Moonpilot presenteert debuut voor uitverkocht Paard Moonpilot presenteert debuut voor uitverkocht Paard

Niet langer afwachten

, Remco van der Ham

Moonpilot presenteert debuut voor uitverkocht Paard

Niet langer afwachten

Remco van der Ham ,

De Haagse Britpopband Moonpilot presenteert vanavond debuutalbum ‘Control’ in een uitverkochte kleine zaal van het Paard van Troje. Een mooie prestatie van de band die pas een jaar of twee bezig is en zich bovendien de laatste maanden weinig op de podia heeft laten zien. Hoog tijd om bij te praten met de vier heren van Moonpilot.

Niet langer afwachten

De Haagse Britpopband Moonpilot presenteert vanavond debuutalbum ‘Control’ in een uitverkochte kleine zaal van het Paard van Troje. Een mooie prestatie van de band die pas een jaar of twee bezig is en zich bovendien de laatste maanden weinig op de podia heeft laten zien. Hoog tijd om bij te praten met de vier heren van Moonpilot.

Ten tijde van het interview heerst er nog lichte stress bij Sean Christopher (zang/gitaar), Dennis de Ronde (toetsen), Korné ter Steege (bas) en Jasper Zuidervaart (drums). Er blijkt een fout te zitten in de geleverde cd’s; bij één van de nummers op het album ontbreken de laatste twee seconden. Gelukkig krijgt de band niet veel later een telefoontje dat de cd op zaterdagochtend opgehaald kunnen worden. Moonpilot kan opgelucht adem halen.

Het album is volledig door de band zelf geproduceerd, opgenomen en gemixed. Sean: “Er zitten twee producers in de band, Jasper en ik, en wij kregen de mogelijkheid om in de studio waar Jasper stage heeft gelopen de plaat op te nemen. De uren die hij daar had opgespaard met overwerk mochten we gebruiken voor ons album.” Jasper: “Zo kregen we de mogelijkheid om de plaat zo te maken als wij zelf willen.” Dennis: “We zijn voor twee weken de studio ingetrokken, en hebben daar ook gewoond. Overdag was het een studio en ’s avonds schoven we de instrumenten aan de kant en legden we matjes en een slaapzak neer.”

Jasper nam bij de opnames de engineering en het produceren voor zijn rekening, waarbij Sean zich meer met het artistieke aspect bezig hield. Sean: “Ik wilde heel gericht met de liedjes bezig zijn, ook omdat ik de liedjes in de demofase heb gemaakt. Ik wilde daar heel erg in betrokken blijven. Het was erg prettig om op deze manier samen te werken en ideeën uit te wisselen.” Jasper: “Het was natuurlijk wel een risico om het helemaal zelf te doen en niet iemand erbij te hebben die er objectief naar kan kijken, maar het is eigenlijk allemaal heel erg goed gegaan. Er was een hele creatieve sfeer en er zijn ook geen conflicten geweest.”

Bij de selectie van de nummers voor het album heeft de band goed gekeken wat er qua sfeer bij elkaar past. Jasper: “Het moet allemaal wel op elkaar aansluiten. Er zijn wel een paar buitenbeentjes, maar dat is ook wel leuk. Het moet uiteindelijk wel een consistente plaat worden en dat bepaalt heel erg welke liedjes er wel en niet bij horen.” Ook de vier nummers van de EP zijn op de plaat gekomen. Sean: “We hebben ze wel opnieuw opgenomen, maar ze zijn gewoon weer te horen.”

De plaat wordt in eigen beheer uitgebracht en hoewel de band wel in gesprek was met een publisher, liep dat helaas op niets uit. Sean: “Hij beloofde ons van alles, waardoor wij heel afwachtend werden. Dat resulteerde in een hele tijd niets, ook qua optredens.” Jasper: “Zo’n publisher wil natuurlijk ook zien dat er iets gebeurd en het heeft even geduurd voordat we dat ons beseften.” Korné: “Uiteindelijk zijn we nu zelf aan het doen wat we verwacht hadden van iemand anders.” De albumtitel sluit hier dan ook mooi op aan. Sean: “Dat heeft inderdaad met de insteek te maken om zo veel mogelijk in eigen beheer te doen. Geen afwachtende houding meer.”

Vanavond is dan de grote dag, de presentatie van het album voor een uitverkocht Paard van Troje. Dennis: “We hebben onze langste en meest gevarieerde set ooit in elkaar gedraaid. Het bestaat uit drie delen, een soort introductie van de band, een akoestische set en dan knallend eindigen met een elektrische set.” Sean: “Het is een mooie dynamische set geworden.” Als host van de avond heeft de band niemand minder dan Tim Akkerman weten te strikken. Korné: “Hij heeft ons een paar keer gezien, ook bij Club 3VOOR12 Den Haag, en de muziek sprak hem erg aan.”

De komende tijd wil de band zoveel mogelijk gaan spelen en naamsbekendheid krijgen. Korné: “En kijken of we ook wat in het buitenland kunnen doen.” Jasper: Zondag gaan we nog even lekker uitslapen en daarna gaan we er vol tegenaan.”

Moonpilot speelt 4 februari in de Créa (Amsterdam), 12 februari in De Paap (Den Haag), 28 februari in Lokaal Vredebreuk (Den Haag) en 27 maart in de Rootz (Den Haag).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag