Waterpop 2010 belicht: Go Back To The Zoo

“We weten dat ‘Electric’ een goed lied is”

Susanne Kooijman ,

Met de hitsingle ‘Electric’ heeft Go Back To The Zoo direct een plaats in de Nederlandse muziekwereld veroverd. Het lied kwam op alle radiostations langs en muziekzenders draaiden de clip grijs. Zelf hebben ze wel genoeg van het lied. “We hebben hem nu al zo vaak gehoord!”, aldus gitarist Teun. Hij sprak met 3VOOR12 Den Haag over het succes van de band, touren en vertelt hij welk bandlid niet van de hoge duikplank durft te springen.

“We weten dat ‘Electric’ een goed lied is”

Met de hitsingle ‘Electric’ heeft Go Back To The Zoo direct een plaats in de Nederlandse muziekwereld veroverd. Het lied kwam op alle radiostations langs en muziekzenders draaiden de clip grijs. Zelf hebben ze wel genoeg van het lied. “We hebben hem nu al zo vaak gehoord!”, aldus gitarist Teun. Hij sprak met 3VOOR12 Den Haag over het succes van de band, touren en vertelt hij welk bandlid niet van de hoge duikplank durft te springen.

De band staat deze zomers op veel festivals. Zo stonden ze onlangs op Werfpop en volgende maand zijn ze weer in de regio. Waterpop is dan het toneel van de heren. “We kennen het festival niet, maar we staan dan ook op zo veel festivals. Meestal herken ik het festival aan het programma.” Na het opnoemen van het halve programma gaat er echter nog geen bel rinkelen. “Hmm, nee ik weet het niet. Staat het festival tussen de kassen?” Een festivaldag begint voor de band vaak al vroeg. “We gaan er graag vroeg heen, dan kunnen we zelf nog wat bandjes kijken. Onze chauffeur haalt ons meestal op bij onze repetitieruimte. In de bus luisteren we wat naar muziek. Dan halen we bij de supermarkt wat broodjes knakworst. Eenmaal aangekomen moeten we opbouwen, spelen en afbouwen. Daarna gaan we backstage wat chillen.”

Na het drukke festivalseizoen in de zomer, gaat de band in het najaar de clubs langs. “In september gaat we voor het eerst op ons eigen houtje op tour. Eerst stonden we in het voorprogramma, nu zijn we zelf de hoofdact. We kunnen langer spelen dan op een festival en de mensen komen alleen voor ons. Gelukkig gaat het best goed met het uitverkopen van de show. We zijn nu echt zelf verantwoordelijk, dus we kunnen het weer niet meer de schuld geven als er geen mensen op komen dagen.” Zelf bezoekt de gitarist ook veel festivals. “Al vind ik optredens in een zaal wel leuker. Zo heb ik The Strokes en de Arctic Monkeys in de Melkweg gezien. Kasabian was ook erg gaaf op Lowlands. Op Pinkpop vond ik St. Germain heel goed, maar ik was toen denk ik stoned. The Kooks stonden ook eens op Londen Calling, daar waren ze heel goed. Daarna stonden ze nog eens op een groot festival en waren ze echt heel slecht.”

Het succes van de single ‘Electric’ kwam voor de band niet geheel onverwacht. “We weten dat het een goed lied is. Mensen waren enthousiast als we het lied lieten horen. Maar we waren er niet heilig van overtuigd dat het een hit zou worden. De single is vaak op de radio gedraaid, maar er wordt ook veel kutmuziek gedraaid. Het voordeel is wel dat het een groter publiek bereikt en dat veel mensen mee kunnen zingen.”

Vlak voor Waterpop komt het debuutalbum ‘Benny Blisto’ uit. Het opnameproces verliep voor de band heel soepel. “Af en toe ben je aan het klooien en komt er ineens iets uit! We hebben alles tegelijk ingespeeld. Het album hebben we uiteindelijk in tien dagen opgenomen. De studio was zo ingericht dat we veel tegelijk konden doen, we hoefden niet op elkaar te wachten. Zo was de een de drums aan het mixen en de ander nam dan nog wat gitaar op. Dat bevordert de creativiteit toch wel.” Ook het artwork wordt door de band zelf gedaan. “We zijn eigenwijs genoeg om te denken dat wij het beter doen dan anderen. Dus we hebben heel wat geknipt en geplakt. Er wordt nu zoveel gedownload, dan moet een fysieke cd er wel mooi uitzien.”

De komende maanden worden niet minder druk voor de band. Integendeel. Zo staat de band op Lowlands en gaan ze met de band de grens over. “Lowlands vinden we natuurlijk heel vet. Maar eigenlijk ook wel eng. Het is toch een keurmerk. We hebben er heel veel zin. We moeten wel vroeg spelen, dus ook vroeg op! En we gaan wat shows in Duitsland spelen!” In de nieuwe clip ‘ Hey DJ’ zien we de band zwemmen. In verband met Waterpop, komt het thema water uiteraard even voorbij. “Zoals je ook kunt zien in de clip durft Bram niet van de hoge duikplank te springen.” De band houdt wel van een frisse duik. “We moesten eens optreden op een boot. Toen hadden we het idee om na de show van de boot te springen. Wij kwamen voor de show van een fotoshoot en hadden die kleren nog bij ons. We konden ons dus omkleden. De mensen in het publiek die ons achterna sprongen, liepen de rest van de dag met natte kleren!”

Go Back To The Zoo staat op zaterdag 14 augustus om 15.25 uur op Waterpop in Wateringen.