Column: 'Rob & Roll' (30)

Een voorgekookte muzieksmaak, onwerkelijk goed en het broeit in Den Haag.

Rob Vondracek ,

Een interessant citaat uit de Volkskrant: “Nederland gaat samen met Engeland, Oostenrijk en Slovenië onderzoeken in hoeverre popmuziek in de afgelopen vijftig jaar heeft bijgedragen aan de culturele identiteit van muziekliefhebbers. Ook moet blijken of de muziekherinnering van gewone mensen wel overeenkomt met de popgeschiedenis zoals kenners en de muziekindustrie die presenteren.”

Een voorgekookte muzieksmaak, onwerkelijk goed en het broeit in Den Haag.

Een interessant citaat uit de Volkskrant: “Nederland gaat samen met Engeland, Oostenrijk en Slovenië  onderzoeken in hoeverre popmuziek in de afgelopen vijftig jaar heeft bijgedragen aan de culturele identiteit van muziekliefhebbers. Ook moet blijken of de muziekherinnering van gewone mensen wel overeenkomt met de popgeschiedenis zoals kenners en de muziekindustrie die presenteren.”

Ik volg de schrijfsels en filmpjes van Volkskrant popjournalist Gijsbert Kamer al jaren. Op een of andere manier komen onze muziekkeuzes en smaak vaak sterk overeen. En ik vind zijn scherp bijtende maar vaak ook warmbloedig enthousiaste recensies interessant en goed geschreven. Hij is is net als ik idolaat van The Smiths, jaren 80 wave, traditionals, songwriting en extreme undergroundbands. En wat dies meer zij.   Maar toen ik laatst zijn weblog las, schrok ik toch wel een beetje. Ik kwam tot de conclusie dat Gijsbert zijn bandjes net als ik veelal scoort bij Pitchfork.com.

Momenteel een van de invloedrijkste (alternatieve) muzieksites. En dat van de 50 platen in de Pitchfork jaarlijst ik er zelf minimaal 40 van ken of zelf heb aangeschaft. Vandaar die overeenkomsten.
Natuurlijk zijn er meer sites, naast onze eigen 3voor12, is het Britse NME erg informatief, waar je op de hoogte kunt blijven van de laatste internationale ontwikkelingen in het muzikale universum.
Maar ik bespeur toch een soort indoctrinatie. Een beïnvloeding van geesten, de macht van het internationale popjournaille en de internationale boekerswereld. Belangrijke sleutelfiguren die wel even bepalen welke trends er komen, welke stromingen hot zijn.

Ik ben zelf ook best makkelijk te beïnvloeden. Ik vind niets mooiers dan het ontdekken van een frisse nieuwe band, act of DJ. En die moet je toch ergens vandaan halen? Ik ben benieuwd wat de conclusies van dat onderzoek zijn. Nu ben ik al jaren verslaafd aan mijn ontdekkingsreizen op internet. Hoeveel bands heb ik niet gevonden via eindeloos googelen en surfen. Maar mijn uiteindelijke playlisten bevatten toch vaak die bands en acts die de popjournalisten en popkenners ook in het vizier hebben. Waar wil ik eigenlijk heen? Oh ja! Authenticiteit. Blijf bij jezelf. `Zoek je zelf broeder`, om onze  nieuwe nationale mentalcoach Wim de Bie maar eens te citeren. Ik zal dat meer gaan proberen, naast het  minderen van de bierconsumptie, als goede voornemen dit jaar. En ik zal proberen minder in te haken op hypes en geplugde shit. Maar het is zo verslavend al die hippe shit! Check het nummer Cousins maar eens van het hipper dan hippe bandje Vampire Weekend, holy shit, onwerkelijk goed!

Ik kijk wel uit naar dit nieuwe popjaar 2010. Het wordt volgens mij een hele mooie. Er broeit wat in Den Haag. De nieuwe bands en initiatieven blijven maar komen. Meer bands, podia, festivals, projecten. En ik moet zeggen dat er wel erg veel leuke acts aan het opkomen zijn. Nee, ik noem eens geen namen dit keer. Die ontdek je zelf maar, ik wil niet indoctrineren. En natuurlijk, ons aller HPC. Bestaat in 2010 vijf en twintig jaar. Een kwart eeuw, niet te geloven. Daar moet op gedronken worden! Het hele jaar! Maar ik had net voorgenomen minder te gaan drinken? Nou ja dan, dat doe ik in 2011 wel weer.

Een gelukkig Rob&Roll nieuwjaar!!

Vampire Weekend - Cousins