“Je zult ons niet zo snel iemand horen vermoorden in een track” “Je zult ons niet zo snel iemand horen vermoorden in een track”

L4 presenteert morgen debuut Counting Coins aan publiek

, Jade Yorks

“Je zult ons niet zo snel iemand horen vermoorden in een track”

L4 presenteert morgen debuut Counting Coins aan publiek

Jade Yorks ,

In december vorig jaar tekende L4 (Looking 4ward) een platencontract bij T2 Entertainment, eerder was de videoclip ‘Sleep Walking’ op TMF te zien en morgen presenteert de Haagse hiphopformatie het debuutalbum ‘Counting Coins’ aan het pubiek. “Het is hard werken, geduld, connecties, geluk en voor een deel natuurlijk ook goede muziek.”

L4 presenteert morgen debuut Counting Coins aan publiek

In december vorig jaar tekende L4 (Looking 4ward) een platencontract bij T2 Entertainment, eerder was de videoclip ‘Sleep Walking’ op TMF te zien en morgen presenteert de Haagse hiphopformatie het debuutalbum ‘Counting Coins’ aan het pubiek. “Het is hard werken, geduld, connecties, geluk en voor een deel natuurlijk ook goede muziek.”

Rappers Mic-Niff en Stamina doen een boekje open over wat zij de afgelopen twee jaar hebben uitgespookt. Zo trokken de frontmannen vorig jaar de stoute schoenen aan en namen ze de trein richting Berlijn. Onaangekondigd klopten ze op de deur bij de prestigieuze platenmaatschappij EMI. “Wij zijn L4 uit Den Haag en we willen graag wat laten horen”, zeiden ze bij de receptie. “Hell no, jullie sturen maar een email”, was de respons. De heren hielden voet bij stuk en raakten uiteindelijk een uur lang aan de praat met de A&R manager. “Hij zag wat in ons, maar met name in het verhaal van een stel jongens dat zoveel lef toont in het najagen van de droom.”

Muzikaal gezien past L4 niet bij het Duitse publiek. “Als we met hem in zee zouden gaan, zouden we “bubblegum” muziek moeten maken”, zegt Stamina. Onder bubblegum muziek verstaan de heren raps die tekstueel niet zoveel inhoud hebben. “Niets mis mee”, vindt Mic-Niff, “maar dat is niet het type muziek dat wij maken.” L4 zegt zich ondermeer van het gros te onderscheiden door steevast gebruik te maken van een live band dat behalve hiphop ook funk-, soul- en jazzinvloeden laat horen. “Sommige mensen vergelijken ons geluid met die van de jaren negentig.” Een groot compliment, vindt Mic-Niff. “In die periode zijn naar onze mening de beste hiphopplaten uitgebracht. In onze nummers zul je ons niet zo snel iemand horen vermoorden of als een pimp veel geld horen uitgeven, zoals nu wel vaak in de Top 40 te horen is. Onze liedjes gaan over de realiteit, over wat wij meemaken.”

Het is dan ook niet voor niks dat de titel van het album ‘Counting Coins’ heet. In de periode van drie jaar dat de band aan de plaat werkte, maakte het zo’n tweehonderd nummers. “Dat is hard werken”, zegt Stamina resoluut. “Je bent een arme muzikant die soms letterlijk de muntjes moet tellen om iets leuks te doen als bijvoorbeeld een biertje drinken met je vrienden.” Stamina noemt het maken van het album erger dan zwanger zijn. “Je hebt met zoveel mensen en partijen te maken dat het lastig is om alle neuzen een kant op te krijgen, vooral qua planning.”

Het resultaat van het intensieve schrijf- en opneemproces lag vorig jaar zomer al op de plank, klaar om uitgebracht te worden. Ducos, het management en boekingskantoor van L4, adviseerde de band om daar nog even mee te wachten omdat het kantoor toen al wist dat  platenmaatschappij T2 geïnteresseerd zou zijn. Mic-Niff: “T2 had ons twee keer zien optreden en was enthousiast, toch twijfelden ze omdat ze geen ervaring met hiphop hadden. Uiteindelijk kwam in november het verlossende woord en mochten we een maand later tekenen. Sindsdien gaat het allemaal wel erg snel.”

Toen de band zich twee jaar geleden aan het Haagse publiek voorstelde, had het zich geen betere start kunnen wensen. Van de Paap naar de grote zaal van het Paard van Troje om vervolgens in een jaar tijd zowel op KoninginneNach als op Parkpop te spelen. “Achteraf denk ik dat het allemaal te snel is gegaan. We waren pas net bij elkaar en nog zoekende naar ons geluid. Als band moet je de tijd hebben om samen te groeien, dat hadden we toen niet”, aldus Mic-Niff.

De tijd hebben ze inmiddels kunnen nemen en het resultaat mag er volgens de rappers zijn. “Zonder arrogant te klinken”, zegt Mic-Niff met een grijns. “Counting Coins is wat ze noemen een ‘pressplay album’. Dat wil zeggen dat je bij de eerste track op play drukt om hem vervolgens helemaal af te luisteren zonder te skippen.” Stamina: “Hij is heerlijk onderweg in de auto of tijdens het schoonmaken in huis. ‘It reliefs stress.’” Na het optreden van morgen begint het pas echt voor L4. Wat er precies voor hun begint, laten ze nog even in het midden. “Maar we houden jullie op de hoogte!”

‘Counting Coins’ is vanaf vrijdag 26 maart in de winkels te koop en L4 presenteert de cd op zondag 21 maart om 19.30 uur in de grote zaal van het Paard van Troje.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag