Eindejaarssessie 2010: Bombay Show Pig

“De invloed van Tjeerd is te horen in de feel en de poppyness van nummers”

Cok Jouvenaar en Remco van der Ham | Foto’s: Milan Tettero ,

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. We beginnen de serie met Bombay Show Pig.

“De invloed van Tjeerd is te horen in de feel en de poppyness van nummers”

Het jaar 2010 zit er weer bijna op. In de Uithof verzamelde 3VOOR12 Den Haag een aantal van de meest besproken bands van het afgelopen jaar om terug te kijken op hetgeen de Haagse bands hebben bereikt en vooruit te blikken op wat het komende jaar brengen gaat. We beginnen de serie met Bombay Show Pig.

“Bombay Show Pig is een uit de hand gelopen schoolproject.” Zo omschreef drumster Linda van Leeuwen deze formatie anderhalf jaar geleden. 2010 was voor de band zeer succesvol. Gentse Feesten, Popronde, Kaderock, Haagse PopWeek, Plein Open en een EP in samenwerking met Tjeerd Bomhof van Voicst. Deze stijgende lijn zal in 2011 doorgezet worden. Bombay Show Pig is spraakmakend door de energieke live show waar de vonken van afspatten. Christian Kratzsch, Mathias Janmaat en Linda van Leeuwen werken er hard voor. Met een gezonde dosis inspiratie, passie en een serieuze benadering is er flink aan de weg getimmerd.

Linda van Leeuwen neemt het woord: “2010 was een zeer positief jaar. Eén groot avontuur. We hebben een EP (‘Baby, It’s A Face’) gemaakt met Tjeerd van Voicst, hebben tien keer gespeeld tijdens de Popronde en drie maanden getourd.” Mathias: “In korte tijd hebben we ons meer ontwikkeld en zijn enorm op elkaar ingespeeld geraakt.” Dit trio was één van de meest spelende acts tijdens de Popronde. Linda: “We speelden zelfs op de after-after-after party in Nijmegen.”

De samenwerking met Tjeerd Bomhof was goede pr voor de band. “Dit helpt wel. Mensen zien die naam en gaan dan luisteren naar je muziek.” zegt Linda. “De invloed van Tjeerd is te horen in de feel en de poppyness van nummers. Je hoort het bij bepaalde momenten in nummers. Het grote verschil is dat deze tweede EP meer catchy klinkt dan de eerste. Die was meer noise.” Wie Bombay Show Pig live ziet krijgt een flinke muzikale wervelwind over zich heen. Improvisatie is er niet bij, hoewel je het wel zou denken. Linda: “Sinds kort hebben we ook een VJ erbij.”  Mathias: “Hierdoor kun je niet improviseren en uit de bocht vliegen. We hebben een redelijke vaste set. De enige die de vrijheid neemt is Christian.”  “Ja, ik doe dat graag. Risico’s nemen. Dat houdt het spannend.” lacht Christian.

Met het oog op het nieuwe jaar, ziet het er goed uit voor de band. Friendly Fire is ingeschakeld voor de boekingen. Mathias: “In afwachting tot het album, zitten we bij Friendly Fire er net een laag onder. Zodra het album er is, kunnen we gelijk aan de slag. In de zomer van 2011 gaan we beginnen aan het album, zodat deze in 2012 uit komt.”  Linda: “Door de live shows moet er een buzz rondom de band ontstaan, zodat het album een langverwacht ding gaat worden. Op korte termijn komt er een single  met videoclip en een remix. Er staat een hoop te gebeuren. Het is keihard werken, maar erg cool.” Linda vervolgt: “Het zou mooi zijn om fulltime van de muziek te leven. Bijvoorbeeld door in De Wereld Draait Door te komen. Niet dat dit perse een doel is, maar hierdoor bereik je meer mensen dan op Facebook.”

Andere Haagse acts die we in de gaten moeten houden volgens Bombay Show Pig zijn Pop Up Animal Kids en The Deaf. “The Deaf gaat voor de tweede keer naar Austin. Ik hoop dat er voor hen iets meer uit te halen valt dan vorig jaar. De band heeft een goede Amerikaanse sound.” Linda stond hier afgelopen jaar zelf ook. “Met ReBelle was het een te gekke ervaring.”

Mathias, Christian en Linda hebben ook een mening over mogelijke btw-verhoging in de cultuursector en de afschaffing van subsidies. Linda: “Bezuinigingen zijn nodig. Het is echter wel bewezen dat de WIK uitkering zichzelf terugbetaald in belastingcenten.” Mathias: “Voor jonge muzikanten en bands wordt het nu heel lastig met deze btw-tarieven.” Linda gaat verder: “Wij hebben ook subsidie gekregen toen we naar de Gentse Feesten gingen en daar waren we heel blij mee, anders kostte het ons alleen maar geld.  We komen wel in actie. We doen mee met de actie ‘Geen Strop om de Pop’ van The Fudge. We proberen hiermee awareness te winnen bij de mensen. Hopelijk zien zij dan in dat cultuur en kunst wel belangrijk is.”