Waterpop 2010 belicht: Buster Shuffle

De ska-sound van de Londen underground

Ferry Bovet ,

De afsluiter van het komende Waterpopfestival is Buster Shuffle. Een verrassende keuze, want de band heeft nog nooit in Nederland gespeeld en het album Our Night Out is hier ook niet officieel uitgebracht. Niettemin doet iedereen er goed aan dit optreden mee te gaan maken, tenminste, als we op de vrolijke klanken van de plaat mogen afgaan.

De ska-sound van de Londen underground

De afsluiter van het komende Waterpopfestival is Buster Shuffle. Een verrassende keuze, want de band heeft nog nooit in Nederland gespeeld en het album Our Night Out is hier ook niet officieel uitgebracht. Niettemin doet iedereen er goed aan dit optreden mee te gaan maken, tenminste, als we op de vrolijke klanken van de plaat mogen afgaan.

Daarbij heeft zanger/pianist Jethro Baker er wel zin in. “We zien er erg naar uit. Mede omdat ik denk dat het gevoel voor humor bij Britten en Nederlanders wel overeenstemt. Een goede zaak, want ik hou er nogal van om lol te maken tijdens onze optredens. Ik vertel ook vaak anekdotes over de nummers en hoe ze tot stand zijn gekomen. Je kunt als publiek en band elkaar zo lekker opzwepen. Let maar op: tegen het eind van de show zit ik vast met m’n voeten piano te spelen, in plaats van met mijn handen.”

Ska, dat is wat Buster Shuffle speelt. Rock ’n roll ska, noemen ze het zelf. “We zijn nu een paar jaar bij elkaar en begonnen als rock ’n roll band in de pubs van Londen. Naarmate we meer gingen schrijven begonnen er steeds meer ska invloeden in te komen, a la The Specials en de Blockheads. Zonder dat dit een vooropgezet plan was. Daarnaast houden we ook van de energie en de houding van The Clash. Dat alles op een hoop gegooid, is wat we nu doen. Genoemde bands zijn ook wel onze favorieten. En de teksten van Chuck Berry, daar zijn we ook dol op!”

Buster Shuffle ademt ‘street credibility’. Vier jongens uit de straten van Londen, die gewoon lekker muziek willen maken. In september vorig jaar verscheen het debuutalbum Our Night Out. “Die plaat is in een maand opgenomen in een slaapkamertje in Oost Londen. Nadat we de knoop hadden doorgehakt om een plaat te maken, is het best wel snel gegaan. Eigenlijk een kwestie van de spullen huren en het gewoon doen. De zang deden we achter een aan het plafond vastgeplakt dekbed. Primitief, maar we hebben het erg naar de zin gehad! ”

Dat album, geproduceerd door Art Brut gitarist Ian Catskilkin, is alleen in Engeland op een klein label uitgebracht. “Maar we zijn nu in gesprek met diverse Europese labels,” meldt Jethro. “En hij is sowieso wereldwijd verkrijgbaar, via iTunes!” Het zijn krachtige, puntige liedjes die op één uitzondering na allemaal onder de drie minuten klokken. Gedachten aan jaren-tachtig skahelden als Madness, The Selecter en het al genoemde The Specials komen bij beluistering naar voren. Buster Shuffle speelt echter in een relatief kleine bezetting van vier man. Naast Jethro zijn dat Terry Mascall op drums, James Stickley op gitaar en Tim Connell op staande bas.

Wie nieuwsgierig is geworden, kan via de MySpace pagina van de band een aantal tracks van het album beluisteren. En check meteen even de video’s, waaronder één van de dag waarop ze op tien plekken in Londen speelden, plekken waar de burgemeester piano’s had laten plaatsen onder het mom ‘play me, I’m your festival’. Momenteel is Buster Shuffle weer met enige regelmaat in de studio te vinden, vertelt Jethro. “We zijn nu materiaal aan het opnemen, dat moet een single worden die in het najaar zal verschijnen. Een tweede plaat staat voor begin 2011 in de planning. We werken nu samen met Mickey Gallagher (toetsenist van The Clash en Ian Dury & The Blockheads), dat is erg leuk. We hopen op meer samenwerkingsverbanden!”

Buster Shuffle op Waterpop: 21.50 – 22.50 uur op podium 2