Eerste lancering Moonpilot is een groot succes

Van deze band kunnen we dit jaar nog veel verwachten

Peisam Tsang | Foto's: Peter de Hoog ,

Moonpilot komt, ziet en overwint in een uitverkochte Kleine Zaal van het Paard van Troje. Op alle fronten is het een goed verzorgde en geslaagde cd presentatie van Control, de langverwachte eersteling van deze Haagse band. Deze avond kan men absoluut categoriseren onder ‘je hebt echt wat gemist, als je niet bent geweest’!

Van deze band kunnen we dit jaar nog veel verwachten

Moonpilot komt, ziet en overwint in een uitverkochte Kleine Zaal van het Paard van Troje. Op alle fronten is het een goed verzorgde en geslaagde cd presentatie van Control, de langverwachte eersteling van deze Haagse band. Deze avond kan men absoluut categoriseren onder ‘je hebt echt wat gemist, als je niet bent geweest’!

In het voorprogramma staat John Dear Mowing Club’s Melle de Boer die een half uur lang liedjes speelt van onder meer de onlangs uitgebrachte cd ‘Melleville’. Het publiek is onrustig en in afwachting van Moonpilot en dat is te horen. Hardop wordt er door de liedjes van Melle heen getetterd. De zanger probeert zich er dapper doorheen te slaan, irritant is het zeker, ook voor diegenen die aandachtig proberen te luisteren. Op enkele nummers begeleidt de beste man zichzelf op mondharmonica, maar bij een van de laatste nummers kan zijn mond het instrument niet vinden en laat het dan ook maar zo. Mede hierdoor komt Melle erg grappig over.

Daarna is het de hoogste tijd voor de lancering van Moonpilot’s eerste full length cd ‘Control’. Eerst wordt er een kort zwart-wit filmpje getoond, waarna de intro wordt ingezet. Sean, Dennis, Korné en Jasper komen statisch het podium opgemarcheerd, gehuld in witte pakken Een soort van astronautpakken. Een computergestuurde stem geeft de bandleden instructies. Dan gaan de witte pakken uit. Er is goed over de show nagedacht en visueel ziet het er mooi uit. Wat hier opvalt is de xylofoon, maar al snel wordt deze weer opgeborgen om plaats te maken voor het Optreden. Deze is in drie delen gefaseerd, een introductie van de band, een mooie semi-akoestische set en een hoogst energieke elektrische set. De opbouw is zeer geslaagd en zorgt voor een goede balans tussen de nummers.

Het geluid van de band doet erg Brits aan. Zanger Sean Christopher (ook bekend als drummer van John Dear Mowing Club) heeft een zeer aangenaam stemgeluid. Bij vlagen doet het denken aan die van Chris Martin van Coldplay en laat hij zien een rol als echte frontman aan te kunnen. Aan zijn linkerzijde wordt hij geflankeerd door bassist Korné ter Steege, die soms heerlijk kan ronken met zijn Big Muff. Aan de rechterzijde bezet toetsenist Dennis de Ronde de Roland en Fender Rhodes, hij geeft goed schwung aan de nummers. Zo nu en dan zingen zij mee met Sean. De achterflank wordt bezet door drummer Jasper Zuidervaart, hij drumt in combinatie met drumpads. Brushes, stokken, wattenbollen, alles komt eraan te pas om het nummer optimaal te kunnen afronden.

De teksten van Moonpilot zijn eenvoudig, maar werken wel voor de liedjes. Het totaal steekt goed in elkaar en enkele nummers zijn zo aanstekelijk dat het zelfs na afloop in je hoofd blijft zitten, on-Nederlands goed. De avond verloopt snel en voor je het weet is de set voorbij. Dan komt Tim Akkerman (ex-DI-RECT) nog even de cd overhandigen. “Eenieder heeft drie jaar moeten wachten, maar eindelijk is ie er.” Tot slot speelt Moonpilot nog het nummer ‘Better days’ en dan is het druk signeren geblazen bij de verkoop van de cd. En dan hopelijk heerlijk nagenieten van de welverdiende champagne.

Moonpilot is een band om rekening mee te houden. Als de band deze koers doorzet, dan kunnen we dit jaar nog veel verwachten. De energieke set is bijvoorbeeld uiterst geschikt voor de KoninginneNach en zal zeker veel mensen doen dansen. Eén ding is vanavond zeker, als je niet bent geweest, heb je een prachtoptreden gemist.

Lees hier ook het interview met Moonpilot.