Zonnige en ontspannen eerste dag Zeeheldenfestival 2010 Zonnige en ontspannen eerste dag Zeeheldenfestival 2010

Jubileumeditie goed van start

, Remco van der Ham | Foto’s: Eefje Lammers en Remco van der Ham

Zonnige en ontspannen eerste dag Zeeheldenfestival 2010

Jubileumeditie goed van start

Remco van der Ham | Foto’s: Eefje Lammers en Remco van der Ham ,

Het Zeeheldenfestival is weer van start gegaan. Het gezellige festival op het Prins Hendrikplein vindt dit jaar voor de dertigste keer plaats, een jubileumjaar dus. Van woensdag 30 juni tot en met zondag 4 juli kun je op het festival terecht voor de meest uiteenlopende acts. De eerste dag was meteen al succesvol.

Jubileumeditie goed van start

Het Zeeheldenfestival is weer van start gegaan. Het gezellige festival op het Prins Hendrikplein vindt dit jaar voor de dertigste keer plaats, een jubileumjaar dus. Van woensdag 30 juni tot en met zondag 4 juli kun je op het festival terecht voor de meest uiteenlopende acts. De eerste dag was meteen al succesvol.

Het Zeeheldenfestival begint op de woensdag altijd met verschillende kinderacts en optredens van kinderen van basisscholen uit het Zeeheldenkwartier. Het grote aantal kinderen op het plein is dan ook niet echt verwonderlijk. De eerste muziek optredens komen vanuit bandcoachingtraject Ready To Play, waarbij vandaag drie jonge formaties hun kunsten mogen vertonen. Op het programma staan Woozt, The Heroes en Crowley. Bij de eerste twee bands worden vooral covers van artiesten als Anouk, No Doubt, Anastacia en U2 gespeeld, waarbij vooral de jonge zangeres Hanna van Woozt opvalt door haar volwassen stemgeluid. De grootste verrassing is echter het trio Crowley. Stevige blues en rock staat er bij deze jonge band op het programma. Zanger/gitarist Tim Aarbodem steelt daarbij de show met zijn gierende gitaarsolo’s, maar bassist Oskar Köhler en drummer Florian de Vette zorgen voor een solide basis. Crowley is een zeer talentvolle band en met wat goede begeleiding kan deze band nog aardig ver komen.

De Nederlandstalige pretpopband Uitverkocht is daarna een beetje een tegenvaller. Met ervaren muzikanten als drummer Rick Roomer (Naked) en contrabassist Rob Lagendijk (John Dear Mowing Club, Naked) verwacht je meer dan jolige set vol matig uitgevoerde Nederlandstalige levensliederen. Vooral de zang is erg onder de maat, wat ook een aantal keren door het publiek richting het podium wordt geschreeuwd. De herkenning bij de gouwe ouwe hits zorgt er dan weer wel voor dat het publiek lekker mee zingt met die bijna vergeten Nederlandstalige hits van weleer.

Burgemeester Van Aartsen is iets verlaat, waardoor kunstenaar Arthur van Poppel zijn optreden als De Nautilus one-man-band alvast begint. Zijn zelfgemaakte ‘muziekmachine’ ziet er werkelijk prachtig uit. Er beweegt van alles, er komt vuur uit en -ook niet onbelangrijk-  er komt muziek uit. Gewapend met akoestische gitaar zingt Van Poppel covers uit de jaren ’60 van artiesten als Elvis Presley en The Everly Brothers. Halverwege wordt het optreden even onderbroken omdat de burgemeester op het festivalterrein is aangekomen. Samen met organisator Marius Kolff wordt de jubileumeditie van het Zeeheldenfestival geopend door de burgemeester. “Op naar de volgende dertig jaar.”

Het kleine podium kampt met behoorlijke geluidsproblemen vandaag. De geluidsman weet het geluid bij de optredens van Moonpilot en The Relish maar niet voor elkaar te krijgen. De balans tussen de instrumenten is ver te zoeken en het geluid is hard en schel. Beide bands spelen een prima set, maar komen door het geluid niet echt uit de verf.

Op het grote podium is van slecht geluid gelukkig geen sprake. De formatie Ragmob brengt de muziek uit de jaren ’30 en ’40 weer tot leven. Klassiekers uit de western swing en honky tonk komen voorbij waar het publiek zich lekker op kan uitleven. Zelfs line dancing wordt gespot in het publiek. Ragmob weet een heerlijk ontspannen sfeer te creëren op het zonnige plein. Om 21.30 uur sluit Funk-U-Bine de eerste dag van het Zeeheldenfestival af. De tienkoppige band speelt een strakke set vol funk, jazz, soul en rhythm & blues. Ook komen er verschillende covers voorbij, waarvan een aantal van Tower Of Power. Een funky afsluiter van een ontspannen eerste festivaldag.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag