Cd-recensie: Rät N FrikK - 'Cumlaute // The Freaxperiment’ Cd-recensie: Rät N FrikK - 'Cumlaute // The Freaxperiment’

Verrassend en vol muzikaal experiment

, Remco van der Ham

Cd-recensie: Rät N FrikK - 'Cumlaute // The Freaxperiment’

Verrassend en vol muzikaal experiment

Remco van der Ham ,

De rockband R.A.T. (Rock And Terror) maakte een paar jaar geleden furore op de lokale podia en festivals met hun energieke show. Hoewel van de band al een tijd niets vernomen is, heeft frontman Rät (Eelco van Proosdij) in ieder geval niet stilgezeten. Met producer FrikK vormt hij nu het duo Rät N Frikk waarmee hiphop, dance, drum ’n bass en rock worden gecombineerd. Het eerste wapenfeit is inmiddels uit.

Het eerste dat opvalt aan deze release is dat zowel het album als de nummers dubbele titels hebben. De eerste titel slaat op de tekst van Rät, de tweede op de muziek van FrikK. Gelukkig klinken de nummers niet alsof tekst en muziek onafhankelijk van elkaar zijn gemaakt, maar klinkt het juist als één geheel. De cd begint al meteen goed met de intro ‘Stormram // Take off’. De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd met strijkers waarna de beat er samen met een scheurende gitaar stevig in knalt. Het geheel klinkt goed en productioneel is er niets op aan te merken. Wat een vette sound.

Ook de rest van het album overtuigt. De beats en samples zouden zo op een nieuwe Antilounge-compilatie kunnen, want in die hoek kun je Rät N FrikK toch wel het beste plaatsen. Geen standaard beats, maar originele ideeën die ook nog eens goed worden uitgevoerd. Ook de toevoeging van verschillende gastmuzikanten, waaronder Bart Goderie van Splendid (saxofoon), Josse Hornsveld (accordeon) en Matty Ros (gitaar) geven de nummers een extra dimensie. Ook de teksten zitten goed in elkaar. Het enige minpuntje is dat Rät niet heel veel variatie in zijn stemgebruik heeft. Bijna alles wordt met maximale energie en intensiteit gebracht, waar af en toe een rustpunt juist voor meer diversiteit zou kunnen zorgen. Het is echter maar een klein kritiekpuntje op een verder sublieme cd. ‘Cumlaute // The Freaxperiment’ verrast, intrigeert en schuwt muzikaal experiment niet. En zo hebben we ze graag.

'Cumlaute // The Freaxperiment' is te beluisteren in de Haagse YouBox.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag