Verslag Plein Open 2010; de avond Verslag Plein Open 2010; de avond

All Missing Pieces, L4, Bombay Show Pig, De Kraaien en meer

, Tino van Leeuwen, Annelies van Es, Jeroen Thijssen en Remco van der Ham | Foto’s: Peisam Tsang, Raymond Nieuwenburg en Ron van Varik

Verslag Plein Open 2010; de avond

All Missing Pieces, L4, Bombay Show Pig, De Kraaien en meer

Tino van Leeuwen, Annelies van Es, Jeroen Thijssen en Remco van der Ham | Foto’s: Peisam Tsang, Raymond Nieuwenburg en Ron van Varik ,

Ook ’s avonds waren er op Plein Open vele hoogtepunten te ontdekken, waarbij Bombay Show Pig en De Kraaien misschien nog wel de meeste indruk maakten. Verder stonden er ook nog optredens van The Fudge, L4, Nondegreen, Generate en afsluiter All Missing Pieces gepland. Het eind van een geslaagde 16e editie van Plein Open.

All Missing Pieces, L4, Bombay Show Pig, De Kraaien en meer

Ook ’s avonds waren er op Plein Open vele hoogtepunten te ontdekken, waarbij Bombay Show Pig en De Kraaien misschien nog wel de meeste indruk maakten. Verder stonden er ook nog optredens van The Fudge, L4, Nondegreen, Generate en afsluiter All Missing Pieces gepland. Het eind van een geslaagde 16e editie van Plein Open.

Bij de Haagse hiphopformatie De Kraaien draait het vooral om de show. Verkleed als Superman, politieagent of als een van de New Kids wordt er met opblaasdieren en bier gegooid. Kraaienmaskers worden uitgedeeld aan het publiek en aan het eind van het optreden wordt een compleet drumstel in elkaar gerost. Werkelijk alles is over de top bij De Kraaien, maar het is wel leuk! Om het toch maar even over de muziek te hebben, De Kraaien doet nog het meest denken aan De Jeugd Van Tegenwoordig, met eenzelfde humoristische ondertoon waarbij ze zichzelf vooral niet te serieus nemen. Ondanks dat een optreden van De Kraaien zich vooral op de doldwaze show lijkt te richten, zit de muziek van de formatie wel degelijk goed in elkaar. Goede beats en een aantal leuke nummers als ‘Kroket’ en ‘Spigiaaj’ zorgen ervoor dat het optreden ook in muzikaal opzicht een succes is. (RH)

Met The Fudge staat het vol op het podium. De toetsenist staat daarbij een beetje in het verdomhoekje. Het 6-tal komt deels uit Den Haag en deels uit Amsterdam. Een paar maanden geleden kwamen ze als winnaars uit de bus van de KoniginneNach Bandverkiezing 2010. Ook zijn ze dit jaar genomineerd voor De Grote Prijs van Nederland en hebben ze inmiddels de halve finale weten te bereiken. Met zulke nominaties zijn de verwachtingen voor de in 2009 opgerichte band dan ook hooggespannen. De hele set van de band is vandaag energiek en dansbaar. Het volle podium gaat door het enthousiasme en het grote aantal bandleden zwaar op en neer terwijl de band een skanummer, tevens hun laatste nummer, inzet. Met het einde inzicht maakt The Fudge met hun (elektro)rock de hooggespannen verwachting naar het publiek toe zeker waar. (AE)

Wat kun je verwachten met een act die Loop The Balloon heet? Juist ja, geluiden die gemaakt worden met ballonnen en geloopt worden. Zo simpel kan het zijn, maar je moet er wel opkomen! Jeroen Elfferich is de grote man achter dit eenmansproject en doet aan het begin van de avond zijn kunstje op Podium Oost. Met wat eenvoudige beats als basis maakt hij met zijn ballonnen snerpende, grommende geluiden en bij ‘The dentist' haalt hij heuse tandenborstels tevoorschijn. Het publiek kan er wel om lachen en misschien is dat ook wel de kracht van Loop The Balloon; echt serieus kun je het allemaal niet echt nemen. Toch weet de Delftenaar een half uur lang de aandacht vast te houden en dat geeft hem het voordeel van de twijfel. Een unieke act in elk geval en laten we hopen dat hij met dit project ‘- zijn andere muzikale avontuur heet Happy Elf - wat meer bekendheid krijgt. (TL)

Het had allemaal zo leuk kunnen zijn vanavond met Junglefever, die van tevoren had aangekondigd het publiek op Plein Open een les te leren in raggajungle. Alleen het gaat al vrij snel na zijn aantreden op Podium West mis. De platen die hij draait slaan continu over en ondanks alle technische hulp die hij geboden krijgt, blijkt het niet mogelijk om het probleem op te lossen. Uiteraard ergert Junglefever zich kapot en het is nota bene een wonder dat hij niet kwaad het podium verlaat. De fans tonen in ieder geval begrip voor de situatie en er wordt zowaar nog gedanst ook. Als de tijd om is gaat hij nog even het publiek in en krijgt van zijn fans de probs die hij eigenlijk had verdiend wanneer alles vlekkeloos was verlopen. (TL)

Doll House Drama, Appie Kim, Malkovich en Atombox - het zijn niet zomaar wat bands in de (Haagse) muziekscene. Dat klinkt dus veelbelovend voor het optreden van Nondegreen, met leden van deze formaties. Helaas komt het niet altijd even denderend over en de band lijkt hier en daar nog wat zoekende. Zanger/gitarist Duco Scheltes heeft een kenmerkende grunge stem, die bij Nirvananana ook al duidelijk was. Deze af en toe wat sinistere, rauwe stem van de frontman komt bij Nondegreen ook weer goed naar voren. Wel is het optreden weer wat statisch. Soms heb je een heimelijke verlangen om de zanger, of gitariste Natasha, een gitaar aan diggelen te zien smijten in een ultieme vorm van teenage angst en onbeheerste woede. Graag meer nummers als ‘Safe and sound’ om voor het gros toch echt de aandacht erbij te kunnen houden. (JT)

Generate, de artiestennaam van Edward van Eck, staat geboekt als één na laatste act, tenminste op Podium West. Er hangt een lekker sfeertje tijdens zijn set, die vol zit met het trendy genre dubstep. Dansbaar dus en daar wordt door een groepje mensen gehoor aan gegeven. Dat Edward niet alleen geluiden uit zijn laptop tovert, maar ook nog eens een aardig partijtje toetsen kan spelen, wordt duidelijk tegen het einde van zijn optreden. Hij gaat dusdanig op in zijn spel, dat aanwijzingen om te stoppen niet helemaal aankomen bij hem. Het publiek vindt het allemaal best en danst gewoon door, totdat de schuiven van het mengpaneel definitief naar beneden gaan. Hopelijk opent Plein Open deuren voor Generate om meer optredens te krijgen. Hij zal dan wel wat profielen aan moeten maken op internet, want daar schort het eigenlijk alleen nog aan. (TL)

Bombay Show Pig stond een paar dagen eerder nog op de Gentse Feesten, en een feest is het ook met Bombay Show Pig met hun zelfbenoemde ‘rock solid loud noise’ De band bestaat uit zanger Christian Kratzsch, gitarist Mathias Janmaat en drumster Linda van Leeuwen. Zij schudt, met geisha make-up, het wat brave imago van ReBelle (en voorheen Mellow Yellow) van zich af. Een zinderende live act onder aanvoering van de levendige Kratsch en absoluut één van de hoogtepunten van Plein Open en één van de betere acts uit Den Haag. Jammer dat dit optreden maar dertig minuten duurt, want dit smaakt naar meer. De zangstem valt soms wat te vergelijken met de zanger van Kings of Leon, maar het geheel is natuurlijk een heel stuk luider. Noise!? Wel lekkere ruige harde noise dan. Hell Yeah, Ass Minkeys... lekkâh! (JT)

“We not stopping because we want to… but because we have to” zegt L4 (Looking 4ward) als afsluitende act op Podium West. Na de wat korte cd-presentatie in het Paard van Troje, is er nu tijd voor 45 minuten. De rappers MicNif, DNA en Stamina worden bijgestaan door een volledige band, wat zorgt voor een prima afwisselend optreden. Naast de wat meer old school hiphop, zijn er ook jazzy elementen te horen. Je zou dan ook vergelijkingen kunnen trekken met Pete Philly & Perquisite. Ze zorgen in ieder geval voor een prima feestje. L4 heeft geprobeerd om in Duitsland voeten aan de aarde te krijgen, echter is dat niet gelukt. Laten we het zo beschouwen dat ze dan alleen maar vaker in de Haagse regionen optreden. Hiphop minnend Haaglanden kan niet om ze heen. (JT)

De afsluitende act van Plein Open 2010 is All Missing Pieces. De band behoeft eigenlijk geen introductie meer, aangezien ze de afgelopen tijd al veel live te bewonderen waren in de regio. De release van hun album eind maart heeft wat dat aangaat veel optredens opgeleverd. De start van hun show vanavond gaat niet zonder problemen, want al tijdens opener ‘Kaleidoscope eyes’ doet de gitaar van Camiel het niet meer. Vliegensvlug krijgt hij een andere aangereikt en gaat de band vol gas in de herkansing. “We gaan een feestje bouwen”, roept Camiel meerdere malen en dat gebeurt dan ook. Iedereen - niet alleen jonge meisjes - heeft het naar zijn zin en dat Camiel ergens halverwege het optreden op de grond valt na het spelen van een slotakkoord wordt alleen maar toegejuicht. Evenals het gastoptreden van Bas (zanger van Moore) die All Missing Pieces op elektrische gitaar komt versterken. Dat bassist Quinten een aantal bierblikjes naar zijn hoofd krijgt geslingerd, is wel een beetje triest, maar het merendeel van de mensen is enthousiast en vindt het ongetwijfeld jammer dat om elf uur Plein Open is afgelopen. Wie door wil feesten, gaat natuurlijk naar Plein Binnen op de Grote Markt. (TL)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag