JIP is twee jaar verder en volwassener JIP is twee jaar verder en volwassener

“Geen blerrende Tim en Leon meer op 180 BPM grafherrie”

, Jade Yorks

JIP is twee jaar verder en volwassener

“Geen blerrende Tim en Leon meer op 180 BPM grafherrie”

Jade Yorks ,

Na een anderhalfjaar durende afwezigheid laat JIP weer van zich horen. Met de release van videoclip ‘Ballade der CyniKasters’ en het debuutalbum “De Cynikast’ voor de deur, doen de jongens een boekje open over wat geweest is en nog komen gaat.

“Geen blerrende Tim en Leon meer op 180 BPM grafherrie”

Na een anderhalfjaar durende afwezigheid laat Jip weer van zich horen. Met de release van videoclip ‘Ballade der CyniKasters’ en het debuutalbum “De Cynikast’ voor de deur, doen de jongens een boekje open over wat geweest is en nog komen gaat. 

Twee frontmannen met  originele Nederlandstalige teksten vol woordspelingen en grapjes. Dat is JIP nog steeds, maar een aantal crusiale toevoegingen, maken de band toch enigzins anders dan voorheen. “Vroeger zeiden ze 'leuke teksten, maar meer stelt het niet voor.' Nu komt de muziek  veel meer tot zijn recht”, zegt drummer Boon.

JIP maakt nog steeds Nederpophop, maar dan in een iets andere uitvoering. "Het is nu geen blerrende Tim en Leon meer op 180 BPM grafherrie”, zegt Leon. “Zo wil ik het niet eens af doen, maar de muziek stond echt op de achtergrond, het is meer een geheel.” Ze maken popliedjes, maar niet op de gangbare manier waar tekst het onderspit voor de melodie delft. Leon: “In onze muziek zit een tweede gelaagdheid. Je hebt het liedje met een eigen melodie en hooks, maar  de tekst blijft het uitgangspunt.”

Sinds bassist Youri zich in december 2008 bij de band voegde, is er veel veranderd. Behalve basnoten op de 1 en de 3, voorziet Youri de liedjes ook van bliepjes en samples. ”Niet alle liedjes zitten ermee volgepakt hoor”, waarschuwt hij. ”We zijn hierdoor absoluut geen synthband geworden.” De plaat ‘De Cynikast” is in de studio van Youri opgenomen. "In de de periode dat ik bij JIP kwam, stond ik op het punt om mijn eigen studio te beginnen. Het is altijd leuker om je eigen productie te doen, dan ben je veel vrijer."

Juist door deze vrijheid heeft het even geduurd voordat het debuutalbum af was. Tim: "In januari besloten we om de studio in te gaan, maar toen hadden we nog niks. Het hele opneemproces was eigenijk ook het schrijfproces. Vandaar dat het even geduurd heeft.” Toch is het viertal met een idee de studio in gestapt. Van meet af aan wisten zij dat het ‘De Cynikast’ zou worden. “Dat is Criticast, maar dan op zijn cynist, een nieuw woord”, legt Tim uit. "Wij zijn de cynicasters.”

Ze zijn kritisch en cynisch, maar maatschappijkritisch willen ze zichzelf niet noemen. “Boe roepen en toekijken, is stom”, zegt Tim. Youri: "Somige teksten zijn misschien maatschappijkritsich, maar  we zijn niet minder kritisch op ons zelf.” Een goed voorbeeld is volgens Tim het liedje ‘Hoe de proloog’. “Iedereen liegt, dat benadrukken wij door te zeggen dat wij dat ook doen. Als je het album luistert moet je je betrapt voelen op jezelf en je denkt ‘ik ben eigenlijk ook gewoon een doorsnee lul'.”

Op 4 februari presenteert JIP de nieuwe single, videoclip, nieuwe liedjes en de nieuwe bassist aan het Haagse publiek. “Er doen zelfs zangeressen mee”, zegt Tim. "Laat ik het zo zeggen: Het grapje Jip en Janneke is nu compleet. Janneke Nijhuis zingt mee op de single 'Ballade der CyniKasters'.” Leon: “Ze zit er niet vast in. Als ze er tijdens andere optredens er niet bij is, kunnen we dat live met een computer opvangen.”

De band komt nu steeds dichterbij naar waar ze uiteindelijk naar toe willen. "Het uitgangspunt van de tekst is dat het zich onderscheidt van alle Nederandstalige muziek die er is", zegt Tim. "Ik wil dat wij de beste tekstschrijvers van het Nederlandstalige genre worden.”

JIP speelt donderdag 4 februari in de de SuperMarkt op de Grote Markt.  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag