Alles gaat kapot bij Drive Like Maria

Clubtour wordt afgesloten in ’t Paard van Troje

Francis Pronk | Foto’s: Raymond Nieuwenburg ,

Het is niet raar dat Drive Like Maria vaak in een adem wordt genoemd met De Staat en Triggerfinger. Ze werden al de belofte van 2009 genoemd en in 2010 heeft de band ook niks om te klagen. Inmiddels is de band bezig met het schrijfproces voor een nieuw album, maar voor het zover is brengen ze de nummers van hun 1e album 'Elmwood' ten gehore in 't Paard.

Clubtour wordt afgesloten in ’t Paard van Troje

Het is niet raar dat Drive Like Maria vaak in een adem wordt genoemd met De Staat en Triggerfinger. Ze werden al de belofte van 2009 genoemd en in 2010 heeft de band ook niks om te klagen. Inmiddels is de band bezig met het schrijfproces voor een nieuw album, maar voor het zover is brengen ze de nummers van hun 1e album 'Elmwood' ten gehore in 't Paard.

Voordat Drive Like Maria het podium betreedt van de kleine zaal in 't Paard is het tijd voor de band The Wrong Jeremies. Bij opener 'Hate to say I'm straight' kan je niks anders dan deze band vergelijken met Queens of the Stone Age. De invloeden van deze band zijn duidelijk te horen, wat absoluut geen misser is, maar je kan het niet uniek noemen. Het tweede nummer van The Wrong Jeremies zal de Queens of the Stone Age kenners bekend in de oren klinken. Het nummer 'AFC for the summer' lijkt enorm op 'Feel good hit of the summer' van Queens of the Stone Age. Voor de NIET Queens of the Stone Age kenners is deze band absoluut een eye opener en in het publiek wordt zelfs meerdere malen gefluisterd: "Dit is echt een hele goede band." Na de afsluiter 'For your ears only' gaan de bandleden tevreden het podium af. Prima set, alleen een te hoog Queens of the Stone Age gehalte. Maar wat maakt het eigenlijk uit? Het publiek is prima opgewarmd voor hoofdact Drive Like Maria.

Na een mysterieus intro kan de show van de Belgisch-Nederlandse band Drive Like Maria beginnen. Gitariste Nitzan Hoffmann laat de eerste tonen door 't Paard klinken en het is tijd om te gaan knallen. Deze band staat toch wel bekend om een interessante samenstelling. De zang wordt hoofdzakelijk gedaan door Bjorn Awouters, die tegelijkertijd drumt. Drummen en tegelijkertijd je stem en articulatie zo duidelijker laten klinken is bijna magisch. De band  belooft er vanavond iets speciaals van te maken, omdat het de allerlaatste show is van hun clubtour dit jaar. Het nummer 'License to kill' klinkt door de zaal en wordt door enkele mensen meegezongen die aan de zijkant heftig aan het headbangen zijn. Nitzan tovert de ene na de andere gitaarriff uit haar gitaar en na dit optreden zullen de vooroordelen over vrouwen die gitaarspelen wat meer weggewaaid zijn.

De carrière van Drive Like Maria is als een sneltreinvaart gegaan en daar past het nummer 'I'm on a train' goed bij. Het publiek zingt halverwege braaf "Ooo... Ooo" in koor mee. Even later neemt Arnout Hellofs plaats achter het drumstel en ruilt Bjorn Awouters zijn drumstel in voor een elektrische gitaar. Na de eerste tonen breekt zijn snaar al, waardoor hij zegt: "Alles moet kapot vandaag!" Niet alleen eigen nummers komen voorbij, want ze wagen zich zelfs aan een cover van Gossip. 'Standing in the way of control' doet het goed bij het publiek. Halverwege het nummer valt nog een deel van het drumstel om, onder het mom van 'Alles moet kapot vandaag' zullen we maar denken...

Speciaal is dit concert zeker; Het nummer 'Die a little bit more' komt voorbij, welke ze al een hele tijd niet hebben gespeeld, en bij het laatste nummer 'Leave this town' komt er een extra floortom aan te pas. Helaas gaat na dit nummer meteen het zaallicht al aan, maar gelukkig komen de bandleden toch nog terug na luid applaus en geroep. Bjorn Awouters speelt deze keer op een akoestische gitaar, maar breekt na een instrumentaal stuk meteen weer een snaar. Daarna is het tijd voor het knallende nummer 'King of my town'. Spetterend einde van een knallende show. Speciaal was het zeker en alles ging écht kapot. Ze beloven volgend jaar terug te komen met nieuwe nummers.