Rigby geeft voorproefje nieuw werk tijdens laatste show clubtour

De twee voorprogramma’s warmen het publiek matig op

Susanne Kooijman I Foto's: Eefje Lammers ,

Rigby heeft er een lange tour door Nederland op zitten. Nog één avond spelen ze in het Paard van Troje, thuisstad van gitarist Fredo en bassist Lars, daarna duiken ze de studio in voor album nummer twee. Voor de band was het dus een bijzondere avond. Voorprogramma’s The Relish en Nuff Said wisten maar deels te overtuigen. De één speelde voor een halfvolle zaal terwijl de ander zich voordeed als hoofdact.

De twee voorprogramma’s warmen het publiek matig op

Rigby heeft er een lange tour door Nederland op zitten. Nog één avond spelen ze in het Paard van Troje, thuisstad van gitarist Fredo en bassist Lars, daarna duiken ze de studio in voor album nummer twee. Voor de band was het dus een bijzondere avond. Voorprogramma’s The Relish en Nuff Said wisten maar deels te overtuigen. De ééspeelde voor een halfvolle zaal terwijl de ander zich voordeed als hoofdact.

De Haagse band The Relish maakt een frisse herstart mee. Met een nieuwe EP en een dosis enthousiasme op zak, hebben ze duidelijk zin in het optreden. Wat voor de band erg spijtig is, is dat ze voor de aangeven aanvangstijd al moeten spelen en dus voor een bijna lege zaal staan. Ondanks dat doen ze toch hun best om een goede show neer te zetten. Het lukt ze deels. De liedjes die ze spelen zijn erg catchy en liggen lekker in het gehoor. Echt vrolijke popsongs met invloeden uit de bluesmuziek. Toch vormt de band, bestaande uit zeven man, niet echt een geheel. Het zijn individuen, met de zanger als middelpunt. Vooral bassiste Nikkie mag meer naar voren treden, zowel letterlijk als figuurlijk. Misschien zal door tijd en ervaring de band een beter geheel gaan vormen, want de basis hebben ze al in huis.

Als tweede opwarmer mag de Zeeuwse band Nuff Said het podium betreden. De drie mannen spelen naar eigen zeggen rock met een alternatief randje. Maar echt spannend wil het niet worden op het podium. De nummers die ze spelen rekken ze vaak te lang uit, en het stemmen tussen de nummers door helpt de band ook niet. Daarentegen ‘doen’ ze wel heel rock ’n roll. De gitaren gaan meerdere malen de lucht in en er wordt door de lucht gesprongen. Na ruim dertig minuten spelen weten ze twee liedjes uit te smeren over tien minuten en verlaten ze na veertig minuten, zich al praktisch hoofdact wanende, het podium. De band heeft een te weinig afwisselende setlist en een te zwak repertoire om te verrassen, in de tussentijd doen ze gewoon alsof.

Als de zaal bijna helemaal vol staat met afwachtende fans en zenuwachtige familieleden, is het tijd voor de hoofdact van vanavond: Rigby. Drummer Bart loopt als eerste onder luid gejoel het podium op en start een drumsolo die het begin van ‘Pass you by’ inluidt. De andere bandleden volgen al snel en vervolgens wordt de setlist in een lekker tempo gespeeld. Tussen de nummers door volgen wat gezellige praatjes over Den Haag. Singles ‘Parade’ en ‘One Song’ komen uiteraard voorbij en kunnen op veel reacties rekenen uit het publiek. Ook nieuw werk wordt niet geschuwd en de band geeft het publiek graag een voorproefje van wat er komen gaat. Liedjes als ‘Solid Ground’ en ‘Breathe’. Het laat de groei van de band horen die muzikaal duidelijk weer een stap verder zet.

Als afsluiter ‘Everything must go’ wordt ingezet, wordt nog één maal alles gegeven. Het publiek weet de energie van de band goed te waarderen en juicht lekker mee. Den Haag wordt meerdere malen bedankt en na wat gezwaai verlaat de band uitgelaten het podium. Al snel keert zanger Christon alleen terug, met gitaar in de hand. Hij zingt akoestisch het lied ‘Let go’ en weet iedereen stil te krijgen. Op twee meiden na, die spontaan als achtergrondzangeressen functioneren. Daarna komen alle bandleden nog een keer het podium op om het nieuwe lied ‘Fire’ te laten horen. Met dat vuur zit het wel goed, daar beschikt de band zeker over, dat hebben ze na vanavond zeker bewezen.