Bombay Show Pig en Starcatcher op de Gentse feesten Bombay Show Pig en Starcatcher op de Gentse feesten

Haagse bands doen verslag

, Starcatcher en Bombay Show Pig

Bombay Show Pig en Starcatcher op de Gentse feesten

Haagse bands doen verslag

Starcatcher en Bombay Show Pig ,

Kuisen. Cécémel. Kipkap. Plasserij. Solden. Stortbad. Je zou toch denken dat wij Nederlanders en Vlamingen hetzelfde taaltje spreken. De één met of zonder zachte G, oké. Maar dat geldtrekkerij een ander woord is voor pinautomaat, is toch wel te zot voor woorden, amai! Afgelopen maandag vertrokken Starcatcher en Bombay Show Pig naar België voor een optreden dinsdag 20 juli op de Gentse Feesten. Speciaal voor 3VOOR12 Den Haag een tourverslag van deze reis.

Haagse bands doen verslag

Kuisen. Cécémel. Kipkap. Plasserij. Solden. Stortbad. Je zou toch denken dat wij Nederlanders en Vlamingen hetzelfde taaltje spreken. De één met of zonder zachte G, oké. Maar dat geldtrekkerij een ander woord is voor pinautomaat, is toch wel te zot voor woorden, amai! Afgelopen maandag vertrokken Starcatcher en Bombay Show Pig naar België voor een optreden dinsdag 20 juli op de (te) gekke Gentse Feesten, onderdeel van een uitwisseling tussen Gent en Den Haag opgezet door het Fonds Pop Over Zee. (Dank!) Speciaal voor 3VOOR12 Den Haag een tourverslag van deze reis.

Verslag Bombay Show Pig
Na Amsterdam, Leiden, Den Haag en Breda te hebben aangedaan, zit alles en iedereen in het busje en kunnen we dus op naar Gent! Dit hoort vanaf Breda in iets meer dan een uur te kunnen, maar wij rijden in stijl (jaren 70 Mercedes busje) dus we kunnen niet harder dan 90.... Aangekomen in Gent checken we snel in bij het ‘easy going’ hostel 47 en vervolgen onze reis naar de Vlasmarkt. Hier zit, tussen de disco’s en de friettenten, de Kinky Star verstopt. Voormalige thuisbasis van bands als Viva la Fête en ’t Hof van Commerce. Na even rond te hebben gekeken op het podium besluiten we de stad in te gaan voor wat sterk bier en slappe funk. Ons buik van beide vol hebbende is het tijd om terug te gaan naar de Kiny Star in voorbereiding van ons optreden.

Hier zijn vanaf tien uur de symfonische rocksounds van Starcatcher te horen, en rond de klok van half een is het tijd voor ons om het podium te beklimmen. Het begint goed vol te lopen en er wordt enthousiast gereageerd op de muziek. Halverwege de set beginnen er mensen over het podium heen te vallen en is er een Belgische man wel erg geobsedeerd door Chris. Het volgende nummer wordt dan ook aan deze ‘vriendelijke’ enkel een te heet gewassen koltrui dragende zuiderbuur opgedragen. Tegen het eind van de set wordt het steeds intenser (kreten als; sopei en tartaar ernaast zei ik! vinden ons adres) en bij het laatste nummer gaat alles kapot en zweet iedereen er nog een litertje extra uit! Nadat de zweet is ingetrokken en iedereen met een oma huid rondloopt worden alle spullen in het busje gegooid, naar het hostel gebracht en is het tijd om los te gaan!

Verslag Starcatcher
Proloog donderdag 22 oktober 2009: Oh, wachten duurt zo lang

Donderdag 22 oktober 2009, alweer een tijd terug. De Haagse PopWeek is in volle gang en vanavond treden wij op met Soul Sister Dance Revolution in de Cremers. Tijdens het avondeten in het Koorenhuis zit ik gemoedelijk te praten met ene Luc, een op het eerste oog schuchtere zeer vriendelijke langharige man, een echte Vlaming. Later vertelt Vico ons dat Luc de programmeur is van dé alternatieve club in Gent, de Kinky Star Club en dat hij hier met een team van scouts aanwezig is om twee Haagse bands te boeken voor een van de grootste festivals van België: de Gentse Feesten. Een spreekwoordelijk gat in de lucht is dan ook het resultaat als we te horen krijgen dat wij en Bombay Show Pig uitgekozen zijn door de Gentse scouts. Eind juli is het zover, maar eerst nog heel lang wachten… oh, wachten duurt zo lang.

Maandag 19 juli: Ons kleine probleempje
Maar maandag 19 juli is het dan zover; we gaan naar Gent. We blijven drie nachten om dit massale volksfeest van dichtbij mee te maken. David komt rechtstreeks met de trein vanuit het Belgische Dour-festival en met z’n drieën vertrekken we dus in een volgeladen bus naar het verre België. Na ruim twee uur bereiken we ons hostel De Draecke, gelegen in het historische centrum van Gent. Nadat David is opgehaald van het station besluiten we een kijkje te nemen in de stad. Morgen is immers pas het optreden, vanavond zijn we vrij! Echter voordat we de stad in kunnen, moet eerst de backline veilig opgeborgen worden. Er wordt besloten de bus in een bewaakte parkeergarage te stallen. Klein probleempje; de bus is 2.10 meter hoog, evenals de parkeergarage. Pas als de bus geparkeerd staat wordt duidelijk dat de zware backline onze redding is. Er kan echter niet uitgeladen worden, want dan veert de bus omhoog en komt klem te zitten tussen het plafond. Na dit klusje bestormen we het centrum en kijken met verbaasde ogen rond naar de onophoudelijke stroom mensen en de grote aantallen gezellige pleintjes en podia. We nemen ook alvast een kijkje bij de Kinky Star Club, waar het morgen allemaal moet gebeuren. De zaal is te vergelijken met een Paardcafé, alleen het podium is wat groter. De sfeer is underground, maar goed.

Dinsdag 20 juli: ‘Den’ Braadworst
Wakker gehouden door een snurkende oude Indiase dronken rockster, hebben we vannacht niet al te veel geslapen. Het afgaan van de wekker om 09.00 uur is dan ook veel te vroeg, maar om 10.00 uur moeten wij van kamer wisselen. Komende nacht slapen we gelukkig met z’n zessen (Band + Bart en Erik, het technisch duo) op één kamer. We willen vandaag nog ergens repeteren. Gisteravond in de Kinky Star Club bleek echter dat alle oefenruimtes in verband met de Gentse Feesten gesloten zijn. De bureaucratie in België is echter veel minder dan in Nederland. Pedro, de barman, biedt uit zichzelf aan dat we overdag wel in de Kinky Star Club kunnen repeteren (‘Das geen probleem, joh!). Belgen doen niet zo moeilijk, heerlijk!

Na een fijne repetitie arriveren ook Bart en Erik in Gent. De spanning neemt toe naarmate het optreden nadert. Er is echter weinig stress, we hebben ruim van tevoren gesoundcheckt en ook de setlisten liggen klaar. Het is nu nog wachten tot 22.00 uur. Na een korte omkleedsessie is het dan echt zover; it’s showtime! Het optreden verloopt vlekkeloos en zodra we beginnen te spelen stromen de mensen binnen. Gedurende de show is de zaal behoorlijk gevuld (al is dat niet moeilijk met een max. aantal bezoekers van 49 precies). In de finale van het optreden hebben we het publiek op onze hand en zingt het mee met de toegift; klassieker ‘Freestyler’ van BomFunk MC’s. Het besef dat wij, vier ‘jonge honden’ (werkt altijd goed in de pers), in Gent staan te spelen op het grootste festival van de stad, en dat dit al de derde keer is in het buitenland binnen een jaar, is groot en we genieten. Uiterst tevreden stappen we dan ook het podium af. Het zweet gutst letterlijk overal waar het komen kan en enkeltranspiratie blijkt mogelijk te zijn; onze schoenen zijn doorweekt en nat van het zweet, náááihs!

Ook Bombay Show Pig geeft een goed, vuig, hard, overtuigend en energiek optreden. Snel laden we in en opnieuw moet de bus de garage in gemanoeuvreerd worden. Het feest kan beginnen en wordt ingeleid met het eten van ‘Den’ Braadworst (Tja, zo heette hij echt). Een monsterworst van een halve meter. Na deze aanslag op de maag lopen we rond door de stad. Het is al de tweede avond in Gent, en de vierde voor de Gentenaren, maar ze zijn nog niet moe. Tien dagen KoninginneNach, stel je eens voor! Om een uur of vier is onze energie op en lopen we terug naar ons hostel, voor een diepe en goede nachtrust.

Woensdag 20 juli en donderdag 21 juli: The day after
Maar ook vandaag is het vroeg op. De Draecke zit voor vannacht vol en we verkassen naar Hostel 47. Er moet opnieuw om tien uur uitgecheckt worden. Helaas is iedereen (heel toevallig) vannacht vergeten een wekker te zetten. We worden om half elf dan ook gewekt door een hostelmedewerker, die meedeelt dat we te laat zijn uitgecheckt en onze borg van vijf hele euro’s vandaar niet terugkrijgen. Het ontbijtbuffet is gesloten, dus gaan we op zoek naar een goed en stevig (Engels) ontbijt. De rest van de dag slenteren we rustig door de stad en zodra we het andere hostel in kunnen, besluiten we een middagdutje te doen. De rust en ontspanning zijn een welkome afwisseling na een dag van gisteren vol drukte en spanning rond het optreden. Het is onze laatste avond en na het avondeten trekken we voor de laatste keer de stad in, om nog één keer op te gaan in het feestgedruis van de Gentse Feesten. Het wordt laat en de warme douche de volgende ochtend is niet voldoende om echt uitgeslapen te zijn. Na het inpakken en de laatste keer inladen van de bus rijden we de bus de snelweg op richting Den Haag. De Belgische ‘tour’ zit erop. Op naar het volgende avontuur!

PS Dat avontuur volgt snel. Begin augustus gaan we de studio in. Inderdaad, nieuw materiaal…! Wie, wat, waar, wanneer en hoe houden we verder nog even geheim. Vervolgens staan we 7 augustus op Schollenpop en 28 augustus in de Melkweg tijdens de SENA-award. Hiervoor zijn nog busplekken over. Voor 5 euro krijg je gratis onze nieuwe in beperkte oplage gedrukte opname + een retour Melkweg-Den Haag. Kijk voor meer info op onze website. Een fijn vooruitzicht deze zomer!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag