Tweede dag Zeeheldenfestival 2010: wederom een feestje Tweede dag Zeeheldenfestival 2010: wederom een feestje

The Bouncers zet plein op zijn kop

, Tino van Leeuwen

Tweede dag Zeeheldenfestival 2010: wederom een feestje

The Bouncers zet plein op zijn kop

Tino van Leeuwen ,

Donderdag 1 juli brak alweer de tweede dag van het Zeeheldenfestival 2010 aan. Er was weer volop zon en ook de ontspannen sfeer kon natuurlijk niet ontbreken. Bands die echt opvielen waren Löter en The Bouncers, die beiden voor een feestje zorgden en terecht de twee laatste acts van deze dag waren.

The Bouncers zet plein op zijn kop

Donderdag 1 juli brak alweer de tweede dag van het Zeeheldenfestival 2010 aan. Er was weer volop zon en ook de ontspannen sfeer kon natuurlijk niet ontbreken. Bands die echt opvielen waren Löter en The Bouncers, die beiden voor een feestje zorgden en terecht de twee laatste acts van deze dag waren.

Het programma start half vier met een aantal workshops voor de allerjongste kids, waarna de kinderpopband Bosman een show geeft op het grote podium. De alternatieve rockband Grace is er voor de volwassenen en zet op het kleine podium een relaxt optreden neer. Dat zanger Boudewijn van vele markten thuis is, bewijst hij door, naast het zingen en saxofoon spelen, in de weer te gaan met een megafoon en te spelen met geluidseffecten. Hilarisch is het spontane ‘optreden’ van een jongetje, die zich halverwege de set bij de vier muzikanten op het podium voegt en tot het eind toe luchtgitaar speelt. Reden genoeg voor het publiek om niet alleen voor Grace te klappen, maar ook voor hem. Een gitarist in spé wellicht?

Het optreden van drummer Ferdinand van Duuren met leden van L4 is van heel andere aard. De zwoele hiphop met een jazzy inslag sluit weliswaar goed aan bij het zonnige weer, maar komt niet echt aan bij het publiek. Jammer, want de mate van professie ligt erg hoog bij deze act. Wat wel aanslaat is het optreden van Kookaburra op het kleine podium. De Zuid-Amerikaans getinte muziek gaat erin als koek en laat een aantal stelletjes vrolijk dansen. Niet alleen voor het podium, ook midden op het plein wordt er gedanst. Door de mensen eromheen wordt een paar stapjes naar achter gezet, zodat ze de ruimte hebben. Zoiets zie je eigenlijk alleen maar op het Zeeheldenfestival.

De Santana-coverband Supernatural - vernoemd naar het hitalbum van Santana uit 1999 - past ook geheel in de sfeer van vandaag. De zonnige nummers doen je zo terugwanen naar begin jaren 70, toen ‘Jingo-la-ba’ en ‘Black magic woman’ grote hits waren. Het gitaarspel van Vyay Kanhai is dermate gelijkend aan de originele partijen en sound, dat het verwonderlijk is dat deze man niet heel bekend is. Een andere coverband, de laatste act vandaag op het kleine podium, is Löter. Zoals de grappige naam al doet vermoeden is hun optreden ook ‘one big joke’. Wat te denken van nummers als ‘Making your mind up’ (Bucks Fizz) en ‘She’s a liar’ (Dolly Dots)? Het roept in elk geval een glimlach op.

Slotact van deze donderdag is de Haarlemse formatie The Bouncers. Met een mix van ska en reggae zetten ze het Zeeheldenfestival op zijn kop, wat ze trouwens zeven jaar geleden ook al deden. Daar refereert zanger Leonard Domhof dan ook aan tussen de nummers door. De blazerssectie van vier personen staat er wat gereserveerd bij, terwijl Leonard het publiek juist ophitst. En daarmee ook succes boekt. Dat The Bouncers een band is met een knipoog, valt op wanneer je het tenue bekijkt van de frontman; niet alleen prijkt de bandnaam op zijn shirt, zelfs zijn sokken zijn voorzien met tekst. Als om kwart voor elf de band het podium verlaat, is er gelukkig nog tijd voor een toegift.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag