Eindejaarssessie 2010: Rät N FrikK Eindejaarssessie 2010: Rät N FrikK

“We zijn vaag, maar best verkoopbaar”

, Remco van der Ham en Tino van Leeuwen | Foto's: Milan Tettero

Eindejaarssessie 2010: Rät N FrikK

“We zijn vaag, maar best verkoopbaar”

Remco van der Ham en Tino van Leeuwen | Foto's: Milan Tettero ,

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De laatste in de serie is Rät N FrikK.

“We zijn vaag, maar best verkoopbaar”

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De laatste in de serie is Rät N FrikK.

Het Haagse hiphopduo Rät N FrikK bestaat uit rapper Eelco van Proosdij (21) en producer David van Akkeren (22). Eelco aka Rat kennen we nog van de band R.A.T. die het een paar jaar geleden heel goed deed in de regio, maar daarna van de radar verdween. Eelco: “We hebben een toffe plaat uitgebracht en daarna op een aantal leuke festivals gespeeld. Alleen wilde ik echt verder in de muziek en zag de rest van de band het vooral als hobby. De neuzen stonden niet dezelfde kant op. Ik had toen al een side-project met David, waar ik toen al mijn energie in ben gaan stoppen. Ik zie de rest van de bandleden van R.A.T. wel nog steeds.”

Op vier juni presenteerde het duo debuutalbum ‘Cumlaute//The Freaxperiment’, een vette mix van hiphop, rock, dance, drum ’n bass en pop, in het Paard van Troje. Het eerste dat opvalt aan de plaat, zijn de dubbele titels van zowel de cd als de nummers. Eelco: “De ene titel is voor de muziek, de andere voor de tekst. Het laatste nummer van de cd, ‘Van hier tot ginder // Plateau’ is bijvoorbeeld het eerste nummer dat David mij opstuurde. Later heb ik daar de tekst bij gemaakt, maar waarom zou het nummer dan een andere titel moeten krijgen? Het is met een bepaald gevoel gemaakt en die titel hoort daar dan bij. Daarom hebben we besloten de nummers dubbele titels te geven.” Het experiment gaan de heren daarbij ook niet uit de weg. David: “Toen we begonnen met muziek maken wist ik nog bijna niks. We zijn echt op avontuur gegaan. We willen nieuwe dingen brengen en echt iets wezenlijks betekenen voor de muziek.” De cd leverde een nominatie op voor de Haagse Popprijs voor ‘Beste cd’. Eelco: “Dat voelde wel als een erkenning. We waren er, met Di-rect als één van de andere genomineerden, niet van uit gegaan dat we konden winnen. Maar we vonden het wel supertof. Ook de Haagse journalisten verkozen ‘Cumlaute//The Freaxperiment’ tot een van de beste cd’s van het afgelopen jaar. Het album behaalde de derde plaats.

Bij live optredens gebruikt Rät N FrikK veel gebruik van gastmuzikanten, iets dat ze in de toekomst willen uitbouwen. Eelco: “Het is leuk om menselijke energie op het podium te hebben. Dat komt denk ik voort uit het spelen met een band. Het is een leuk showelement. We willen ook iets met dansers gaan doen.” David: “Er zijn ook steeds meer mensen die zich aanmelden om met ons te spelen. De interactie met anderen is heel belangrijk voor ons.” Met het nieuwe materiaal richt Rät N FrikK zich ook meer op het creëren van een feestje op het podium. “De nieuwe songs worden steviger en meer party-gericht, maar wel met dezelfde rauw- en directheid. Het wordt één bonk energie.”

Hoewel Rät N FrikK in Den Haag al een gevestigde naam aan het worden is, krijgt het duo in de rest van Nederland nog lastig voeten aan de grond. “De act is best raar. We zijn te vaag voor hiphopfeesten, niet echt rock, en te rustig voor dance feesten. We zijn daardoor erg moeilijk te plaatsen. We hopen wel dat dit het komende jaar gaat verbeteren. We denken echt dat we iets doen wat er nog niet is. We combineren trends en taboes. We zijn vaag, maar best verkoopbaar.” Voor het komende jaar kunnen we in ieder geval twee videoclips van Rät N FrikK verwachten. ”Eén clip licht al op de plank, voor ‘Hoogachtend, Rät // Red stain’ en de andere, voor ‘Lichtelijk donker//Northern glory’ is in de maak. Die moeten vrij snel uitkomen.”

nu op 3voor12