Ed Struijlaart gaat fulltime voor de muziek

“Ik leef angstvrij, wat betreft geld en de toekomst”

Cok Jouvenaar ,

Ed Struijlaart is weer in het nieuws omdat hij de internationale filmtrailer van ‘Komt een vrouw bij de dokter’ heeft ingezongen. Dit is slechts één van de dingen waar de ex-frontman van de Stud Muffins mee bezig is. Hij heeft inmiddels meer dan dertig nummers geschreven, speelt in een bluesrocktrio, presenteert een radioprogramma en geeft bandcoaching. Zijn focus is fulltime op de muziek gericht.

“Ik leef angstvrij, wat betreft geld en de toekomst”

Ed Struijlaart is weer in het nieuws omdat hij de internationale filmtrailer van ‘Komt een vrouw bij de dokter’ heeft ingezongen. Dit is slechts één van de dingen waar de ex-frontman van de Stud Muffins mee bezig is. Hij heeft inmiddels meer dan dertig nummers geschreven, speelt in een bluesrocktrio, presenteert een radioprogramma en geeft bandcoaching. Zijn focus is fulltime op de muziek gericht.
 
“Ik ben nu een half jaar bezig en het gaat heel goed.” Ed is tevreden en vooral trots. “In november heb ik mijn baan opgezegd en sindsdien elke week wel een liedje geschreven.” Ed’s solocarrière begon bij het voorprogramma van Maria Mena in Paradiso. “Ik werd gebeld of ik ‘s avonds het voorprogramma wilde verzorgen. Ik wilde het niet alleen doen en had Jelmer Bouma gebeld. Maar hij kon niet, dus moest ik het wel alleen. Tijdens het optreden stelde ik mij kwetsbaar op en vertelde dat dit mijn eerste solo optreden was. Ik zei ook, als ze mijn muziek leuk vonden, een berichtje konden mailen en ik dan een nummer van de Stud Muffins zou sturen.
Toen ik in de kleedkamer was, zag ik dat ik op Twitter werd overspoeld door berichtjes. Twitter is nu hét medium, hiermee bouw je een band op met je publiek.”

Het ging met de Stud Muffins enorm goed. Met het nummer ‘Tricks up my sleeve’ kwam de band bij De Wereld Draait door en werd de band Serious Talent op 3FM. “Sommige bandleden hadden goede banen en waren erg succesvol, andere hadden kinderen en zo. Om helemaal voor de band te gaan was dus moeilijk.” Ed nam een besluit, vroeg een WWIK-uitkering aan en nam de full package van het muzikantschap. “Ik had een goede baan met een lease auto, maar de muziek zat altijd in mijn achterhoofd.  Het overlijden van mijn vader heeft ook meegespeeld. Hij is 59 jaar geworden en altijd gewerkt. ‘Dit is hét moment’ dacht ik. Mijn huisraad heb ik verkocht en een tweedehands Opel Corsa gekocht. Ik woon nu afwisselend bij mijn moeder en mijn vriendin. Ik leef angstvrij, wat betreft geld en de toekomst. Als het niet lukt, kan ik altijd terug maar dan heb ik het wel gedaan dan.”
 
Ed beseft wel dat hij zonder de Stud Muffins nooit zo ver was gekomen, “ Zonder die gasten was dit nooit gelukt.” Ten tijde van de band had Ed al veel contacten opgedaan en is gaan samenwerken met publisher Pennies From Heaven en boekingskantoor Agents After All. “Ik wil werken met professionals en deze hebben in het weekend vaak een optreden, dus geen tijd. Dan moet je doordeweeks afspreken.” Dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Ed werkt ondermeer samen met Bertolf, Miss Montreal en leden uit het team van Caro Emerald. Dit is het topje van de ijsberg. “Ik heb nu zo’n dertig liedjes geschreven, ik ben op de helft. Het is de bedoeling dat er een band geformeerd wordt voor de plaat en optredens. Een solo-optreden van een singer-songwriter is na een half uur heel saai. Ik heb al wat mensen waarmee ik musiceer, waaronder Michel van der Zanden.”  Samen met van der Zanden en Bruce Smith heeft Ed het nummer 'Against the wall' opgenomen voor de internationale filmtrailer van ‘Komt een vrouw bij de dokter’. “Dit heb ik alleen ingezongen hoor. Het is voor de pitch.”
 
Ook is Ed door Rob Stenders benaderd voor een eigen radioprogramma, “Bij zijn radiostation KX Radio heb ik een eigen programma. Hierin wil ik iets doen met jonge bands, iets als ‘Het Demoduel’. Dit wil ik combineren met de avonden in het Paardcafé, de opvolger van ‘Stud Muffins presenteert’, hoe dit qua vorm wordt weet ik nog niet.” Voor de lol speelt Ed in een bluesrocktrio, “Samen met drummer Jackson Loman en bassist Vincent Valstar. The Heritage heet dit bandje. Echt zuiver voor de lol. We hebben niet eens een website.” Bezigheden te over heeft deze man. “Ik doe ook bandcoaching en wil in de toekomst gaan produceren. Ik wil vooral dingen doen die mij een goed gevoel geven. Als er maar vooruitgang in zit. Al zijn het kleine stapjes.”

Ed Struijlaart is samen met Michel van der Zanden te bewonderen in het voorprogramma van Headlife op 11 september in het Paard van Troje.