Westerpop 2010 belicht: Kamer van DopeHandel

Een kruisbestuiving van stijlen in een hip hop-gietvorm

Jade Yorks I Foto: Erwin Dijkgraaf ,

Ze kennen elkaar al jaren. Rapper Han de Laar en house DJ Tommy Gunn doorliepen de middelbareschool samen. Ze hielden in de jaren die daar op volgden met elkaar contact maar maakten pas in 2009 voor het eerst sinds tijden weer samen muziek. “Het voelde goed, maar we wisten gelijk dat het project niet slechts uit ons tweeën moest bestaan.”

Een kruisbestuiving van stijlen in een hip hop-gietvorm

Ze kennen elkaar al jaren. Rapper Han de Laar en house DJ Tommy Gunn doorliepen de middelbareschool samen. Ze hielden in de jaren die daar op volgden met elkaar contact maar maakten pas in 2009 voor het eerst sinds tijden weer samen muziek.  “Het voelde goed, maar we wisten gelijk dat het project niet slechts uit ons tweeën moest bestaan.”

En zo geschiedde. De Delftse muziekscene is zo groot nog niet. Dus van uit de ons-kent-ons cultuur was het niet lastig om goede muzikanten tot een samenwerking te verleiden. Het resultaat is een gemeleerd gezelschap, bestaande uit een hip hop rapper, een electro/house DJ , metal gitarist, ska saxofonisten, een violist en drie zangeressen waarvan een klassiek geschoold.  “We moesten allemaal een vertaalslag maken”, legt Tommy Gun uit. “Iedereen treedt buiten zijn discipline dus iedereen moet zijn grenzen verleggen.”  De Laar: "Soms is het lastig. Soms sta je recht tegenover elkaar, maar vaker nog houden we elkaar scherp. Ik zie het als een uitdaging. Het is als springen van een duikplank. Je kunt op je bek gaan en je kunt samen vliegen.”

De Kamer van DopeHandel gaat verder daar waar H.I.D.O. is gebleven. “Ik noem het een verlengde van H.I.D.O”, legt De Laar uit. Hij vormde samen met een maat het gezicht van de gerenomeerde hip hop/funk band. Vorig jaar  legde de band het loodje. “Het is een heel avontuur geweest, zeven jaar lang. We begonnen ooit als hip hop duo, twee mc’s en zijn langzaam uitgebreid tot de formatie die we uiteindelijk vormden. Muzikaal werd het steeds interessanter door de goede muzikanten (vaak afkomstig van het conservatorium) maar creatief gezien ontwikkelde het zich niet verder. Wat ook niet handig was is dat een aantal bandleden Engels spraken en wij in het Nederlands rappen. Een ander heikel punt is het vertrek van de andere mc naar het buitenland voor een aantal jaar. Ik hakte de knoop door om niet alleen verder te gaan en begon aan iets nieuws. "

Ter voorbereiding op een optreden van Westerpop 2005 repeteerde
 H.I.D.O  in een oud universiteitspand in Delft, gekraakt door Tommy Gunn. “Omdat ik het dure materiaal niet onbemand kon achterlaten, sliep ik alle dagen bij de spullen”, zegt MC De Laar.  “Vaak raakte Tommy en ik  met elkaar aan de praat en jamde er op los. Van het een kwam het ander.”

Op Westerpop laat de Kamer van DopeHandel voor het eerst  ‘en publiek’ van zich horen.  Een belangrijk optreden, meent de rapper. “We zien het als een dikke deadline.  Na negen maanden hard werken hebben we uit een grote pot met ideeen elf  liedjes gevist die we zaterdag zullen spelen. We hebben vele mooie liedjes die ik op het podium niet zie gebeuren. Je wilt het publiek niet bedolven onder te veel muzikaal geweld." Tommy Gunn: “Vandaar dat we voor optredens de liedjes spelen die de meeste dynamiek bevatten en waarbij de verhaallijn het beste naar voren komt.  Ik denk dat het de liedjes zijn waarbij het publiek zich het makkelijkst mee kan identificeren.”

Het publiek moet de winnaar zijn, vinden de twee mannen. Vanuit deze gedachte hebben de twee een visie ontwikkeld waar ze uiteindelijk met de Kamer van DopeHandel naar toe willen. “Het liefst wil ik van de band een soort collectief maken dat uit zo veel verschillende, goede muzikanten bestaat dat we op vijf plekken tegelijk zouden kunnen optreden” zegt de frontman.   “We kunnen dan in verschillende vormen geboekt worden. Een gitarist met zangeres, een rapper met dj en saxofonist, noem maar op. Kwaliteit gewaarborgd!” Tommy Gunn vult aan: “De mensen willen iets tofs zien. Het maakt hen niet uit wie dat doet.  De delen zijn ondergeschikt aan de som. “

De twee muzikanten ontkennen niet dat het een hele zakelijke manier van denken is. “We maken nog steeds muziek vanuit ons gevoel waar we zelf achter staan. We creeeren zelf onze grenzen.  Maar alleen muziek maken voor jezelf, zonder het publiek in ogenschouw te nemen, noem ik armoede.”

De heren hebben er plezier in om het publiek op een speelse manier te behagen.  De bezoekers van Westerpop staan heel wat te wachten. De band steekt veel tijd en energie in de estetiek en interactie. Waar de twee in  het echt liever niet met hun echte naam in de publiciteit komen, gaan ze in de wereld van Kamer van Dopehandel ongecensureerd  door het leven als Han de Laar en Tommy Gunn. Ook de andere bandleden doen zich voor als hun alterego.  “Verschillende personages handelen in dope muziek. Op het podium staan we niet als ons zelf, maar als ons karakter. Het belooft een theatrale show te worden.”

Kamer van Dopehandel opent deze zaterdag om 13.30 het Westerpopfestival.