Eindejaarssessie 2010: Starcatcher

“We mogen meer genieten van de positieve kritieken die we krijgen”

Susanne Kooijman en Tino van Leeuwen | Foto’s: Michella Kuijkhoven ,

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De zesde in de serie is Starcatcher.

“We mogen meer genieten van de positieve kritieken die we krijgen”

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De zesde in de serie is Starcatcher.

De nog jonge leden van Starcatcher kunnen terugkijken op een druk en succesvol jaar. Met heel veel optredens, positieve recensies en zendtijd op 3FM. “Er is veel gebeurd. Altersonic in Groningen, dat was heel vet. Toen gingen we door naar 3FM, bij Stenders. De opdrachten vielen heel erg mee. Je hoort weleens van bandjes die tot het uiterste worden gedwongen. Maar de opdrachten waren vooral heel erg leuk om te doen. Zoals sneeuwschuiven bij ouderen en de persconferentie van X-Factor crashen, dat was wel spannend. En we hadden ook nog een trappenrace, daar hebben we nog nachtmerries van! In de zomer zijn we naar Gent geweest, de Gentse feesten. Dat was ook fantastisch. Vorig jaar was er tijdens de Haagse PopWeek een scout die ons toen had gezien en hij had ons samen met Bombay Show Pig geboekt.”

In het jaar 2010 heeft de band, naast de vele optredens ook een duidelijke groei gemaakt als artiesten.“Dat betekent niet dat we niet nog dingen kunnen leren. Ik hoor het verschil in ieder geval wel terug. Nu komen er mensen naar ons toe die zeggen; ‘Ja ik begrijp wat jullie willen.’ Ook al zijn we daar zelf niet heel bewust mee bezig. Het is wel goed om te horen dat het beeld nu wel klopt.” Al die positieve aandacht heeft echter geen groot effect op de leden. “Het werkt meer als aanmoediging. Je gaat er beter van werken, maar ik geloof niet dat wij er arroganter van worden. Ik heb zelfs het gevoel dat we nog meer mogen genieten van de positieve kritieken die we krijgen. We hebben heel erg de neiging bepaalde kleine dingen heel erg uit te vergroten. Maar we weten dat er nog meer moet en dat het beter kan, het voelt nog steeds alsof er zo veel meer in zit.”

Ook live weet de band zich steeds beter te presenteren. Met een verrassende cover in de set en regelmatige gastoptredens van Leah (zus David). “Tijdens onze EP release kwam er iemand naar ons toe die zei ‘Als je zo’n lange set speelt waarom stop je er dan geen cover in?’ We zochten toen naar nummers van Muse, maar dat vonden we te voor de hand liggend. We wilden juist iets dat niemand verwacht, maar dat de meeste mensen wel tof vinden. ‘Freestyler’ van Bomfunk MC’s hebben we nu ook echt in de setlist opgenomen. Hij werkt keer op keer goed, ook voor ons. Het spelen met Leah geeft een extra dimensie aan het spelen, het was voor ons echt een boost in de set.”

Met optredens in België en Frankrijk zijn de eerste stappen buiten Nederland al gezet. “Je droomt er wel van, om overal te kunnen spelen. Maar het is belangrijker om in Nederland nog wat stappen te zetten. In het buitenland is het gewoon net even moeilijker, omdat je daar niet weet waar je kan spelen en bij wie je moet zijn. In Nederland heb je genoeg websites die je kunnen vertellen welke cafés er zijn. In het buitland is dat gewoon wat lastiger. Je moet daar echt iemand lokaal hebben die dat voor je kan regelen, die hebben we op dit moment niet. We boeken ook de Nederlandse shows zelf. Zolang dat goed gaat blijven we dit ook zelf doen. Een boeker is op een gegeven moment wel fijn. Het hoofddoel is natuurlijk muziek en zodra dat onder hoogspanning komt te staan door externe dingen kan een boeker nodig zijn. Maar we willen zoveel mogelijk in eigen hand houden.”

In 2011 is de band niet van plan het rustiger aan te doen. Er staan al shows gepland en ook het opnemen van nieuw materiaal laat niet heel lang op zich wachten. “We spelen weer in Groningen op Altersonic. We willen weer gaan opnemen. De EP is al twee jaar oud! We hebben wel al wat opgenomen, maar dat was elke keer een half dagje studio. Dan kan je niet echt doen wat je wilt. We willen echt met z’n vieren opnemen zoals wij dat willen. Dat zijn we nu een beetje aan het verkennen. We hebben veel plannen en we werken heel hard om die plannen te realiseren. Maar we hebben geen haast. We zien vaak bands die heel snel opkomen maar daarna weer wegvagen. Wij bouwen het liever rustig op, dat je een goede basis hebt. Als we nu een album op zouden nemen, slaan we voor ons gevoel al wat stappen over.”

Als laatste noemen de bandleden nog wat namen van artiesten die dit jaar veel indruk hebben gemaakt. Er komen veel verschillende stijlen aan bod. “High Violet van The National!”, aldus Jesse. Maar de volgende namen komen ook langs: Pendulum, Noisia, Bloc Party, Mumford & Sons. Qua Haagse acts waren de meningen minder verdeeld: Pop Up Animal Kids, Bombay Show Pig en Rät N FrikK waren volgens de band de acts van het jaar.