brand’ in het LVC tijdens het Klavanizacia 2 festival. Samen met Kalio Gayo, DJ Tommi en Fat angel was het een heus feestmaal met aanstekelijk dansbare ingrediënten.

Iedereen wil er op tijd bij zijn vandaag, want om 21.00 uur, als de deur open gaat, staat er al een lange rij voor het LVC. Om 21.00 uur begint dan ook de Leidse gipsy punk band Fat Angel. Zij staan niet op het podium, maar naast de bar, op hetzelfde zeeniveau als het publiek. Deze mollige engelen hebben zelfs heuse vleugels op hun rug en met interessante instrumenten als een dwarsfluit, elektrische ukelele en een elektrische viool is het duidelijk dat iedereen hier is om te feesten. Ondanks het slechte geluid wordt er al gelijk flink gedanst en de mensen die net binnenkomen kunnen ook niet stil blijven staan. Dansen is nu eenmaal aanstekelijk.

Dan is het tijd om op het grote podium Lowlands nog eens dunnetjes over te doen, want zowel Kalio Gayo als Klavan Gadjé als DJ Tommi hebben allemaal in de Lima tent op Lowlands gestaan. Kalio Gayo opent in de grote zaal. Deze Utrechtse band laat, in tegenstelling tot Fat Angel en Klavan Gadjé, zien dat je niet per se een bigband nodig hebt om goede Balkan te spelen. Kalio Gayo doet het met z’n vijven, maar met een banjo, elektrische contrabas en een accordeon weten ze een eigen geluid neer te zetten en krijgen ze het publiek aan het dansen. Wat Kalio Gayo uniek maakt is dat ze zingen in een zelfbedachte taal. “Een universele taal, die niemand kan verstaan, maar die iedereen begrijpt” zegt Sijmen Henkriks, die de elektrische contrabas voor zijn rekening neemt. Je merkt inderdaad dat de teksten wel degelijk ergens over gaan. Er wordt met veel emotie en gevoel gezongen en ook al verstaat het publiek er niks van ze begrijpen het maar al te goed. De inmiddels bomvolle grote zaal danst en springt er op los.

Dan is het tijd voor hetgeen waarom iedereen in de eerste plaats naar het LVC is gekomen: Klavan Gadjé. Zij presenteren vandaag hun debuutalbum ‘Brand’. Een Nederlandstalige poldergipsy plaat die blijkbaar bij veel mensen in het publiek al enige tijd in de kast staat. Er wordt volop meegezongen, gedanst, geproost, de plastik dieren en zwembandjes vliegen door de zaal en er komt zelfs een crowdsurfer langs. Klavan Gadjé zingt “1,2, maak kabaal!” en het LVC antwoord met een oorverdovend geschreeuw. Met veel dynamiek, te veel instrumenten om op te noemen en een uitbundige set weet Klavan Gadjé het publiek te verrassen en mee te nemen naar onvergetelijke hoogtepunten. Klavan Gadjé zingt aanstekelijke teksten als ‘wij gaan dansen, wij moeten dansen, wij met jullie en jullie met ons!’ en ‘In principe, heb ik uit principe, maar één principe, geen principe!’. Deze nepzigeuners (Gadjé betekent nepzigeuner), allemaal met een hoedje op en een gilet aan, zijn in Leiden duidelijk al een begrip, nu de rest van het land nog.

De laatste Lowlandsganger van de avond is DJ Tommi die tot diep in de nacht het publiek trakteert op stevige Balkanbeats. Met een breed assortiment aan dansbare platen zorgt DJ Tommi ervoor dat iedereen in het LVC blijft.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag