Justin Nozuka heeft de juiste golf te pakken

“Touren en muziek maken is af en toe zo hectisch”

Marije Pluym | Foto’s: Eefje Lammers ,

Zonnige tijden lijken te zijn aangebroken voor Justin Nozuka. De Canadees bracht een tijdje terug zijn tweede album uit en hij heeft een voorzichtige zomerhit in handen met het ultiem relaxte nummer 'My heart is yours'. Toegegild door een grote schare vrouwelijke fans maakte Nozuka afgelopen zondag zijn Parkpopdebuut. 3VOOR12 Den Haag sprak hem vlak voor zijn optreden.

“Touren en muziek maken is af en toe zo hectisch”

Zonnige tijden lijken te zijn aangebroken voor Justin Nozuka. De Canadees bracht een tijdje terug zijn tweede album uit en hij heeft een voorzichtige zomerhit in handen met het ultiem relaxte nummer 'My heart is yours'. Toegegild door een grote schare vrouwelijke fans maakte Nozuka afgelopen zondag zijn Parkpopdebuut. 3VOOR12 Den Haag sprak hem vlak voor zijn optreden.

De zanger vliegt de laatste maanden van land naar land om zijn album te promoten. Hij lijkt zich dan ook nauwelijks te beseffen dat hij zijn opwachting mag maken op het grootste gratis festival van Europa. Van de commotie rondom het cancelen van Snoop Dogg's optreden heeft hij dan ook weinig meegekregen. “Snoop Dogg heeft dan misschien wel de reputatie dat hij een harde jongen is, maar volgens mij valt dat allemaal wel mee. Jammer dat dit door allerlei randverschijnselen moet gebeuren.”

Nozuka treedt de laatste tijd veel op in clubs. Een heel andere setting dan een groot festival als Parkpop. “Op een festival moet je opboksen tegen zoveel verschillende factoren. De natuur, de andere podia. Dat is wel heel speciaal.” Zijn ideale festival line-up zou bestaan uit Bob Marley, Rage Against The Machine, Red Hot Chili Peppers, Radiohead, Björk en The Dave Matthews Band. Vooral Bob Marley dient als grote inspiratiebron voor de jonge zanger. “Wat hij heeft gedaan en de manier hoe hij dat heeft gedaan vind ik zo mooi. Dat wil ik ook.” Later op de dag zal de Canadees op het Parkpoppodium zijn eigen ode aan Bob Marley brengen door 'The sun is shining' in één van zijn eigen nummers te verweven.

Een speciale voorbereiding voor een optreden heeft Nozuka niet. Volgens hem moet je ongeacht het soort optreden het juiste ritme te pakken zien te krijgen. 'Ritme' blijkt sowieso een terugkerend thema te zijn in het leven van Nozuka. Hij geeft aan dat hij het leven af en toe best moeilijk vindt, iets wat als inspiratie dient voor veel van zijn zelfgeschreven liedjes. “Ik ben pas begonnen met yoga en gisterochtend had ik opeens het gevoel dat ik het juiste ritme te pakken had. Alle energie stroomde de juiste kant op en dan voelt alles ineens heel lekker en goed.”

Hij vergelijkt het leven met surfen. Zodra je een goede golf te pakken hebt, gaan volgens de zanger de dingen een stuk makkelijker. Op dit moment lijkt Nozuka in ieder geval de juiste golf te pakken te hebben. Hij is dan ook erg blij met de positieve reacties op zijn tweede album 'You I Wind Land and Sea'. Dat hij door de buitenlandse media vaak wordt vergeleken met het in Amerika ontzettend gehypte tieneridool Justin Bieber vindt hij wel grappig. De vergelijking lijkt, afgezien van de voornaam en de jonge leeftijd waarop beide zangers zijn begonnen, verder niet op te gaan. Nozuka zegt medelijden te hebben met Bieber. “Mijn carrière wordt rustig opgebouwd. Bieber is opeens gelanceerd tot ster en heeft weinig in te brengen. Dat zie je veel bij mainstream-artiesten. Ik ben blij ik wel de vrijheid heb om liedjes te maken die ik mooi vind over dingen die mij bezighouden.”

Nozuka heeft een heel diverse muziekstijl. Op zijn album is voor ieder wat wils terug te vinden, fijne soul, Afrikaanse trommels, blues en een laidback surfersound. Misschien vindt de zanger het daarom wel moeilijk om zijn muziek te omschrijven. “Dat wordt me vaker gevraagd, maar ik kan er eigenlijk niet echt een naam aan geven. Je moet er gewoon naar luisteren en dan spreekt de muziek voor zich.” Zijn achtergrond speelt volgens Nozuka een hele belangrijke rol in het soort muziek wat hij maakt. Zijn moeder is Canadese en zijn vader komt uit Japan. “Zelfs als ik mijn vader nooit ontmoet zou hebben, dan zou ik denk ik nog bepaalde dingen op zijn manier voelen en doen. Je culturele achtergrond zit volgens mij in je bloed, in je DNA. Daar kan je gewoon niet omheen.”

Ook de broers van Nozuka zijn muzikaal. “We zijn van plan om ooit samen een album op te nemen.” Wat voor soort album dat dan moet gaan worden weet hij niet. “Ik denk dat we er allemaal iets voor mee zullen brengen.” Maar voorlopig zal hij het met zijn andere muzikale familie moeten doen, de leden van zijn vaste begeleidingsband. “Het is fijn om een vaste groep mensen te hebben waarop je kan terugvallen. Touren en muziek maken is af en toe zo hectisch en dat vormt dan een soort rustpunt.”

Later die dag staan Nozuka plus band uitermate relaxed op het podium en bespelen zij de verhitte menigte op de Haagse festivalweide. De schuchtere Canadees lijkt zich steeds opnieuw te verbazen over de 'love' die hij voelt vanuit het publiek, maar die 'love' is verdiend. Live maakt Nozuka de belofte van zijn album meer dan waar. The sun is shining en zoals het er nu naar uitziet gaat Nozuka’s zon ook voorlopig nog niet onder.