Belgisch vijftal Yevgueni op zoek naar nieuwe meisjes Belgisch vijftal Yevgueni op zoek naar nieuwe meisjes

"We zijn absoluut van plan in Nederland voet aan de grond te krijgen"

, Frank Veldkamp

Belgisch vijftal Yevgueni op zoek naar nieuwe meisjes

"We zijn absoluut van plan in Nederland voet aan de grond te krijgen"

Frank Veldkamp ,

Met twee succesvolle albums op zak en een onlangs in Nederland uitgekomen derde schijf in de hand trekt een vijftal Belgen onder de naam Yevgueni noordwaarts om Nederland te veroveren. 3VOOR12 Den Haag sprak met Klaas Delrue, zanger en tekstschrijver van het gezelschap, over de ontwikkeling van de band, de plannen voor de nabije toekomst en de oorsprong van nieuwe meisjes.

"We zijn absoluut van plan in Nederland voet aan de grond te krijgen"

Met twee succesvolle albums op zak en een onlangs in Nederland uitgekomen derde schijf in de hand trekt een vijftal Belgen onder de naam Yevgueni noordwaarts om Nederland te veroveren. 3VOOR12 Den Haag sprak met Klaas Delrue, zanger en tekstschrijver van het gezelschap, over de ontwikkeling van de band tot nu toe, de plannen voor de nabije toekomst en de oorsprong van nieuwe meisjes.

Met een naam als Yevgueni is het onvermijdelijk dat ieder interview met dezelfde vraag begint. Klaas begint te lachen en legt het nog maar eens uit: "Ons eerste optreden was op een studentenfestival en we zochten een aparte naam om op te vallen. Yevgueni is een Russische naam en we hebben het geleend van een nummer van Serge Gainsbourg. We hebben de wedstrijd gewonnen en de naam maar aangehouden. Het kostte ons een jaar knokken voordat men wist welke bandnaam bij onze liedjes hoorde. In Vlaanderen is het probleem nu opgelost en commercieel gezien hebben we er geen spijt van.”

'Evguenie Sokolov', het Gainsbourg nummer in kwestie, is een met merkwaardige geluiden doorspekt niemendalletje van Gainsbourg en de meligheid die uit het nummer spreekt staat in schril contrast tot de melancholie en subtiele humor die Delrue in zijn teksten verwerkt. Zijn voorbeelden zijn dan ook niet de eerste de beste: "Ik houd erg van Jan de Wilde, de Vlaamse kleinkunst kunstenaar, hij schrijft heel thematisch. Maar ook Boudewijn de Groot en bijvoorbeeld Thé Lau, die gebruikt mooie woorden en zinnen zonder dat je specifiek weet waar ze over gaan.” Op het eerste album van de band staat een Nederlandstalige interpretatie van 'In Liverpool' van Suzanne Vega en op het tweede album een bewerking van een nummer van Bonnie 'Prince' Billy. De teksten op het nieuwe album 'We Zijn Hier Nu Toch' zijn serieuzer dan op de voorgangers: "Mijn teksten zijn ernstiger geworden. Er zijn dingen gebeurd in mijn omgeving en dat sluipt in de sfeer van de teksten", licht Delrue toe.

De band is opgericht in 2000 en brengt na een aantal demo's in 2005 haar eerste album 'Kannibaal' uit. In 2006 volgt het eerste televisieoptreden en vanaf dat moment gaat het hard. In 2007 komt  'Aan De Arbeid' uit, een album wat volgens Delrue iets te snel is opgenomen: "Achteraf gezien is die plaat vlakker dan de eerste. Het opnemen ging heel vlot en we schrokken er van hoe snel het ging. Ik heb het gevoel dat we er iets te weinig aan gewerkt of over nagedacht hebben." Voor het derde album nam de band onder andere Stef Kamil Carlens (dEUS, Zita Swoon) in de arm: "We hebben de productie in twee delen opgesplitst. Onze vaste producent zit heel sterk op het moment van opnemen en Stef Kamil heeft bij de verdere uitwerking en postproductie meegewerkt. We keken ook erg op naar hem, maar hij bleek ook nog eens een hele fijne man te zijn om mee samen te werken", lacht Delrue. "Een aantal nummers heeft door hem meer gelaagdheid gekregen.”

Na drie succesvolle albums in Vlaanderen is nu Nederland aan de beurt om voor Yevgueni te vallen: "Voor de meeste Nederlandse bladen en sites zijn we nog nieuw. Bij onze vorige platen zijn we geen één keer door Nederlandse media geïnterviewd en nu is dit al de derde keer; we hebben de Playboy en de Volkskrant ook al gehaald", verteld Delrue met gepaste trots. De band speelde vorig jaar al wel vijf keer in Nederland in het voorprogramma van Marike Jager: "Dat was een ruildeal, wij vijf shows in Nederland met Marike en zij drie shows met ons in Vlaanderen. Het is een fijne manier om elkaar zo te leren kennen en het klikte op persoonlijk vlak ook erg goed.”

In Vlaanderen verkoopt de band inmiddels zaal na zaal uit, maar in Nederland moet weer onderaan begonnen worden: "Live zijn we iets steviger dan op plaat. We gaan ook heel sterk voor uitersten, als het publiek heel ernstig is dan bepaalt dat de toon en of we meer vrolijke liedjes spelen of niet. We zijn zelf altijd heel enthousiast en we laten zien dat we onszelf aan het amuseren zijn, ook als er maar vijftig man in de zaal zit. Dat kan soms zelfs beter zijn, omdat er dan een meer persoonlijke sfeer heerst. We hebben er in ieder geval heel veel zin in, om in Nederland voet aan de grond te krijgen. En ik hoorde laatst van jullie rokjesdag, dat past helemaal in de stijl van ons liedje 'Nieuw meisjes'.”

Het vrolijke ‘Nieuwe meisjes (waar komen ze vandaan?)’ was vorig jaar een nummer één hit in België en laat zien dat de band het perfecte evenwicht heeft gevonden tussen pop en kleinkunst. Het aanstekelijke gitaarrifje lijkt rechtstreeks afkomstig van Vampire Weekend of Paul Simon ten tijde van 'Graceland' en doet verlangen naar een zonnig terras en een cocktail met een parapluutje. De vraag uit de titel blijft vooralsnog onbeantwoord, maar de mannen van Yevgueni zetten hun zoektocht naar het antwoord graag voort, te beginnen in Den Haag.

Gratis naar Yevgueni?
Yevgueni speelt aanstaande vrijdag (12 maart) in het Paard van Troje. 3VOOR12 Den Haag mag 2x2 vrijkaarten weggeven voor dit concert. Wil je hier graag naartoe? Stuur dan uiterlijk donderdag 11 maart een email naar info@3voor12denhaag.nl. Onder de inzendingen worden de vrijkaarten verloot.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag