Ouderwetse rockshow van Mother's Finest in de Boerderij

Featuring F's funky feesje at the Farm

Frank Veldkamp | Foto’s: Ron van Varik ,

De Haagse funkrock band F opende op vrijdag 4 juni in de Zoetermeerse Boerderij voor de Amerikaanse funkmetal oudgedienden van Mother's Finest. Buiten was het al warm, maar binnen steeg de temperatuur ook flink door de opzwepende en swingende sets van beide bands.

Featuring F's funky feesje at the Farm

De Haagse funkrock band F opende op vrijdag 4 juni in de Zoetermeerse Boerderij voor de Amerikaanse funkmetal oudgedienden van Mother's Finest. Buiten was het al warm, maar binnen steeg de temperatuur ook flink door de opzwepende en swingende sets van beide bands.

Na de zomer brengt F haar tweede album 'Fighting Crime' uit. Het album is de opvolger van het zeer goed ontvangen 'Fantastiez' uit 2007 en tijdens het optreden in Zoetermeer speelt de band alvast een aantal nummers van de nieuwe plaat. Het publiek moet duidelijk even wennen de meervoudige crossover band met het allitererende repertoire (alle songtitels beginnen met de bandnaam) en staat de eerste paar nummers voornamelijk verbaasd om zich heen te kijken. Naast funk, rock, rap en reggae speelt F ook nog eens op knappe wijze met taal en brengt nummers in het Engels, Nederlands of een combinatie daarvan en vult dit waar nodig aan met een Jamaicaanse tongval. Bassist en zanger Nik van den Berg doet zijn best het publiek in de stemming te krijgen voor Mother's Finest en slaagt er in het ijs te breken door de zaal te laten meezingen met zomerhitje 'Fantastiez' ("Ik voel de zon schijnen op m'n kont"). Daarna kan F geen kwaad meer doen en wordt alles wat volgt, van 'Focus' tot het op Prince-wijze gespeelde 'Fighting crime' enthousiast ontvangen. Dat hier en daar de rode hete chili peper saus van de band afdruipt doet geen afbreuk aan het originele repertoire en de aanstekelijke podiumpresentatie. F is zonder meer vet... eh... fat!

Mother's Finest draait al 36 jaar mee en heeft in de Verenigde Staten, waar de band vandaan komt, nooit echt voet aan de grond gekregen. Dat zal iets met de multiculturele achtergrond van de oorspronkelijke leden te maken hebben; de band staat te boek als 'the first interracial band from the US south'. Door een optreden in het Duitse Rockpalast breekt de band in 1978 door in Europa en in 2008 staat Mother's Finest nog op de Haagse KoninginneNach. In Nederland zijn voornamelijk de hits 'Baby love' en 'Piece of the rock' bekend, maar ook klassiekers als 'Don't wanna come back' en 'Give it up' komen tijdens de show in Zoetermeer voorbij. Zingend echtpaar Joyce 'Baby Jean' Kennedy (met een bos hair extensions op haar hoofd waar een compleet schaap voor leeg geplukt lijkt te zijn) en Glenn 'Doc' Murdock vormen nog steeds de kern van de band en hebben duidelijk een leuke avond. Als Doc staat te zingen en Baby Jean even geen achtergrond vocalen te doen heeft, staat ze heftig swingend naast het podium mee te genieten. Heerlijk om een band met zoveel ervaren muzikanten zoveel lol te zien hebben.

Muzikaal is Mother's Finest ergens eind jaren ‘70 stil blijven staan, maar dat is anno 2010 helemaal geen bezwaar. Baby Jean heeft een strot en een enthousiasme zoals maar weinig voorkomt en de hele band ademt sex & God & rock 'n' roll uit op een manier die nostalgisch maar absoluut niet oubollig aandoet. Een compliment ook aan het adres van de programmeur van de Boerderij voor de slimme dubbelpresentatie van twee generaties bands die zich, ieder op hun eigen manier, met genre overstijgende funk en rock bezighouden.