Eindejaarssessie 2010: Excitors

“We hebben schijt aan hokjes”

Anna van den Broek en Julie Hauber | Foto’s: Milan Tettero ,

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De tweede in de serie is Excitors.

“We hebben schijt aan hokjes”

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De tweede in de serie is Excitors.

Het lijkt stil rondom het Haagse Excitors, maar niks is minder waar. Ondanks dat we hier in Den Haag weinig van ze hebben gehoord na de KoninginneNach, heeft de rest van Nederland wel van hen kunnen genieten. “In Den Haag is het misschien stilgevallen, maar we hebben wel na KoninginneNach nog hele coole dingen gedaan. Ook grote optredens. We zijn op Zwarte Cross geweest, op Texel voor Sommeltjespop, Imagine in the Park en in Venlo. Dus we hebben nog wel veel dingen gedaan, maar wat meer landelijk. We zitten nu bij het boekingskantoor Double Vee, via hen krijgen we nu ook aanvragen binnen. En de interesse lag meer landelijk. We wilden ons niet doodspelen in Den Haag. We hadden een hele tijd niet in Den Haag gespeeld. Toen rond KoninginneNach juist weer wel. In de Zwarte Ruiter en met het jubileum van het Paardcafé en ja eind van de zomer hebben we nog een paar akoestische sets gedaan, Image in the Park was daar ook bij. Dat was ook wel heel erg cool, gewoon om te merken dat de liedjes ook zonder elektrische  gitaren en synthesizers werken.”

Op dit moment zijn de bandleden bezig met het opnemen van acht nieuwe nummers. “De opnames zijn zelfs al gemaakt in de studio. Tenminste, de drums staan er nu op. We zijn nu aan het inspelen. Bij het vorige album hebben we geprobeerd om echt een sound neer te zetten die overtuigend is als één band. We hebben bij dit album gezegd: we gaan dit keer kijken per track 'wat is nu de feeling erbij?'. Dus: dat is ultiem en dat kan er helemaal bij! Daar komen we ook eigenlijk vandaan, dat we schijt hebben aan hokjes. Het kan het één of het ander worden, daar zitten we nu midden in. Je kan acht nummers maken en dan passen er opeens vier niet bij Excitors, dan gaan die nummers op een stapel. We hebben eerst liedjes geforceerd naar een sound toe, dan heb je eigenlijk niet echt het beste gemaakt van het liedje wat er in zit en dat gaan we nu dus wel doen. Misschien valt er 50 procent af van wat je gemaakt hebt, maar dat is dan niet geschikt voor de band. Het is ook niet zo dat wij de illusie hebben dat heel Nederland weet hoe wij precies klinken en dat als wij dan met iets anders komen dat iedereen dan opeens de pagina's vol gaat schrijven met 'de Excitors gaan een andere richting op'. Wij moeten gewoon maken wat het vetste en het beste is.”

Een echte kracht van Excitors is dat ze alles zelf doen. “Van engineering tot aan mixen en waarschijnlijk gaan we de plaat ook wel zelf masteren. We nemen verder alles zelf mee, dus alles om mee op te nemen en onze eigen computers. We hebben dus eigenlijk een mobile studio neergezet bij Marmalade. Het doel van de nieuwe plaat is om een 'boem' plaat neer te leggen die voor airplay gaat zorgen en een weg naar serieuze optredens wordt. Zoiets als KoninginneNach is helemaal gaaf en dat gaf ook wel het gevoel dit kunnen we gewoon en dit willen we nog honderd keer. Als je op de grotere festivals wilt komen heb je gewoon airplay nodig. Dat is nu dus ook de enige focus om nummers te maken. Het moeten nummers zijn waarvan wij denken ‘dat shaked de pan uit’ en dat kan op de radio. Daar is heel veel ervaring van mixen en produceren voor nodig, die we nu nog niet helemaal hebben op gedaan. Daar moeten we nu een paar stappen verder in gaan groeien. Dus ja, gewoon heel hard werken.”

Het leukste dat Excitors gedaan heeft afgelopen jaar was hier in Den Haag: “KoninginneNach! Maar ik moet wel zeggen dat die gig in de Zwarte ruiter ook wel extreem was, dat was gewoon crowdsurfen. Texel was ook wel heel leuk. Qua optreden was het niet eens het beste, maar qua band was het gewoon heel cool. Het maken van de vorige plaat was het meest leerzame dat we ooit hebben gedaan. Een dieptepuntje was toch wel de videoclip met Next Best Band. We waren onverwacht derde geworden en zaten in de laatste ronde voor een optreden op Paaspop. Dus hadden we in ieder geval het maken van een videoclip binnen. Grote blijheid. Dit berustte echter op een totaal misverstand. In plaats van het maken van een videoclip bleek het te gaan om een promofilmpje op een ijskoud verregent weiland te Schijndel. Shit happens."

Volgens de mannen van Excitors gaan The Fudge en Soul Sister Dance Revolution het maken aankomend jaar. “Zij springen er echt bovenuit! Ook Di-rect is onwijs vet, mannen met baarden. Ook ben ik erg benieuwd naar wat Tilt the Head gaat doen. Pop Up Animal Kids schijnt ook heel tof te zijn. En ik ben benieuwd wat Pitch Blond gaat doen. De hele scene in Den Haag is onwijs leuk. Dat is ook een hoogtepunt van afgelopen jaar: de verdichting, de verbroedering van de hele muziekscene. Er is nu een soort schifting geweest tussen de oudere bands en de jongeren bands. De slechtere bands en de betere bands. Je komt elkaar continu tegen, samen spelen, samen jammen, samen feesten. Ondanks dat er steeds betere bands bij komen is er geen haat of nijd. Het blijft allemaal gewoon gezellig.”