Geen covers of afspraken tijdens Jam de la Crème Geen covers of afspraken tijdens Jam de la Crème

“Het draait om improvisatie, spontaniteit en creativiteit”

, Jade Yorks | Foto’s: Eefje Lammers

Geen covers of afspraken tijdens Jam de la Crème

“Het draait om improvisatie, spontaniteit en creativiteit”

Jade Yorks | Foto’s: Eefje Lammers ,

Ruim zestig muzikanten afkomstig uit verschillende hoeken van het muzikale spectrum maken deze zaterdag samen muziek zonder daar van te voren afspraken over te maken. Op de vierde editie van het Jam de la Crème festival spelen zowel Haagse bekenden als fameuze landelijke namen. “Het draait allemaal om de spontaniteit en de creativiteit. Daar is waar de kracht van het festival in zit”, legt organisatrice Janneke Nijhuis uit. “Alles is vrijblijvend. Muzikanten bepalen zelf wanneer en met wie ze muziek maken.”

“Het draait om improvisatie, spontaniteit en creativiteit”

Ruim zestig muzikanten afkomstig uit verschillende hoeken van het muzikale spectrum maken deze zaterdag samen muziek zonder daar van te voren afspraken over te maken. Op de vierde editie van het Jam de la Crème festival  spelen zowel Haagse bekenden als fameuze landelijke namen. “Het draait allemaal om de spontaniteit en de creativiteit. Daar is waar de kracht van het festival in zit”, legt organisatrice Janneke Nijhuis uit. “Alles is vrijblijvend. Muzikanten bepalen zelf wanneer en met wie ze muziek maken.”

Anders dan voorgaande jaren doen nu meer muzikanten van buiten de stad mee aan de grote jamsessie op het Scheveningse strand. Volgens Janneke is het aanbod nog meer divers en ligt ook het niveau wat hoger. “Zonder pretentieus te klinken, hoor. Er doen nu een aantal jazzers mee die het niveau aardig omhoog krikken.” Ook is er dit jaar een apart danspodium met dansers die op de sessiemuziek improviseren. Tussen de verschillende sessies door staan er een aantal vaste acts geprogrammeerd, zoals Yuri Honing’s Club van Rome, Pop Up Animal Kids en Relax. Deze laatste band laat voor het eerst in vier jaar tijd weer live van zich horen in de vorm van een try-out. “Inmiddels is ons netwerk enorm uitgebreid en hebben we dit jaar ook grote landelijke namen naar Scheveningen kunnen halen.”

Janneke vond het vaak wel even spannend om een artiest of band op te bellen met de vraag of hij zin had om helemaal naar Den Haag af te reizen voor een jamsessie op het strand. “Ik heb mij verbaasd over hoe enthousiast de meesten erop reageerden.” Als voorbeeld noemt ze DJ DNA uit Urban Dance Squad. Tegenwoordig maakt hij veel remixen voor bands als De Staat. “dj’s zijn meestal niet zo van het jammen, maar hij was onwijs enthousiast.” Naast de grote namen van buiten de stadsgrenzen doet er ook weer een vaste kern muzikanten mee. Zo zijn Haagse muzikanten als Patrick Smith (Splendid), Laura Nijhuijs (ReBelle), Victor Dirix (S.C.A.R.) en Kit Carrera (The Deaf) steevast van de partij. “Ik ben niet wanhopig op zoek gegaan naar nieuwe muzikanten. Niet iedere muzikant houdt van jammen en dat is wel een voorwaarde. De artiesten die mee doen hebben er lol in. De gasten van Splendid doen bijvoorbeeld altijd mee. Zij doen niet aan liedjes fitnessen, maar veel liever aan improvisatie.”

Jam de la Crème is in 2007 ontstaan naar een idee van Janneke en Mink Pinster om met een stel vrienden rond een kampvuur op het strand te jammen. Ontevreden over het bestaande aanbod aan jamsessies in Den Haag besloot het duo om zelf leuke sessies te organiseren. Covers en van te voren gemaakte afspraken waren uit den boze. “Uiteindelijk hebben we het toen gelijk groter aangepakt dan de oorspronkelijke gedachte. Waarom niet gelijk in een strandtent met een backline, dachten we.”

Niet zelden leidt een sessie op Jam de la crème tot meerdere samenwerkingsverbanden. Het succesvolste voorbeeld hiervan is misschien wel The Deaf waar Janneke basgitaar in speelt, ontstaan tijdens de eerste editie van het festival. “Ik had Spike en Kit uitgenodigd. We braken toen de tent af. Het samenspelen voelde zo goed dat we dat nog altijd doen.” Janneke weet ook te vertellen dat er dankzij Jam de la Crème een paar blazers aan wat opdrachten zijn gekomen. “Je merkt ook dat muzikanten die elkaar via de sessie hebben leren kennen samen optredens regelen voor hun bands.” Net als elk jaar heeft de organisatie ook nu weer een verrassing in petto voor het publiek. “Ik sta zelf ondermeer op het podium met Denvis van de Spades. Dat wordt ruig, meer zeg ik er niet over.”

Tijdschema Jam de la Crème 2010
19.00 uur Sessie
20.30 uur Pop Animal Up Kids
21.00 uur Sessie
22.30 uur Club van Rome feat. Yuri Honing
23.00 uur Sessie
00.30 uur Relax
01.15 uur Sessie
02.30 uur DJ DNA + sessie
03.30 uur Le Pipe Elitair

Jam de la Crème vindt aanstaande zaterdag 31 juli tussen 19.00 en 04.00 plaats in strandtent Buiten, Zwarte Pad 76 (Noorderstrand). De entree bedraagt 7,50 euro in de voorverkoop (via de website van Jam de la Crème) en 10,00 euro aan de deur.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag