Starcatcher experimenteert er op los

"In het nieuwe materiaal is zelfs drum ‘n bass te horen"

Jade Yorks | Foto’s: Remco van der Ham ,

Starcatcher op de Gentse feestdagen, Starcatcher in de Melkweg en Starcatcher op Lowlands. De pieken van deze jonge Haagse band lijken eindeloos. Ondertussen werkt het viertal ijverig aan nieuw materiaal en een nieuwe sound. “We beginnen het goede gevoel te krijgen, maar we zijn nog zoekende.”

"In het nieuwe materiaal is zelfs drum ‘n bass te horen"

Starcatcher op de Gentse feestdagen, Starcatcher in de Melkweg en Starcatcher op Lowlands. De pieken van deze jonge Haagse band lijken eindeloos. Ondertussen werkt het viertal ijverig aan nieuw materiaal en een nieuwe sound. “We beginnen het goede gevoel te krijgen, maar we zijn nog zoekende.”

Er gaat op het moment bijna geen dag voorbij of de jongens van Starcatcher zijn onder elkaar. Bij één van hen thuis of in Bergschenhoek waar een loods van de vader van toetsenist Boyke Dalmeijer tot oefenhok is gebombardeerd.  Met een promo cd, bestaande uit twee nummers, wil het viertal nog voor het einde van het jaar wereldkundig maken dat het meer in zijn mars heeft dan de succesvolle EP ‘Rise’ doet vermoeden. “Het is inmiddels anderhalf geleden sinds we onze debuut EP hebben uitgebracht. Dat was onze allereerste studio-ervaring. Op dat moment hadden we het niet beter kunnen doen", stelt gitarist David Uijterlinde. Bassist en frontman Jesse Evers vult aan: “’Rise’ heeft ons veel gebracht. We zijn op veel plekken geweest waar het enthousiast werd onthaalt, maar waar ook werd gezegd: ‘Kom over een jaar terug en laat dan nog eens wat horen’.”

Starcatcher heeft sinds de release van ‘Rise’ veel successen op zijn naam gezet. Zo sleepte de band twee Haagse Popprijzen in de wacht (Aanstormend Talent en Beste Akoestische Act) en won het de High School Music Competition. Door de winst van deze bandwedstrijd ontstond er een kettingreactie van mogelijkheden. Het ene optreden volgde het andere op. Metropolis, optredens in Frankrijk en Duitsland, AlterSonic (tijdens Noorderslag), Stenders Eetvermaak op 3FM en onlangs nog speelde het viertal op de Gentse feestdagen. "Nu nemen we wat gas terug en concentreren we ons op het schrijven van nieuwe liedjes.  We zijn alle vier perfectionistisch, dus dat schrijven neemt altijd wat tijd in beslag", aldus Jesse. "We schrijven niet door middel van jammen. We hebben vaak talloze ideeën en halve liedjes die we vervolgens uitwerken. Ik denk dat we nu een stuk of twintig ideeën op de plank hebben liggen."

Waar ze voorheen hun liedjes volstopten met veel progressieve invloeden proberen de jongens nu meer keuzes te maken tussen hun verschillende ideeën. "Er hoeven geen vier verschillende ideeën in één liedje te zitten, dat hebben we nu door. Het is wel een uitdaging om een liedje uit te werken dat slechts op één idee is gebaseerd." Starcatcher experimenteert nu meer met de sound. Zo maakt toetsenist Boyke sinds kort gebruik van een laptop met uitgebreide sofware. “De mogelijkheden hiermee zijn eindeloos. Ik kan samples toevoegen en ik maak nu gebruik van electro-invloeden. Het geheel is nu denk ik wat meer dansbaar. In het nieuwe materiaal is zelfs wat drum ‘n bass te horen."

Van alle ideeën die nu tot liedjes worden gesmeed, worden er uiteindelijk twee opgenomen. Dat zou eigenlijk deze week gebeuren, maar na overleg met producer Arno Krapman heeft de band ervoor gekozen om de opnames uit te stellen tot eind september/begin oktober. “We gaan nog even lekker door met schrijven zodat we er voor de volle honderd procent klaar voor zijn." Producer Arno Krapman heeft ondermeer platen van Lange Frans & Baas B en rockband MakeBelieve op zijn naam staan. Via hun strategisch manager Emiel Govaerts zijn de jongens met deze gerenommeerde producer in contact gekomen. "Emiel is de vader van Jaqueline (Krezip). Hij gaf workshops aan de ouders van de High School Music Competition finalisten. Sindsdien houden we contact. Hij geeft ons geregeld advies", zegt frontman Jesse.

Hoewel de  optredens op een laag pitje worden gehouden, heeft Starcatcher er deze zomer toch aardig in de planning staan. Zo staat de band eind augustus in de Melkweg geprogrammeerd tijdens de SENA Awards, een competitie waar de deelnemende bands niet de jury maar de aanwezige boekers moeten overtuigen. De band die het meest geboekt wordt wint. "Eigenlijk houden we niet zo van wedstrijden. Je kunt bands op hun techniek of op de composities beoordelen, maar ze echt met elkaar vergelijken is als appels en peren", zegt David. "Maar dat betekent niet dat bands geen wedstrijden nodig hebben. Je krijgt toch een platform om je muziek op te tonen."

Deze zomer staat Starcatcher ook op Schollenpop en op Lowlands. Op dit meerdaagse alternatieve festival treden meer bands uit de regio op. F, She-May, The Rudolfs en Fexet spelen net als Starcatcher in de nieuwe tent waar muzikanten die al over een Lowlands-toegangskaartje beschikken na een laagdrempelige selectieronde hun kunsten in mogen vertonen. Voor de fans die graag naar de SENA Awards in de Melkweg toe willen, heeft Starcatcher een bus beschikbaar gesteld waar voor 5 euro, inclusief toegang tot de Melkweg, in mee kan worden gereden. Als extra krijgen de mensen die meerijden in de bus ook een nieuwe versie van het nummer ‘Lies’ van de EP als cadeautje. Jesse: “We hebben besloten samen met Arno Krabman het nummer opnieuw te mixen en te masteren en opnieuw in te zingen. Dit aangezien ik het anderhalf jaar geleden ingezongen heb en mijn stem uiteraard veranderd is. Bovendien kunnen we zo alsnog iets relatief nieuws van ons laten horen.”

Starcatcher speelt aanstaande zaterdag 7 augustus om 13.50 uur op het House Of Rock podium op Schollenpop.