Eindejaarssessie 2010: Soul Sister Dance Revolution

“We zijn nog nooit zo Macho geweest als nu”

Cok Jouvenaar en Jade Yorks | Foto's: Michella Kuijkhoven ,

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De achtste in de serie is Soul Sister Dance Revolution.

“We zijn nog nooit zo Macho geweest als nu”

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De achtste in de serie is Soul Sister Dance Revolution.

Vanaf het eerste optreden in de Cremers is de naam Soul Sister Dance Revolution niet meer weg te denken uit de Haagse popscene. In 2010 scoorde de vijf jongemannen hoge ogen met hun energieke live optreden. Gevolg: de Splendid-award, deelname aan de Popronde, KoninginneNach en de finale van de Haagse PopWeek. Voor de band is het net zo snel gegaan als voor het publiek.

Dit smaakt naar meer voor Thomas van der Want, Laszlo Barz, Camiel Meiresonne, Timothy Peterson en Jelger Durieux. De band blijft er nuchter onder en geniet van elk moment dat ‘in een band zitten’ met zich mee brengt. 2010 was voor Soul Sister Dance Revolution een goed jaar. Thomas: “In 2009 deden we ons eerste optreden in de Cremers. Hierna volgde de SuperMarkt, KoninginneNach en de finale van de Haagse PopWeek in de grote zaal van het Paard van Troje.” Totaal geen concept en gedachte zit achter de band. Camiel: “In het begin deden we iets met rode sjaaltjes en wilde we een echte rockband zijn. Dit hebben we laten varen. We zijn nu meer een rockband dan toen.” “We zijn nog nooit zo Macho geweest als nu”, valt Thomas bij.

“Ik vind ons gewoon een stel kippen”, vervolgt Thomas. “We staan te dansen op het podium en blijkbaar is dat erg leuk.” Timothy: “Voordat we in de Cremers speelden, hebben we een half jaar non-stop aan de nummers gewerkt.” Camiel: “We doen precies waar we zin in hebben.” “We hebben helemaal niet het idee booming te zijn”, gaat Thomas verder. “We moeten nog heel veel kilometers maken. We hebben er  nauwelijks iets voor gedaan.” Ook de Popronde had interesse. Thomas: “Dit waren good times. Het is leuk om buiten Den Haag te spelen. Je moet harder werken.” Timothy: “Het hoogtepunt was het ‘Little Hill Festival’ in Luttenberg. Het publiek bestond enkel uit boeren en vonden ons helemaal te gek.” Thomas vervolgt: “Het is gewoon fucking gezellig om in een bandje te zitten. In een busje heel Nederland door. Hoe kleiner de kroeg, hoe leuker het is. Liever dit dan de Arena.” “Ja, Beatstad is niets aan”, zegt Camiel gekscherend.

Vanzelf of niet, plannen voor 2011 liggen op tafel. “We hebben vier nummers opgenomen, echt voor ons zelf. Deze staan op MySpace”, zegt Timothy. Thomas: “We willen geen EP. Het wordt een single of album. Hiermee kan je voor de dag komen, ook buiten Den Haag en Nederland. De kans is er dan om in De Wereld Draait Door te komen. Niet dat we een tv hype willen worden, maar er gaat wel een raampje open.” Thimoty vervolgt: “We zijn beter geworden en werken hard. We willen onszelf blijven ontwikkelen en promoten. We hebben wel een masterplan voor 2011.

Van welke andere Haagse acts verwacht Soul Sister Dance Revolution in 2011 veel? “Pop Up Animal Kids”, bijna in koor. “Dit moet op Lowlands staan. Noorderslag heeft de band al op zak. Maar ook Kern Koppen verdient het. Het album moet een Edison krijgen. Dit is zó te gek, compromisloos. Die gasten onderscheiden zich echt. En Splendid. Deze band staat terecht op Noorderslag. Ze zijn al zo lang bezig.”

Soul Sister Dance Revolution heeft ook een visie op het terug schroeven van de subsidie en de btw-verhoging in de kunst- en cultuursector. Thomas: “Er moet bezuinigd worden, dat is duidelijk. Dus ook in de cultuur. Er zou beter onderzoek gedaan moeten worden voordat je een orkest opheft. Zes bands naar SXSW sturen is te veel. Dit slaat nergens op, van dat bedrag kunnen vier gezinnen van de bijstand leven. Wel vreemd, want zelf zou ik ook gaan als ons die kans werd geboden. Maar toch…. dit zou anders kunnen.”