Westerpop 2010 belicht: The Asteroids Galaxy Tour

“We willen de wereld iets geven wat je kan voelen”

Bambi Otter I Foto's: Frank Veldkamp ,

The Asteroids Galaxy Tour, het zou dé nieuwe popsensatie worden. De Deense band kreeg in 2008 bekendheid met het nummer ‘Around the Bend’. Echte naamsbekendheid onder het grote publiek heeft de band nog niet. Zaterdag 28 augustus is de band weer in Nederland voor een optreden op Westerpop. Wellicht een kans om nieuwe zieltjes te winnen? 3VOOR12 Den Haag sprak met zangeres Mette Lindberg.

“We willen de wereld iets geven wat je kan voelen”

The Asteroids Galaxy Tour, het zou dé nieuwe popsensatie worden. De Deense band kreeg in 2008 bekendheid met het nummer ‘Around the Bend’. Echte naamsbekendheid onder het grote publiek heeft de band nog niet. Zaterdag 28 augustus is de band weer in Nederland voor een optreden op Westerpop. Wellicht een kans om nieuwe zieltjes te winnen? 3VOOR12 Den Haag sprak met zangeres Mette Lindberg.  

Mette vormt samen met Lars Iversen de kern van de band. En nee, Lars en Mette zijn geen stelletje! “Als we twee mannen waren, zouden mensen dan ook denken dat we een relatie hebben?”, merkt Mette bijdehand op. Om alle cliché vragen dan maar meteen achter de rug te hebben. Wat is de meest gestelde vraag tijdens interviews? “Waar de bandnaam vandaan komt, dat wordt het meest gevraagd. Onze trompettist, Miloud, heeft hem bedacht. Hij zei altijd “Ik wil een band met de naam The Asteroids Galaxy Tour”. Toen Lars en ik hem ontmoetten, hebben we die naam van hem gepikt. Hij moest even huilen, maar toen we zeiden dat hij in de band mocht was het goed. We vinden het een leuke naam, omdat hij lang is. Als je hem hoort denk je “wat is dit?”, het zou net zo goed de naam van een film kunnen zijn.”

Met name Lars is de schepper van het vrolijke en frisse geluid van de band. “Lars schrijft de muziek en teksten, ik voeg de melodieën toe en verander hier en daar iets. Als de andere bandleden de studio inkomen, is alles al op de computer voorgespeeld. Ze hoeven dan alleen nog in te spelen. Ze voegen natuurlijk wel hun eigen geluid toe, daarom hebben we ze uitgekozen.” De teksten van Lars zijn mooi, maar waar ze over gaan is vaak een raadsel. “Met onze teksten kan je alle kanten op. Maar het gaat ons ook niet om de teksten. We vinden de flow en de klanken van de woorden belangrijker, omdat we houden van die hip hop-funkgroove. We willen de wereld iets geven waarop je kan dansen en wat je kan voelen. Hierbij is het niet belangrijk of je de tekst begrijpt.”

Mette is met haar hoogblonde haar, grote blauwe ogen en gekke kleding een bijzondere verschijning. Menig AGT-fan is dan ook met name te spreken over de “mooie en schattige” zangeres. Mette: “Oh is dat zo? Ik ben me daar helemaal niet van bewust. Ik vind het wel cool, dat mensen mij bewonderen. Toen ik jonger was had ik dat ook met bepaalde artiesten, dus ik kan het wel begrijpen.” Niet alleen Mette, maar de hele band is doorgaans uitgedost in gekke, maar hippe kleding. Denk aan bontmutsen, glitters, en veel kleur, maar op een goede (lees: niet carnavaleske) manier. Waar haalt Mette die gekke kleding vandaan? “Het is een mix van tweedehands, dure en goedkope kleding. Het maakt mij niet uit, als het er maar leuk uit ziet en lekker zit. Van meisjes die overdag hoge hakken dragen denk ik: ben je gek?! Je beschadigt je rug en je voeten gaan er raar uitzien als je oud bent.”

De Galaxy hebben ze nog niet bezocht, maar in Europa en Amerika hebben ze al verschillende tours gedaan. Ook in Nederland is de band al meerdere malen geweest. “Vorig jaar speelden we in Haarlem voor 50.000 mensen, dat was echt groots! Het was de eerste keer dat we voor zo’n groot publiek speelden. Afgelopen jaar speelden we in Groningen en Utrecht op de bevrijdingsfestivals. Het was weer heel erg druk en veel mensen kenden de nummers nu uit hun hoofd. Het is leuk om te zien hoe we gegroeid zijn.” Het publiek heeft dus uitgebreid kennis kunnen maken met het eerste en tevens laatste album ‘Fruit’. Dit album kwam begin 2009 uit. De band speelt dus al bijna 2 jaar dezelfde nummers, wordt dat niet een beetje saai? “Nee, dat zou net zijn als een kok die het saai vindt om steeds dezelfde gerechten te maken. Dan zou hij geen kok moeten zijn. Daarnaast zijn we achter de schermen bezig met een EP, die waarschijnlijk na de zomer af is. En volgend jaar willen we een nieuw album uitbrengen.” Welke landen staan er nog op het verlanglijstje? “Het lijkt me cool om naar Japan te gaan, crazy Japanese. En Australië.”

Voor de promotie van hun EP maakt de band handig gebruik van nieuwe online mogelijkheden. “Op pledgemusic.com kunnen mensen bieden op bijvoorbeeld cd’s, t-shirts en posters. Het geld dat ze bieden gaat in een budget. Als dit budget over de 100% gaat, krijgt iedereen waar hij op heeft geboden. Lukt dit niet, dan krijgen ze niks. De mensen die ons pledgen krijgen toegang tot de Pledgers Only Updates Page, waar nieuw materiaal van de EP te horen is en video’s te zien zijn. Zo krijgen ze dus een voorproefje. En het werkt, we zitten al op 125%.”

Het gaat dus goed. Toch is het grote publiek nog niet bereikt. Is dit een probleem of speelt de band liever voor een klein publiek? “Ik zou het geweldig vinden als de grote radiostations meer open zouden staan voor goede muziek. Als ik naar de top 40 kijk, dan zie ik alleen maar crap muziek. Mensen worden gedwongen om te luisteren naar slechte muziek. Ik vind sommige popmuziek best leuk, maar vaak is het gewoon belabberd. Het is net als mensen slecht voedsel geven. Mensen happen toe, omdat het aangeboden wordt. En de artiesten in de top 10 verdienen het meest, terwijl er zo veel betere muziek is. Daar word ik kwaad van, ik vind het oneerlijk. Maar natuurlijk zouden we het leuk vinden om bekend te worden onder het grote publiek. ‘Spreading the word’ is waarom we spelen. En als er veel mensen naar onze shows komen, verdienen wij geld om een nieuw album te maken.”

Zaterdag is The Asteroids Galaxy Tour om 20:00 uur te zien op Westerpop in Delft. Mette heeft nog een mooie herinnering aan Delft. “Ik ben er geweest toen ik 12 was. Ik en een vriendin raakten toen verdwaald, de politie moest er zelfs bijgehaald worden, die hebben ons weer teruggebracht. Maar Delft is een mooie stad.”

Tot slot aan Mette de eer dit interview in het Deens te eindigen. Mette: “Slut, prut, finale.”