Oppositie maakt zich sterk voor behoud laag BTW-tarief concertkaarten Oppositie maakt zich sterk voor behoud laag BTW-tarief concertkaarten

PVV: "Echte kunst moet zichzelf kunnen verkopen"

, Ingmar Griffioen

Oppositie maakt zich sterk voor behoud laag BTW-tarief concertkaarten

PVV: "Echte kunst moet zichzelf kunnen verkopen"

Ingmar Griffioen ,

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer pleiten ervoor om het lage BTW-tarief op de podiumkunsten in stand te houden. Een verhoging van 6 naar 19 procent, zoals het kabinet voorstaat, zou de kunst alleen nog maar meer elitair maken. meent GroenLinks. De PVV stelt dat "echte kunst zichzelf moet kunnen verkopen".

PVV: "Echte kunst moet zichzelf kunnen verkopen"

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer pleiten ervoor om het huidige, in 1998 ingevoerde lage BTW-tarief op de podiumkunsten in stand te houden. Een verhoging van 6 naar 19 procent, zoals het kabinet voorstaat, zou de kunst alleen nog maar meer elitair maken. Aldus GroenLinks, dat de VVD voor de voeten wierp 'een vendetta tegen de kunstsector te voeren'.

PvdA en D66 liepen ook te hoop tegen de btw-verhoging in de kunstensector. "Hou de BTW laag, zodat de kunst zich op de markt staande kan houden", zo tekende het ANP op uit de mond van PvdA-Kamerlid Ed Groot. PVV-Kamerlid Roland van Vliet reageerde daarop door te stellen dat echte kunst in Nederland zichzelf moet verkopen. "Burgers hebben straks de keus om te besluiten waar ze hun geld aan uitgeven."

Volgens regeringspartij VVD wordt cultuur in bijna alle landen belast tegen het hoge tarief. GroenLinks wierp tegen dat in België en Duitsland de BTW op cultuur ook onder de 7 procent ligt. Volgens de ANP-verslaggever liet VVD'er Neppérus enige ruimte voor alternatieven op de BTW-verhoging: "Ik wacht uw voorstellen af, maar ik wil geen valse verwachtingen wekken."

Namens de SP kwam kamerlid Farshad Bashir vandaag met het voorstel om de winstbelasting voor bedrijven niet met 0,5 procent naar 25 procent terug te draaien. Als het kabinet dit voornemen schrapt, zou het volgens Bashir 210 miljoen besparen en zo de bezuinigingen in de kunstsector kunnen annuleren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag