Eindejaarssessie 2010: De Kraaien

"Wij hebben geen maskers op, maar af, als we op het podium staan"

Jade Yorks en Remco van der Ham | Foto’s: Milan Tettero ,

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De vijfde in de serie is De Kraaien.

"Wij hebben geen maskers op, maar af, als we op het podium staan"

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. De vijfde in de serie is De Kraaien.

In Den Haag zijn De Kraaien al tijden een ongeëvenaard begrip. Dat de gemaskerde mannen ook buiten onze stadsgrenzen enthousiast worden onthaald, bleek afgelopen jaar na verschillende optredens in Amsterdam en de winst van de Rayban contest op het Valtivest festival. Het gevolg was dat MTV wekenlang een exclusief report over deze Haagse urbansensatie uitzond. "Ook buiten Den Haag willen mensen van hun rothumeur af!"

Veel bezoekers van de Uithof blijven even stilstaan om te staren. De vier gemaskerde mannen trekken veel bekijks als ze door het gebouw rondlopen. Over welke gezichten er achter die maskers schuilgaat, kan alleen maar worden gespeculeerd. Het ziet er niet naar uit dat de Kraaien ooit een tipje van de sluier zullen lichten en hun ware identiteit bekend maken. "Er is helemaal geen sprake van dat wij maskers op hebben. Als we op het podium staan is het feest, doen we gek en hebben we juist onze maskers af!" De Kraaien staan berucht om hun live shows. Een rariteitenkabinet van confettikanonnen, opblaasbare objecten en andere feestattributen zijn eerder regel dan uitzondering. Zowel op als voor het podium heerst een uitbundige feestsfeer. "Het draait bij ons nooit alleen om ons. Bij de Kraaien draait het om iedereen. Iedereen is immers kraai en alle kraaien zijn welkom op het podium. Wij staan er met zijn vieren misschien wat eerder omdat wij anders dan de andere kraaien via de achterkant op het podium komen."

De eerste Kraaien-videoclip is inmiddels in de maak. Het is een video voor het nummer 'Klopper jan klop'. "Wij zijn benaderd door een man die het te gek vindt waar we nu mee bezig zijn.  Hij stelde voor om een clip voor ons te maken. Wij zeiden alleen maar: 'Moet je doen!' Zo is het echt gegaan. Als hij af is, is hij te zien. Alles wat jij je er bij voorstelt, komt er in voor. Meer zeggen we er niet over." De Hagenezen maken op dit moment overuren in de 'Stuurhut', kortweg ook wel de 'Hut' genoemd. Het is hun eigen studio die naar eigenzegge vol zit met 'orkestbakken'. "Liedjesschrijven gaat bij ons zo: iemand zegt wat, er wordt wat gejammed en er komen tracks uit. Zo vroeg een van ons laatst: 'Hoe laat is het?' Waarop iemand anders zei: 'Gooi die hamer op de klok'. Weer een nummer af!" Een van de Kraaien roept luidkeels Brrrrrrrrroodje bal. De overige bandleden zeggen in koor hetzelfde. "En we hebben er weer een liedje bij."

2011 is voor de Kraaien nog ver. "Dat is volgend jaar pas." Liever concentreren ze zich op hun Oud en Nieuwfeestje in Club Seven. "We gaan daar een nieuwe wind laten waaien. Uren zullen we knallen. De organisatie zal het nog zwaar betreuren dat ze ons gevraagd hebben." Over wat de Kraaien na de jaarwisseling voor ons in petto hebben, laten ze maar weinig los. Wel vertellen ze dat ze een kastelein aan de haak hebben geslagen. "We hebben een ex-drugsverslaafde op het rechte pad gezet door hem deze baan van Kraaien-kastelein aan te bieden. Het was overal crisis, maar bij de Kraaien is het nooit crisis. Wie voor ons komt werken krijgt een ziekenfonds, een Kraaien- agenda en een stapel stickers." Met een eigen kastelein in dienst hebben de bandleden ook hun eigen tap. Binnen afzienbare tijd zal elk podium waar de Kraaien op spelen voorzien zijn van eigen tap en frituur. "Dan heb je ook dat gezeur niet met die muntjes of dat je tijdens het optreden mensen in het publiek moet lastig vallen om een biertje voor je te halen. Daar wordt de tent waar we in spelen ook beter van. Wij hebben bier en zij zijn minder bier kwijt."

Met de perikelen rondom de cultuurbezuinigingen houdt de band zich niet bezig. "Een pot is een pot, zo simpel is het. Pas als je met de drugs stopt, begint hij te werken. Wij hebben die pot nooit gezien. Verder hebben de Kraaien geen politieke boodschap." Een kleine terugblik op het jaar 2010 wijst uit dat de Kraaien vooral gecharmeerd waren van Splendid en Bombay Show Pig. "Een lekker wijf achter de drums, een jongen met een varkensmasker en een ander die de longen uit zijn lijf schreeuwt. Ook Jan Smit was het afgelopen jaar goed bezig! 2011 wordt het jaar van iedereen en een beetje van Imca Marina."