Eindejaarssessie 2010: Pitch Blond

“We willen meer gave liedjes schrijven en goede shows geven”

Tino van Leeuwen en Susanne Kooijman | Foto’s: Michella Kuijkhoven ,

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De vierde in de serie is Pitch Blond.

“We willen meer gave liedjes schrijven en goede shows geven”

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De vierde in de serie is Pitch Blond.

Pitch Blond heeft een veelbewogen jaar achter de rug. Zo speelde het trio op het Haagse podium van KoninginneNach, op Roze Zaterdag in Amersfoort en namen ze een clip op van het nummer ‘Built for you’. En het einde is nog niet in zicht, want Pitch Blond staat - naast The Deaf en Pop Up Animal Kids – in maart op SXSW in Texas. We blikken nog even terug op 2010 met zangeres/gitariste Suzanne Ypma (26), bassist Vincent van Haperen (30) en drummer Joost le Feber (22).

Zoals gezegd, hoogtepunten waren KoninginneNach en Roze Zaterdag, maar wat is er op muzikaal gebied allemaal nog meer gebeurd? “We hebben in de zomer een aantal festivals gedaan en zijn ook naar België geweest om daar nieuwe nummers te schrijven. Dat was wel leuk, want we zaten met zes man in één huisje, samen met de leden van High On Drums. Het plafond kwam gewoon letterlijk omlaag!” Jullie doen zoveel mogelijk zelf: organisatie, boekingen, verkoop, promotie, etc. Geven jullie nooit iets uit handen dan? “Nou, we hebben wel samengewerkt met boekers. Alleen die deden nooit echt grootschalige dingen. Het is een bewuste keuze om geen exclusieve contracten te sluiten. Kijk, het moeten wel mensen zijn die echt iets voor ons kunnen betekenen, dat ze bijvoorbeeld een tour regelen. Verder is het vooralsnog gebleven bij kleine samenwerkingen.”

In interviews is wel eens naar boven gekomen dat PJ Harvey een muzikaal voorbeeld is voor jullie. Maar er zijn natuurlijk meer inspiratiebronnen. Zo noemt Joost The Local Motives, Vincent Moloko en Suzanne Florence & The Machine als voorbeelden. Maar Suzanne relativeert de invloed van deze acts op het geluid van Pitch Blond. “De meeste inspiratie haal ik uit waar ik mee bezig ben op dat moment en daar bedenk ik melodietjes bij. Zonder stil te staan op welke band het zou moeten lijken.”

Willen jullie als een alternatieve band gezien worden of streven jullie naar een grootschalig, commercieel succes? “Dat is een terechte vraag. Wat we vooral proberen is ons te onderscheiden van andere bands. We willen wel grote shows geven, maar hebben geen opzettelijk plan wat voor publiek we willen hebben. Bij het schrijven van liedjes letten we daar ook niet echt op. Bij de presentatie willen we wel zo professioneel mogelijk overkomen. In die zin zijn we wel commercieel dus.”

Wat zijn jullie plannen voor 2011? “Meer gave liedjes schrijven en goede shows geven. Misschien dat we in de meivakantie in Spanje gaan spelen. Dan kunnen we gelijk een videoclip opnemen wellicht. En als we in Amerika zijn voor SXSW nemen we misschien contact op met upcoming talent.” Welke act uit de Haagse popscene verwachten jullie te zien doorbreken komend jaar? “Pop Up Animal Kids, die gaan zo hard.” Tot slot: wat gaan jullie doen met oud & nieuw? “We hebben niet echt plannen, misschien dat we naar een vaag feest gaan of zo. Waarschijnlijk dat we elkaar daar zien…”