Britse punkheld TV Smith terug in Den Haag

"Ik speel net zo graag in een bar voor 20 man als in een uitverkochte zaal voor 1000"

Frank Veldkamp ,

Al bijna 35 jaar staat de Britse oer-punker TV Smith op het podium. Vorig jaar zette hij voor het eerst in twintig jaar weer voet op Nederlandse bodem voor een optreden in Den Haag. Op 23 januari keert hij terug voor een optreden in Café De Vinger. 3VOOR12 Den Haag pakte de telefoon en belde met Leonor en met TV Smith om over zijn carrière, punk anno 2010 en het doe-het-zelf bestaan van een muzikant te praten.

"Ik speel net zo graag in een bar voor 20 man als in een uitverkochte zaal voor 1000"

Al bijna 35 jaar staat de Britse oer-punker TV Smith op het podium. In eerste instantie als frontman en mede-oprichter van punkband The Adverts, daarna met TV Smith’s Explorers en Cheap en sinds 1990 voornamelijk solo. Vorig jaar zette hij, op uitnodiging van Haagse über-fan en muziekfreak Leonor Jonker, voor het eerst in twintig jaar weer voet op Nederlandse bodem voor een optreden in Den Haag. Op 23 januari keert hij terug voor een optreden in Café De Vinger. 3VOOR12 Den Haag pakte de telefoon en belde met Leonor en met TV Smith om over zijn carrière, punk anno 2010 en het doe-het-zelf bestaan van een muzikant te praten.

"Soms is het goedkoper om een artiest die je graag wilt zien zelf naar Nederland te halen dan om zelf naar een concert in Italië of zo te reizen", motiveert Leonor Jonker haar activiteiten als organisator. In april 2009 haalt ze TV Smith naar Den Haag voor zijn eerste solo optreden in Nederland. Voor komend weekend heeft ze een optreden van Smith in Tilburg geregeld en omdat hij dan toch in Nederland is heeft ze hem gevraagd ook naar Den Haag te komen. "Hij is mijn grote held en een echt punkicoon uit de beste tijd van de Britse muziekgeschiedenis. En als niemand hem boekt dan doe ik het maar."

Als Tim Smith halverwege de jaren zeventig The Ramones hoort bepaalt dat de rest van zijn leven. "De eenvoud, het spelen zonder pretenties, het was een radicale wijziging van alles wat tot dan toe op muzikaal gebied gedaan was", ligt hij toe. Hij vertrekt naar Londen om zich over te geven aan de eerste Britse punk golf en richt in 1976 samen met zijn vriendin, bassiste Gaye Advert, de band The Adverts op. De eerste single, ‘One chord wonders’, wordt uitgebracht op het vermaarde Stiff label en de band speelt in het voorprogramma van The Damned. Met de tweede single, ‘Gary Gilmore’s eyes’, haalt de band de Engelse top 20 en een plaatsje in Top of the Pops. Na twee studio albums houd de band het in 1979 voor gezien en gaat Smith onder zijn eigen naam verder.

Voor TV Smith is het werken met enthousiaste fans die hem boeken voor optredens niet vreemd. "Ik doe ongeveer 120 optredens per jaar en regel alles zelf, met onafhankelijke boekers zoals Leonor. Met The Adverts hebben we kort in het professionele muziekwereldje gezeten, maar daar werden we al gauw uitgegooid. Al die bedrijven doen het enkel voor de glamour en het is tijdverspilling om met ze in zee te gaan." Alles draait om muziek maken: "Ik leef voor de muziek, daarom treed ik zoveel mogelijk op. En toeren is voornamelijk wachten, dus terwijl ik onderweg ben heb ik alle tijd om aan nieuwe nummers te werken.” Optreden om een nieuw album te promoten doet hij niet: "Ik speel het hele jaar door en wat ik op een avond speel hangt van het moment af. Ik houd geen rekening met een album wat ik moet verkopen, maar ga af op de sfeer en het publiek. Als iemand een verzoekje heeft kan ik daar op in gaan en als ik zin heb om twee uur te spelen dan doe ik dat. In de Verenigde Staten wordt vaak vastgelegd hoe lang je mag spelen, maar als ik langer kan en het voelt goed, dan doe ik dat."

Ondanks dat Smith veel van huis is, zijn hij en Gaye nog steeds samen. "Gaye heeft sinds we in 1979 met The Adverts zijn gestopt haar bas niet meer aangeraakt. Ze was helemaal klaar met de muziek en heeft die periode achter zich gelaten. Ik ben altijd doorgegaan, maar juist omdat we elkaar de vrijheid geven om te doen waar we zin in hebben zijn we nog steeds bij elkaar.”

Veel punkbands die in de jaren 70 en 80 furore maken zijn in de loop der tijd weer bij elkaar gekomen. TV Smith heeft onder andere als support act met de The Toy Dolls gespeeld: "Al die reünies zijn te gek. De muziek is nog steeds goed en jongere generaties zijn altijd erg benieuwd naar de roots van de punk. Het is goed dat ze naar de originele bands uit die tijd kunnen komen luisteren. “ Voor The Adverts zit een reünie er echter niet in: "De gitarist is overleden en Gaye gaat het niet doen, dus een reünie zou alleen maar een fake-Adverts zijn en daar begin ik niet aan."

Anno 2010 ziet TV Smith geen echte punkscene meer: "Echte pure muziek vanuit de punkgedachte wordt bijna niet meer gemaakt, iedereen lijkt te kiezen voor de MTV-stijl. Alleen in de dance scene zie je nog wel iets van punk terug, maar ja, dat is zonder teksten.” Door het vele reizen en optreden komt Smith niet toe aan het luisteren naar andere artiesten: "Ik hoor wat ik tegenkom als ik ergens ben, maar daarnaast besteed ik mijn tijd liever aan het schrijven van nieuwe nummers.” En hetzelfde geldt voor internet: "Ik gebruik MySpace omdat het me boekingen oplevert, maar voor de rest doe ik weinig online. Het kost me teveel tijd en die tijd kan ik veel beter gebruiken."

TV Smith speelt 23 januari aanstaande in Café De Vinger met Pierre Deluxe (Total Loss) als support act.