Hans Vandenburg doet weer eens wat anders Hans Vandenburg doet weer eens wat anders

Een nieuw project, een boek en toch ook good ol’ Gruppo

, Ferry Bovet

Hans Vandenburg doet weer eens wat anders

Een nieuw project, een boek en toch ook good ol’ Gruppo

Ferry Bovet ,

Noem hem VanDeFruits, DJ Lookalaika, die kale van Gruppo, voor mijn part Buddy Odor, of gewoon Hans Vandenburg. Een muzikale duizendpoot, altijd bezig. Nu weer met het project The Downloadables, maar ook voor Gruppo Sportivo zijn er nieuwe plannen, voor een theatertour. En er is een boek over hem verschenen, waarin uiteen gezet wordt hoe hij erin slaagde onberoemd te worden. Wij spraken met Hans Z11.

Een nieuw project, een boek en toch ook good ol’ Gruppo

Noem hem VanDeFruits, DJ Lookalaika, die kale van Gruppo, voor mijn part Buddy Odor, of gewoon Hans Vandenburg. Een muzikale duizendpoot, altijd bezig. Nu weer met het project The Downloadables, maar ook voor Gruppo Sportivo zijn er nieuwe plannen, voor een theatertour. En er is een boek over hem verschenen, waarin uiteen gezet wordt hoe hij erin slaagde onberoemd te worden. Wij spraken met Hans Z11.

Eerst gaan we een half jaartje terug in de tijd, wanneer hij ons vol enthousiasme vertelt over een nieuw project: The Downloadables. “Ik maak altijd muziek. En die muziek is niet altijd voor Gruppo geschikt. Nu hebben we een trio dat groovy en funky is, meer terug naar de basis van de blues en de soul. Vinden we zelf dan hè.” Een beetje serieus moet het worden ook. “We hebben natuurlijk wel lol. Maar het moet niet schijtlollig worden. Maar woordspelingen in tekst en titels en zo, dat kan ik toch echt niet laten. Want dan denk ik ineens ‘ik ben serieus met muziek bezig’ en dat is niet de bedoeling. Het moet leuk blijven, snap je, het moet niet op werk gaan lijken. Maar ik doe echt m’n best om een goede roots-plaat te maken. Kunnen we misschien wel in de Rootz spelen.” En ja hoor, daar is alweer zo’n woordspeling.

Naast Hans bestaat The Downloadables uit twee mannen waarmee hij ook in Dierenpark speelt: bassist Gerrit-Jan Konink en drummer Stijn Claassen. “We zijn nu met de opnamen bezig voor een EP met zes nummers. Ik zit zelf te denken aan een release op vinyl. Eens kijken hoe we dat dan in de markt moeten gaan zetten. Leuk toch, The Downloadables, en dan op vinyl? Ja, je kunt de liedjes natuurlijk ook gewoon van internet downloaden. We willen ook veel spelen, met Hammond en Rhodes erbij, dat mensen na de eerste noot denken ‘lekker zeg, we gaan dansen’. We hebben een gastmuzikant, Niels Meijer, die nu bij de opnamen op toetsen de nummers invult, maar misschien ook wel eens live mee gaat doen. Géén zangeressen. Want dan gaat het weer zo snel op Gruppo lijken.”

Terug naar nu. Gruppo Sportivo was te zien tijdens de finale van de Haagse PopWeek, waar ook het boek over Hans Vandenburg werd gepresenteerd. Daarover later meer. Eerst nog even The Downloadables. De plannen voor vinyl liggen een beetje in de ijskast, maar er is alweer een ander idee: een usb-stick. “Het gaat om de kosten hè. En een stick is heel makkelijk om bij een optreden weg te geven. Daar zijn we nu mee bezig, ware het niet dat als je het echt leuk wil maken, het toch weer een investering wordt. Je kunt sticks in de vorm van een poppetje laten maken, kaal hoofd, brilletje op, die kan je dan in je computer doen en dan steek ik daar dan als het ware uit. Nou, daar ben je klaar mee! Er kan natuurlijk allerlei content op, dus we dachten eraan om bij elk van de zes nummers beeld te maken, en zo verzin je steeds iets nieuws, maar ja dan wordt het toch een kostbaar iets.” Vooralsnog zijn de tracks gewoon op de MySpace pagina van de band te vinden.

Het boek dan. ‘Hans Vandenburg en het Geheim van het Succes’. Geschreven door Bindervoet en Henkes, die eerder vertalingen van The Beatles en Bob Dylan songs op de markt brachten. “Ja, die jongens zijn fans van The Beatles, maar ook van Gruppo en die hebben ooit eens voorgesteld een biografie van mij te schrijven. Nou ja, een boek vol droge chronologische feiten en zo, daar had ik helemaal geen behoefte aan. Maar ze hebben allerlei materiaal uit mijn archieven gehaald, waaronder columns voor Popstad Nr 12 (dat was een programma van Radio West – red.) en dingen die ik voor een serie aan het schrijven was. Uiteraard hebben ze zelf een hoop geschreven, met bandleden gepraat en op het eind mocht ik er in krassen. Het heeft wel even geduurd voordat het zover was dat het wat mij betreft uit kon komen. Het is nog steeds een ongeautoriseerde uitgave, maar het is wel te gek. Sowieso, dat er een boek over je uit is, dat is al wonderbaarlijk.” In het boek zit nog een cd bijgesloten met daarop 16 nummers. “Het is allemaal nieuw, onuitgebracht materiaal. Demo’s van onder meer Gruppo, instrumentale tracks, en het eindigt met een nummer van The Downloadables, maar dan drie keer. De demo, de versie die ik ooit naar het songfestival heb gestuurd en The Downloadables versie. En zo zijn we weer helemaal in het heden!”

Van het heden dan nog een kleine stap naar de toekomst. De eerste helft van 2011 trekt Gruppo Sportivo de theaters in. “Theaters zijn eigenlijk niet zo mijn ding. Maarrr, het is toch ook wel leuk om te doen. Je kunt dingen doen die in een jongerencentrum niet kunnen. Akoestische tracks die men niet kent, of andere versies van bekende nummers. Met banjo, of mandoline, of a capella, of instrumentaal. Deze week gaan we vergaderen. Wat mij betreft draait het om de muziek maar misschien denken de anderen daar anders over. Ik hou m’n hart vast, dadelijk gaan ze acteren! De songs, daar komen we wel uit. We hebben er ongeveer 200 om uit te kiezen. Maar doe je er wat omheen, en zo ja, wat dan? Mijn idee is om de schrijvers van het boek mee te nemen en ze af en toe, à la die ouwe mannetjes uit de Muppet Show, commentaar te laten leveren, of dingen laten voordragen. Lijkt me heel erg leuk!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag