Westerpop 2010 belicht: F.O.D.

"Wat ons betreft breken we door en veroveren we de wereld."

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

Naast het Westerpop programma op de zaterdag, heeft de vrijdagavond van datzelfde festival ook een hele goede programmering. Wij legden die bands een vragenlijst voor, vandaag is het de beurt aan F.O.D.

"Wat ons betreft breken we door en veroveren we de wereld."

Naast het Westerpop programma op de zaterdag, heeft de vrijdagavond van datzelfde festival ook een hele goede programmering. Wij legden die bands een vragenlijst voor, vandaag is het de beurt aan F.O.D.

Kunnen jullie vertellen over het ontstaan van de band?
De band is actief sinds 2007 en begon toen Pjotr van Baarle en Peter de Ronde het idee kregen om een keer samen te jammen. Zij zijn al vanaf dat ze kind waren, zeer goede vrienden en wisselden ook vaak hun muzikale voorkeur met elkaar uit. Doordat ze allebei zeer gepassioneerd waren voor muziek en beiden gitaar speelden, kon een jamsessie eigenlijk niet uitblijven. Het samenspelen werd realiteit toen Pjotr op een dag een geniaal idee had voor een drummer, Thijs van den Enden. Hij kende een drumkoning die al zijn hele leven met alles van percussie in de weer was. Pjotr kende hem uit zijn muziekklas en wist dat dit een zeer geschikte kandidaat was met zijn ervaring. De eerste oefensessies begonnen en naarmate de tijd vorderde ontstond tevens een hechte band tussen de drie muzikanten. De band stond als een huis en begon zijn allereerste echte optreden op het open podium van de middelbare school destijds van Pjotr en Thijs. Later volgde meer optredens, met probeersels van eigen nummers en voornamelijk covers van bovengenoemde invloeden. Maar er was een krachtige opvulling nodig. Peter de Ronde had op zijn middelbare school ook een goede vriend: Peter Korthout, die al een tijd piano speelde. Daardoor hadden ook zij een goede band en kenden elkaar door en door. Vanaf dat moment is de vriendschap nog hechter geworden en zijn de 4 rockers niet meer uit elkaar te krijgen. 

Wie/wat zijn jullie grootste invloeden?

The Beatles, Oasis, Steve Vai, Muse, Arctic Monkeys en dit is nog maar een kleine greep uit de vele rocklegenden die de bandleden waarderen.

Hoe zou je de liveshow van de band omschrijven?
FOD blijft waar ze voor staan: Rock! FOD maakt een feestje van elk optreden op geheel eigen wijze. Standaard “Punk-Shredding” en Pop/Garagerock optredens zul je bij ons niet aantreffen.

Wat willen jullie met de band bereiken?
Lekker muziek blijven maken. We zijn trots op wat we bereikt hebben en wat er nog gaat komen. Wat ons betreft breken we door en veroveren we de wereld, maar dat heb je helaas niet voor het zeggen. Zolang we doen waar we achter staan en onszelf presenteren zoals we zijn komt het helemaal goed.

Waar zijn jullie als band het meest trots op?
Mee mogen doen aan Westerpop heeft ons duidelijk gemaakt dat onze muziek gewaardeerd wordt aangezien we uit velen gekozen zijn. Ook een benadering door een Distributielabel, waar ook een voorselectie uit veel bands heeft plaatsgevonden doet ons deugd. Inmiddels hebben we een contract bij dit label getekend en zijn benieuwd waar het ons gaat brengen.

Hoe ziet jullie schema voor de komende tijd eruit?
Oefenen, optreden en nog meer oefenen. Ook willen we binnenkort weer de studio in voor nieuwe demo’s.

Gaan jullie ook naar de Westerpop zaterdag?
Waarschijnlijk zullen enkele of mischien wel alle leden van de band op de zaterdag ook te vinden zijn op het terrein van Westerpop.

Zo ja, welke bands willen jullie gaan bekijken?
We staan open voor alles, we laten ons graag verrassen.