Eindejaarssessie 2010: Fexet

Met nieuwe demo er weer helemaal klaar voor

Anna van den Broek en Susanne Kooijman Foto’s: Milan Tettero ,

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De zevende in de serie is Fexet.

Met nieuwe demo er weer helemaal klaar voor

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De zevende in de serie is Fexet.

Het afgelopen jaar was een bewogen jaar voor de jonge Haagse band. “Vooral het afgelopen half jaar, dus als we vanaf augustus nemen. Vanaf het moment dat Rogier erbij zit, de nieuwe zanger, zijn we wel veel gaan spelen. We hebben alleen al in november zeven optredens gedaan! En dan ook buiten Den Haag, vorige week hebben we in Limburg gespeeld. Dus we zijn echt wel aan de weg aan het timmeren. Het gaat in een stijgende lijn.” Op 10 november dit jaar Heeft Fexet hun tweede demo gelanceerd. “Het is allemaal vrij rap gegaan, we hebben het binnen één dag opgenomen en binnen twee weken lag de demo klaar! Tijdens het proces hebben we er expliciet voor gekozen om hem niet erg netjes te maken. Een beetje ruw te laten dus. Alle foutjes die er in staan hebben we er niet uitgehaald. Dit hebben we gedaan om het live waar te kunnen maken. Als je live beter kan presteren dan op de cd, denk ik dat je goed bezig bent. Het is moeilijk om te zeggen of we nu al beter spelen dan op de demo, maar ik denk wel dat we al op hetzelfde niveau van onze demo zitten.”

In de Binckhorst studio van Erik Schurman is de nieuwe demo tot stand gekomen .”Daar zijn we gekomen via de moeder van Samuel, echt te gek. De gitarist en zanger van Cooper, René van der Zee, heeft ons ook geholpen. Erik en hij zijn een beetje ons aanspreekpunt, het zijn echt supergasten.” De voorkant van de kersverse demo is opvallend. “Er staat een dino op. Een dino staat voor iets heel krachtigs en agressiefs en dat zijn wij ook. Dat is punkrock, dat hoort erbij.” Na de nieuwe nummers vinden de jongens dat het ook tijd wordt voor een clip. “We willen een clipje gaan opnemen en dat willen we het liefst met een nieuw nummer gaan doen. Wel met een wat ‘gelikter’ nummer. We hebben met René besproken hoe we dat gaan aanpakken. Het idee staat namelijk nog in de kinderschoenen, zoals je dat zegt. We weten nog niet welk nummer het wordt.”

Sinds augustus is Fexet een bandlid rijker. “Rogier is pas net in de band. Hij is de neef van Sam.  Rogier: “Voor het optreden op Club 3VOOR12 Den Haag moesten zij een keer gastmuzikant meenemen en toen ben ik meegegaan en zodoende ben ik eigenlijk blijven hangen. Het is een beetje per ongeluk gegaan.” Het leeftijdsverschil tussen de jongens is best groot, hoewel dat niet voor problemen zorgt. “We merken het niet nee. Er is geen frictie, we zijn allemaal even volwassen.” Als het om muziek gaat zijn alle vier het ook met elkaar eens. “Onze grote voorbeelden zijn Blink 182, NOFX en No Use For a Name. In Den Haag is dat Cooper, dat vinden we gewoon een hele coole band. En The Deaf ook wel een beetje. Het is wel een totaal andere stijl, maar het is wel een band die we een beetje als voorbeeld nemen. Verder de Pop Up Animal Kids, die zijn echt vet!”

Voor 2011 heeft Fexet concrete plannen. “We hebben een jaarplan gemaakt. Een aantal plannen zijn om 18 nummers te schrijven, zoveel mogelijk op te treden en mee te doen aan wedstrijden. Want van wedstrijden kan je toch ook wel leuke optredens krijgen, dus dat is wel heel belangrijk dat we dat doen. We willen graag Battle of the Bands doen, High School Music Competition en Schollenpop. Daar stonden we vorig jaar in de finale, maar helaas. Dit jaar willen we natuurlijk wel winnen. Verder willen we gewoon veel spelen. We boeken zelf onze shows, vorig jaar was het meer van we zien wel. Twee jaar geleden hadden we een aantal shows gehad op de Grote Markt en daarna was het zo van: en nu? Toen hebben we drie kwart jaar, even plat gezegd, geen flikker gedaan. Dat gaat nu zeker niet meer gebeuren.”