Plato Den Haag sluit definitief de deur

Cd-winkel ging jaar geleden al terug naar eenmanszaak

Atze de Vrieze ,

Cd-winkel Plato in Den Haag stopt ermee. De popspeciaalzaak in de Schoolstraat moest een jaar geleden al verhuizen naar een kleiner pand even verderop. “Ik hoopte het als eenmanszaak tot mijn pensioen te kunnen volhouden”, zegt Hoving tegen het Haags Pop Podium. “Helaas, ik moet eerder met pensioen dan ik had verwacht.”

Cd-winkel ging jaar geleden al terug naar eenmanszaak

Cd-winkel Plato in Den Haag stopt ermee. De popspeciaalzaak in de Schoolstraat moest een jaar geleden al verhuizen naar een kleiner pand even verderop. Eigenaar Harry Hoving hoopte het daar nog een paar jaar uit te kunnen zingen als eenmanszaak. Zijn personeel moest hij op straat zetten. Die hoop bleek ijdel. “Ik moet nu stoppen, anders zit ik over een half jaar met een grote schuld”, zegt Harry Hoving tegen het Haags Pop Podium.

"Begin jaren negentig ging de acceptatie van de cd in Den Haag sneller dan welke andere stad in Nederland", zegt Hoving tegen 3VOOR12. "Misschien geldt dat ook voor het downloaden. Den Haag is een prima muziekstad, maar kennelijk willen steeds minder mensen cd's kopen. Mensen hebben ook minder geld te besteden. Ik ben ook niet de enige met financiële problemen, als ik zo de verhalen over EMI lees." Een precieze sluitingsdatum is er nog niet. “De komende dagen ga ik alles regelen. Er komt een hoop bij kijken als je met een winkel wilt stoppen. Wat ik hierna ga doen weet ik niet. Misschien word ik wel kok.”

Gerard van den IJssel van het Haags Pop Podium is een trouw volger van de Haagse muziekscene. Volgens hem blijft er na de sluiting van Plato weinig over in de stad. “De eerste echt fatsoenlijke platenwinkel is Sounds in Delft. In Den Haag hebben we nog La La Land en een zaak die Rocky heet. De eerste is klein, de tweede verkoopt alleen rock en metal. Onlangs stuitte ik op een website die keurig bij houdt welke platenzaken er in Den Haag zijn of geweest zijn. Op een bepaald moment waren het er wel een stuk of vijftig.”

Oorzaken voor het sluiten van de zaak zijn er genoeg, denkt Van Den IJssel. Naast het gratis downloaden van muziek, had Plato een aantal problemen in de stad. “Ik denk dat de zaak iets te snel verhuisd is. Vaste klanten wisten het niet. De nieuwe zaak zat een paar meter verderop, maar dan wel in het pand waar eerst Rhythm Import zat. Veel mensen zullen gedacht hebben dat het een dancezaak was. De nieuwe winkel zag er ook niet heel modern uit, meer als een tweedehands winkel. En tot slot: de Media Markt zit op een halve minuut lopen.”