Beenie Man vervangt Snoop Dogg op Parkpop Beenie Man vervangt Snoop Dogg op Parkpop

Omstreden ‘king of the dancehall’ afsluiter XStage

, Remco van der Ham

Beenie Man vervangt Snoop Dogg op Parkpop

Omstreden ‘king of the dancehall’ afsluiter XStage

Remco van der Ham ,

Vanmorgen maakte DUCOS, de organisator van Parkpop de komst van Beenie Man bekend. De Jamaicaanse reggaeartiest vervangt het optreden van Snoop Dogg, dat niet door mocht gaan van de Gemeente Den Haag. De Jamaicaan is echter ook niet geheel onomstreden en de VVD Den Haag wilde in 2008 zelfs een verbod op het optreden in het Paard van Troje vanwege discriminerende teksten en aanzet tot homohaat. (UPDATE)

Omstreden ‘king of the dancehall’ afsluiter XStage

Vanmorgen maakte DUCOS, de organisator van Parkpop de komst van Beenie Man bekend. De Jamaicaanse reggaeartiest vervangt het optreden van Snoop Dogg, dat niet door mocht gaan van de Gemeente Den Haag. De Jamaicaan is echter ook niet geheel onomstreden en de VVD Den Haag wilde in 2008 zelfs een verbod op zijn optreden in het Paard van Troje vanwege discriminerende teksten en aanzet tot homohaat.

“Iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Maar hij discrimineert. Het is belangrijk om als politieke partij iets te laten horen als een artiest met zulke verwerpelijke teksten optreedt in een zwaar gesubsidieerde tent als het Paard van Troje”, liet de Haagse VVD-fractie destijds weten. Sannah Lasqad van het Paard van Troje laat weten dat het optreden gewoon door is gegaan. “Hij heeft ‘The Reggae Compassionate Act’ ondertekend waarin hij verklaart dat er in zijn muziek geen ruimte is voor haat of vooroordelen. Hij deed dan ook geen uitingen over racisme, geweld, seksisme of homofobie.”

Ook Marit Noorlander van DUCOS beaamt dit. “Die petitie pleit voor respect voor elkaar, en we gaan er van uit dat hij zich daaraan houdt. We hebben gekozen voor Beenie Man om de artistieke inhoud, want het is wel gewoon een goede artiest.” Het was ook niet makkelijk een goede vervanger te vinden. “Snoop Dogg is natuurlijk eigenlijk niet te vervangen. En bovendien is de spoeling vrij dun, een week voor het festival. Daarnaast ging het om een plek op de XStage, waardoor we ook een act in het urban-segment moesten vinden. Beenie Man had nog een lege plek in de agenda op 27 juni.” Over nieuwe ophef rondom Beenie Man maakt Noorlander zich geen zorgen. “Dat lijkt me heel sterk. Bovendien hebben we de gemeente, net als bij Snoop Dogg,  op de hoogte gesteld van de komst van Beenie Man en ze hebben daar toestemming voor gegeven.”

Frits Huffnagel van de VVD en ex-wethouder Citymarketing laat weten dat de VVD niet opnieuw actie zal ondernemen: “Wij gaan natuurlijk niet over de keuze voor de inhoud van het programma, maar in 2008 hebben wij wel onze vraagtekens gezet vanwege zijn anti-homoteksten in het verleden. Beenie Man heeft toen echter voorafgaand aan het concert zijn excuses aangeboden en de betreffende nummers doet hij ook niet meer. Daarmee is wat ons betreft de kous af. Maar dat betekent overigens niet dat ik het goede muziek vind...”

De 'Haagse driehoek', bestaande uit de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie, liet donderdag 17 juni weten dat het optreden van Snoop Dogg geen doorgang kon vinden om zo “het open en vriendelijke karakter en tegelijkertijd de vrije toegang tot Parkpop te kunnen garanderen.” Er zijn door verschillende partijen uit de Haagse gemeenteraad al schriftelijke vragen over het besluit aan de burgemeester gesteld.

De 36-jarige Anthony Moses Davis aka Beenie Man, is in Nederland vooral bekend door het nummer ‘Dancehall queen’ met Chevelle Franklyn waarmee hij in 1999 een grote hit scoorde in Nederland. In 1983 bracht Beenie Man op 10-jarige leeftijd zijn eerste cd uit: ‘The Invincible Beenie Man: The Incredible Ten Year Old DJ Wonder’, geproduceerd door Bunny Lee. Vele albums volgden, waarvan de laatste, ‘The Legend Returns’, uitkwam in 2009. Beenie Man werkte onder andere samen met Sly & Robbie, Janet Jackson, Wyclef Jean, Akon, Sean Paul en Busta Rhymes. In 2000 won Beenie Man een Grammy met zijn cd ‘Art & Life’ voor ‘Best Reggae Album’.

UPDATE:
Ook burgemeester Jozias van Aartsen heeft vandaag gereageerd op het nieuws rondom Snoop Dogg en Beenie Man. “Het klopt dat de organisatie met de gemeente heeft overlegd over de vervanging van Snoop Dogg. Daarbij is het niet aan de burgemeester om de groepen of de teksten van de artiesten die optreden te beoordelen. De gemeente gaat dus niet over de inhoud van de act zelf, dat is de artistieke vrijheid van de organisator van Parkpop. Dat gold zowel voor Snoop Dogg als nu bij Beenie Man. De burgemeester is verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid. Wij kregen signalen dat rivaliserende groepen uit Den Haag en andere steden elkaar rond het optreden van Snoop Dogg zouden treffen. Bij Parkpop lopen 250.000 mensen rond. De veiligheid van deze mensen is het allerbelangrijkste. Dat gaat boven alles. Daarom heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen en ingegrepen. Parkpop is een open, gratis toegankelijk festival, zonder toegangscontrole. Dan heb je dus een andere veiligheidssituatie dan bij de podia waar Snoop Dogg elders in Nederland gaat optreden de komende tijd."

Beenie Man speelt om 19.45 uur op de Haagse XStage in het Zuiderpark.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag