Haagse culturele instellingen weer weg uit de Asta

“Het is erg goed geweest voor het collectieve gevoel in Den Haag”

Remco van der Ham | Foto's: Milan Tettero ,

De krakers, bestaande uit verschillende culturele instellingen als TodaysArt, Shoot Me, TAG, Teletekst is Dood, PIP, Langweiligkeit en het Paard van Troje, hebben gisteren de Asta, de discotheek aan het Spui, op last van de brandweer weer verlaten. 3VOOR12 Den Haag sprak met Olof van Winden (TodaysArt) over de stand van zaken.

“Het is erg goed geweest voor het collectieve gevoel in Den Haag”

De krakers, bestaande uit verschillende culturele instellingen als TodaysArt, Shoot Me, TAG, Teletekst is Dood, PIP, Langweiligkeit en het Paard van Troje, hebben gisteren de Asta, de discotheek aan het Spui, op last van de brandweer weer verlaten. 3VOOR12 Den Haag sprak met Olof van Winden (TodaysArt) over de stand van zaken.

Na een controle van de brandweer, eind vorige week, werd het gebouw onveilig verklaard. Bij een eventuele brand zou de brandweer zelfs niet meer naar binnen mogen. Hierdoor werd het voor de politie mogelijk om het pand te ontruimen, maar de krakers besloten zelf al het gebouw te verlaten. Olof: “We willen geen mensen in gevaar brengen en hebben daarom de Asta verlaten en gisteren onze laatste spullen weggehaald.” Behalve het discotheekgedeelte van het pand, zijn ook de woningen erboven, in beheer van Ad Hoc, onveilig verklaard. “Ik denk dat de gemeente snel moet gaan besluiten wat er met het pand gaat gebeuren. Er staat dus blijkbaar een volgens de brandweer ‘levensgevaarlijk’ pand in de binnenstad van Den Haag.”

Als de brandweer het pand niet onveilig verklaard, waren de instellingen volop gaan programmeren in de Asta. “Waarschijnlijk geen concerten en dergelijke, maar wel tentoonstellingen of eindexamens van het KABK die minder publieksintensief zijn. Ook hadden we de locatie perfect kunnen gebruiken voor TodaysArt en Shoot Me.” Ergens is Olof ook wel blij hoe het nu gelopen is. “We hebben ook nog al onze eigen activiteiten en het daarnaast ook nog runnen van een pand was natuurlijk wel erg intensief geworden.”

Wel geeft Olof aan dat er in Den Haag behoefte is aan niet-commerciële exploitatie. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Kwantum Hal aan de Prinsegracht, dat staat al jaren leeg. Het is echt een a-locatie, maar de projectontwikkelaar laat het pand gewoon wegrotten. Eigenlijk zou de gemeente het pand op moeten kopen voor culturele doeleinden.” Ook met het oog op de eventuele benoeming van Den Haag als Culturele Hoofdstad in 2018, is het belangrijk dat de gemeente zich ook op de binnenstad richt. “Het is niet dat we onze neus ophalen voor de Binkhorst, maar daar ligt nu wel teveel de nadruk op.”

Ondanks dat de Asta vroegtijdig ontruimd moest worden, heeft de actie volgens Olof wel iets goeds opgeleverd. “Het is erg goed geweest voor het collectieve gevoel in Den Haag. Bovendien is de discussie hierdoor op gang gekomen. En we hebben laten zien dat de culturele sector gezamenlijk dingen kan aanpakken.” Ook komen de op handen zijnde bezuinigingen bij cultuur nog even aan bod. “Natuurlijk is het jammer dat er minder geld naar cultuur gaat, maar minder geld betekent niet dat we bij de pakken neer moeten gaan zitten. De sector is creatief genoeg om door te gaan. Wel vind ik het niet goed dat er over de hele breedte bezuinigd gaat worden. Het college moet keuzes maken en de goede initiatieven goed blijven subsidiëren.”

Of het aangespannen kort geding op 16 juni nog door zal gaan weet Olof niet. “Daar heb ik nog geen idee over, maar ik denk niet dat het zal standhouden. Zo staat er in het kort geding dat het pand van de Asta al verkocht zou zijn, maar dan wil ik eerst wel eens de koopakte zien. We wachten het in ieder geval gewoon af.” Tot slot ook nog wat nieuws over de aankomende editie van TodaysArt. “We komen binnenkort weer met een stuk of tien nieuw bevestigde namen naar buiten.“ TodaysArt vindt plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 september in de Haagse binnenstad.