Veel namen voor 5 Mei Festival 2010 bekend Veel namen voor 5 Mei Festival 2010 bekend

Derde editie Haags bevrijdingsfestival

, Redactie 3VOOR12 Den Haag

Veel namen voor 5 Mei Festival 2010 bekend

Derde editie Haags bevrijdingsfestival

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

Op woensdag 5 mei wordt voor de derde keer het 5 Mei Festival gehouden. Op het Spuiplein en in het Theater a/h Spui kun je muziek, debatten, literatuur en theater verwachten. De eerste namen van het programma zijn vandaag bekend gemaakt door de organisatie.

Derde editie Haags bevrijdingsfestival

Op woensdag 5 mei wordt voor de derde keer het 5 Mei Festival gehouden. Op het Spuiplein en in het Theater a/h Spui kun je muziek, debatten, literatuur en theater verwachten. De eerste namen van het programma zijn vandaag bekend gemaakt door de organisatie.

Jurk!, bestaande uit cabaretiers Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven scoorden begin dit jaar een nummer 1 hit met hun debuutsingle ‘Zou zo graag’, afkomstig van het album ‘Avondjurk’. Het duo is vooral bekend van het televisieprogramma Draadstaal. Hun theatertournee, die dit jaar langs vijftig steden gaat, is inmiddels volledig uitverkocht.

De Amsterdamse groep Moss was een van de sensaties tijdens de laatste editie van het festival Noorderslag. Hun album 'Never Be Scared / Don't Be A Hero' wordt in recensies omschreven als spannend, intens en lekker. Na eerder voorprogramma te zijn geweest bij bands als Bettie Serveert, Johan, Alamo Race Track en Razorlight is de band nu meer dan klaar om op eigen benen te staan.

De Haagse broertjes Camiel, Wrister en Quinten Meiressonne aka All Missing Pieces debuteerden in 2008 met de EP ‘Push The Button On My Back And Turn Me On’. De rockgroep maakte een kickstart met mooie festivaloptredens en heel veel media-aandacht. Deze maand verschijnt de eerste volledige cd van de tieners. De plaat gaat ‘Virtue.Mine.Honour’ heten, een verwijzing naar het motto van een Schotse clan, waar de voorouders van de leden van All Missing Pieces ooit toe behoorden.

De Berlijnse groep Rotfront bestaat deels uit immigranten van wie de roots liggen in Oekraïne, Hongarije, Amerika en Australië. De band speelt opzwepende balkanbeats gecombineerd met ska, cumbia en raggamuffin. Het enthousiasme van de band en de hoge dansbaarheidsfactor maken van elk optreden van Rotfront een feest.

Winston Bergwijn, beter bekend als Winne, is een in Suriname geboren rapper uit Rotterdam. In 2006 tekende Winne een contract bij het gerenomeerde hiphoplabel TopNotch. Vorig jaar verscheen zijn debuut ´Winne Zonder Strijd´. De rapper won al vier keer een State Award, de toonaangevende prijs voor Nederlands hiphoptalent.

CCC Inc. is een Nederlandse hippieband, ontstaan in 1967. De bekendste bandleden zijn Ernst Jansz en Joost Belinfante, die later met Doe Maar tot echte tieneridolen uitgroeiden. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan bracht CCC Inc. in 2007 een box uit met 11 cd´s en een dvd. Sinds 2008 treedt CCC Inc. weer regelmatig op, waarbij ex-Doe Maar gitarist Jan Hendriks de overleden Jan Kloos vervangt.

De Spaanstalige formatie Kookaburra won in februari de tweede editie van het Mozaïque Songfestival Den Haag. De groep speelt eigen nummers met invloeden uit Zuid-Amerikaanse muziek (musica llanera uit Venezuela) en Noord-Amerikaanse muziek (country). De band bracht begin dit jaar hun debuut-CD uit. Tijdens het 5 Mei Festival wordt de single ‘Hoja en blanco’ gepresenteerd, het nummer waarmee Kookaburra het Mozaïque Songfestival won.

De in Amerika geboren Haagse r&b/popzangeres April Darby (18) kan ondanks haar jonge leeftijd al terugkijken op een indrukwekkende carriere. Als 14-jarige volgde zij lessen bij het Netherlands Musical Ensemble en won zij de Totally Kidz Talentshow. De afgelopen jaren heeft April in Amerika gewerkt aan het schrijven van nummers voor haar debuutalbum en won zij en passant een voorronde voor het televisie-programma American Idol. Terug in Nederland won zij samen met de rockband No Comment de tweede editie van het festival Check MO, waarmee zij onder andere een optreden op het 5 Mei Festival wonnen. Door verplichtingen elders kan No Comment op 5 mei niet optreden in Den Haag.

Naast de muziekprogrammering zijn er tijdens het 5 Mei Festival ook debatten, lezingen en is er theater. Zo is er de theatervoorstelling ‘Eens ’n Hagenees’ van de Haagse muzikant Kees Balm, waarin hij graaft in zijn jeugdherinneringen, en is er onder leiding van ras-Hagenees Boozy een nieuwe editie van Puur Gelul met Nico Dijkshoorn, Renske de Greef, Karel Kanits en Jeffrey Huf.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag