Eindejaarssessie 2010: Moonpilot

“De band is voor ons geen bijzaak, maar een hoofdzaak”

Sussanne Kooijman en Peisam Tsang | Foto’s: Michella Kuijkhoven ,

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De derde in de serie is Moonpilot.

“De band is voor ons geen bijzaak, maar een hoofdzaak”

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De derde in de serie is Moonpilot.

Het afgelopen jaar was voor Moonpilot vooral een jaar waarin ze veel hebben geleerd. Maar plezier ontbrak zeker ook niet in 2010. “We kijken goed terug op 2010, het is echt een goed jaar geweest voor ons. We begonnen met de cd release in het Paard. Dat was echt een goeie avond, het pakte erg goed uit. Het heeft ons ook de nodige aandacht opgeleverd. Daarna zijn we Serious Talent geworden, dat heeft ons ook wat zendtijd opgeleverd. Daarna de Popronde.” Met twintig optredens tijdens de Popronde, weet Moonpilot zich tussen recordhouders te scharen qua aantal optredens. “Bij de Popronde hadden ze een 3FM podium, daar mochten alleen Serious Talents spelen en daar zijn we veel voor gevraagd. Daar merkten we ook dat er mensen speciaal voor ons kwamen. Van de Popronde is het ook leuk dat de podia ver van elkaar vandaan liggen en je echt alle uithoeken van Nederland ziet. We speelden ergens in een soort voetbalachtige club en dat was echt vreselijk. Het was gewoon niet de juiste setting voor wat wij doen. Daar waren ze vooral aan het bier drinken. Ze liepen dan ook tegen onze microfoons aan en gingen in onze oren schreeuwen. Het was echt een gekke plek. We hebben zelfs een dronken geluidsman gehad tijdens de Popronde, we hebben daar van alles meegemaakt!”

Naast veel ervaring en plezier, heeft de band ook nog iets anders aan de Popronde over gehouden. “We hebben wel een boeker aan de shows over gehouden, die serieus voor ons aan het werk wil gaan, namelijk Friendly Fire in Utrecht. We gaan plannen maken en dan samen met de boeker en eventuele andere partijen nadenken, we willen wat groter gaan denken. We hebben alles zelf gedaan dit jaar en dat kenmerkt dit jaar eigenlijk ook. Dat is heel leuk, maar ook heel moeilijk omdat je merkt dat je niet alle middelen hebt om jezelf wat groter neer te zetten. Je kan heel veel zelf, maar qua promotie is dat best lastig.”

Ondertussen kunnen alle leden goed rondkomen van hun leven als muzikant. “We leven allemaal van de muziek behalve onze toetsenist Dennis, hij is ook brandweerman. Je leeft in een ander ritme als muzikant, maar het valt ons niet zwaar! Je moet heel veel tijd en geld investeren, maar het is het heel erg waard geweest. We hebben veel plezier gehad. In onze groene Volkswagenbus lekker door Nederland getoerd.” Naast Nederland veroveren, kijkt Moonpilot ook voorbij de landsgrenzen.“We hebben absoluut ambitie om buiten Nederland te spelen, maar we hebben daar nog niet genetwerkt. We willen sowieso wat internationaler gaan kijken. Je merkt dat de markt steeds sneller internationaal is geworden. We krijgen reacties uit de hele wereld, zelfs uit Australië! Het is natuurlijk allemaal anders door de komst van internet. En sommige dingen gaan meer vanzelf dan je eigenlijk zou denken. We kregen bijvoorbeeld een recensie uit Duitsland van een muziekblad die een uitgebreid verhaal over ons had geschreven.”

Ondanks de vele goede shows, staat er één nog goed in het geheugen van de band. “De cd presentatie was heel gaaf. Er is veel champagne doorheen gegaan. Je speelt voor een volle kleine zaal van het Paard en er waren veel vrienden en familieleden. Die weten allemaal dat je heel lang gewerkt hebt aan dat album. Het was wel spannend! Je hebt er zo naartoe gewerkt. Maar het was een hele toffe en leerzame show. Echt een eikpunt.” Die cd heeft dit jaar de Haagse Popprijs voor Beste cd in de wacht gesleept. “Dat was echt een verrassing. We hadden nogal heftige concurrentie van Di-rect en Rät ’n FrikK. We hebben alles zelf gedaan aan de cd, dus het is leuk dat we die erkenning hebben gekregen. En de prijs hangt mooi aan de deur!”

Door het toeren en het spelen van shows door heel Nederland heeft de band vooral op live-gebied veel geleerd. “We zijn allemaal veel meer op onze plek. Vorig jaar was het wat onwennig, nu kunnen we echt op elkaar vertrouwen. We merkten zelf dat we steeds beter de situatie naar onze hand konden zetten. Eerst speelden we minder en dan erger je je sneller als er dingen rond de show niet goed gaan. We hebben nu alles al meegemaakt en zijn minder afhankelijk geworden. Eerst lieten we ons door een halflege zaal opnaaien. Nu zetten we die situatie zelf naar onze hand. En we kunnen de auto in 10 minuten inpakken, een record!”

Het komende jaar staat voor Moonpilot in het teken van een nieuwe cd en de sound van de band nog meer ontwikkelen. “Het nieuwe album is in het schrijfstadium. We hebben ook even geen shows staan. We zijn nu aan het focussen op wat we volgend jaar gaan doen. We hebben wat interessante opties. We kunnen nog niet veel verklappen, maar het gaat om een samenwerking met een bekende Nederlandse artiest. Het is allemaal nog vaag, maar we willen onszelf niet in de vingers snijden door het te gaan zeggen. We hebben ook gemerkt dat het heel belangrijk is om een goed plan te hebben. We hebben veel bereikt en geleerd en gaan nu proberen het volgende plateau op te springen. We willen de muziek uitdiepen, echt de diepte in en de breedte en de lengte. We gaan alle kanten op! We zijn allemaal heel toegewijd met de band bezig. Het is voor ons geen bijzaak, maar een hoofdzaak. We willen dit allemaal graag fulltime doen en dan ook nog een brood ervan kunnen kopen. Maïsbrood met pindakaas, dat wel!”

Als laatste vragen we de leden naar de bands die het afgelopen jaar veel indruk hebben gemaakt. “Handsome Poets, Di-rect, Bombay Show Pig, Chef’Special. En Take That is weer bij elkaar, de nieuwe cd is echt goed hoor!”