Eerste Triplex Festival druk bezocht Eerste Triplex Festival druk bezocht

Deel twee is al in aantocht

, Jane Mooijenkind

Eerste Triplex Festival druk bezocht

Deel twee is al in aantocht

Jane Mooijenkind ,

De eerste editie van het Triplex Festival, dat op vrijdag 12 maart plaatsvond in het LVC, was een groot succes. Met dit festival wilde de organisatie nieuw lokaal talent een podium bieden. Het festival werd druk bezocht; vooral veel vrienden en familie van de bands kwamen naar het LVC, maar ook een hoop muziekliefhebbers die nieuwe bandjes kwamen spotten.

Deel twee is al in aantocht

De eerste editie van het Triplex Festival, dat op vrijdag 12 maart plaatsvond in het LVC, was een groot succes. Met dit festival wilde de organisatie nieuw lokaal talent een podium bieden. Twaalf bands kregen op drie podia de kans om aan het publiek te laten zien wat Leiden muzikaal te bieden heeft, en dat is veel… van metal tot singer-songwriter en van stonerrock tot electro. Elk muziekgenre was vertegenwoordigd. Het festival werd druk bezocht; vooral veel vrienden en familie van de bands kwamen naar het LVC, maar ook een hoop muziekliefhebbers die nieuwe bandjes kwamen spotten.

Pieter van Vliet, aka singer-songwriter Port, opent het Triplex Festival in de rookruimte, dat voor de gelegenheid omgetoverd is tot podium. Hij zorgt meteen voor sfeer; hij verzoekt de aanwezigen, die heftig zitten te praten en te roken op de poefjes in de hoek, om naar het midden te verhuizen. Men gehoorzaamd braaf. Ondertussen speelt hij een achtergrondmuziekje. Zodra iedereen weer zit, begint hij met zingen, zichzelf begeleidend op akoestisch gitaar. Het publiek wordt stil en luistert geboeid naar de kwetsbare liedjes.

Ondertussen is de zolder van het LVC omgetoverd tot metalcafé, waar de heavy rock/metalband Blisschaser mag openen. De band, die bestaat uit ex-leden van onder andere I$I$, weet alle langharige metalliefhebbers, die zich verzameld hebben op de zolder, te boeien. Opvallend is dat de band een drumster heeft, die met haar jazzachtergrond goed haar mannetje weet te staan in deze metalformatie. In de grote zaal is het new wave/electro band The Fudge die de aftrap verzorgt. Met drie gitaristen, een zanger, bassist, toetsenist en drummer is het behoorlijk vol op het podium. De zes jonge bandleden, gekleed in witte hemden en giletjes, maken er een feestje van op het podium. De zaal is ook vol en er wordt flink gedanst. The Fudge speelt ook nog een eigen rockversie van Dizzee Raskall’s hit ‘Bunkers’, waar de zaal flink op los gaat.

Ook tussen de optredens door hoeft niemand zich te vervelen, want ieder podium heeft een concert-dj. In de grote zaal is dat Vico Las Vegas, die door het draaien van de rockklassiekers en electrohits, bij het publiek de voetjes van de vloer krijgt. In de overvolle rookruimte zorgen Robbert Pauwels en Radarman voor een relaxt deuntje. En op de zolder draaien de Roquefort DJ’s tussen de metalbands door. G.O.T.V. speelt voor een volle grote zaal. De mix van poprock en stonerrock wordt goed door het publiek ontvangen. De nummers zijn afwisselend in sfeer en ritme. Net als je een nummer denkt te volgen, krijgt het weer een totaal andere wending. De band heeft ook zichtbaar plezier op het podium. De samenzang van de gitarist en leadzanger klinkt erg mooi; de stemmen versterken elkaar.

Ondertussen vullen de sobere en melancholische klanken van Corbelijn de rookruimte. De Delftse band speelt voor een overvolle ruimte en daarom komen de liedjes niet altijd even duidelijk naar voren. De vier mannen van Supermerk spelen Duitse, Franse, Engelse en Nederlandstalige electro in de grote zaal. Het heeft iets weg van Viva La Fête. De band weet er een feestje van te maken. Octochoron sluit het zolderprogramma af. De metalband geeft hiermee een succesvol debuutoptreden. Chris van der Valk (ex-Blo.Torch) is een uitstekende frontman. De nummers zijn technisch van hoge kwaliteit en erg strak.

Dr. Dynamite speelt heel toepasselijk in doktersjassen. De bandleden staan het hele optreden op een vaste positie zonder te bewegen. Toch maakt dat het optreden niet statisch. De zaal is ondertussen wat leger, maar de mensen die er nog zijn reageren enthousiast op de electro/dance beats van de vier dokters, waarvan ze alle vier zingen en waarvan er één ook de knoppen bedient. Na Dr. Dynamite sluit dj Vico Las Vegas de avond af met een remix van Anita Meyer’s ‘Why tell me why’ en daarmee is de eerste editie van Triplex festival ten einde gekomen.

Dat de Leidse regio talent heeft, mag na vanavond duidelijk zijn. Vanwege het succes van de eerste editie is nu al bekend dat er een Triplex II komt en wel op vrijdag 25 juni. De organisatie zoekt nog bands, dus iedere band uit de regio Leiden mag zich opgeven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag