ReBelle presenteert nieuwe versie van zichzelf op Beatstad

"Alles waarover we twijfelden hebben we geschrapt"

Frank Veldkamp I Foto's: Ramond Jaggessar ,

Aanstaande zaterdag 28 augustus vind voor de zesde keer het Beatstad festival plaats op het Malieveld in Den Haag. Het Haagse meidentrio ReBelle verzorgt de aftrap en heeft zichzelf in de aanloop naar het festival opnieuw uitgevonden. 3VOOR12 Den Haag ging op bezoek bij de band voor een gesprek over de voorbereidingen op Beatstad en het debuutalbum.

"Alles waarover we twijfelden hebben we geschrapt"

Aanstaande zaterdag 28 augustus vind voor de zesde keer het Beatstad festival plaats op het Malieveld in Den Haag. Het Haagse meidentrio ReBelle verzorgt de aftrap en heeft zichzelf in de aanloop naar het festival opnieuw uitgevonden. 3VOOR12 Den Haag ging op bezoek bij de band voor een gesprek over de voorbereidingen op Beatstad en het debuutalbum.

De drie muzikanten van ReBelle hebben de afgelopen tijd niet stilgezeten. Na het South by South West avontuur in de Verenigde Staten en optredens op onder andere Walk the Line, wordt hard gewerkt aan materiaal voor het aankomende debuutalbum. Dit proces is de laatste weken, in de aanloop naar Beatstad, in een stroomversnelling geraakt, vertelt drumster Linda van Leeuwen: "We gaan op Beatstad een set presenteren waarin je kunt zien en horen wat ReBelle nú is. Onze sound heeft in de laatste paar weken een eigen smoel gekregen, een harde ondergrond met tweede gitaarpartijen erbij. Heel sferisch, met veel driestemmige zang. We hebben een unieke nieuwe sound gevonden." Bassiste Janneke Nijhuijs vult aan: "We schrijven naar ons debuutalbum toe. In dat proces zijn we al onze nummers gaan herzien, ook de nummers van voordat ik erbij kwam, en we zijn zo onze eigen stijl aan het definiëren. In de liedjes van ReBelle zitten heel veel invloeden, op een gegeven moment moet je gaan selecteren en schrappen en zo wordt het steeds meer één stijl. Alles waar we over twijfelden hebben we geschrapt. We spelen op Beatstad een set van een half uur en wat we daar spelen is zoals straks ons album gaat klinken".

Dat ReBelle staat aangekondigd als meidentrio weerhoudt de band er niet van de line-up voor Beatstad uit te breiden. Linda: "Je ziet steeds meer bands die live met extra muzikanten werken. Met z'n drieën zijn is heel sterk voor het visuele effect, maar we willen het onderbouwen met een dikke sound". Op Beatstad wordt de band versterkt door gitarist Mathias Janmaat (Bombay Show Pig, Voicst). Janneke: "Je kunt wel vasthouden aan het meidenbandje zijn, maar voor ons is dat niet zo belangrijk. Het gaat uiteindelijk om de songs die we willen laten horen en we hoeven niet zo nodig uit te dragen dat we meisjes zijn en ook wel kunnen spelen en hartstikke stoer zijn. We houden ook niet van een onwijze poppenkast; je kunt je imago als meidenband enorm uitvergroten met korte rokjes en hoge hakken, maar zo zijn we niet. We zijn ook niet zo feministisch eigenlijk". Linda vult aan: "Nou ja, beetje wel hoor... Maar we zijn volwassener geworden en met een schreeuwerig en brutaal meidenband imago kun je ook mensen afschrikken. We wilden er puur voor de sound een tweede gitarist bij. Moet dat dan een jongen of een meisje zijn? Dat is alleen een kwestie bij meidenbands, bij aan band als Voicst maakt dat geen reet uit". Over de samenwerking met Mathias vertelt Janneke: "We zijn een trio en willen ons ook zo presenteren, maar met Mathias erbij hebben we meer ruimte om harmonische dingen te spelen. Bij The Deaf werkt het precies zo, sinds Mau is gaan meespelen hebben we meer ruimte om te spelen met harmonieën en ritmes en thema's die doorlopen". Linda ervaart hetzelfde bij haar andere band Bombay Show Pig: "Daar speelt Timothy Dunn van Klopje Popje af en toe mee op Korg, waardoor we meer kunnen doen dan normaal.”

Hoe staat het ondertussen met het debuutalbum? Linda: "We zijn pas naar Portugal geweest en hebben daar in vier dagen zeven liedjes geschreven. Het schrijfproces zijn we nu aan het afronden." Janneke: "We nemen echt de tijd om alles wat we bedacht hebben uit te werken. De meeste wilde ideeën komen van Laura, Linda is van het organiseren en knippen en plakken en ik doe de harmonische organisatie. Koortjes en structuur doen we met z'n allen". Linda: "De plaat moet klinken zoals we hier in de repetitieruimte klinken. We hoeven niet alles helemaal glad te strijken. Wat Di-rect heeft gedaan met de nieuwe sound en gitaarpartijen vind ik bijvoorbeeld helemaal te gek. En we zijn pas met z'n drieën naar een concert van Local Natives geweest, dat vinden we ook te gek, dat is een grote invloed aan het worden."

Maar eerst is het zaterdag tijd voor Beatstad. Behalve een extra gitarist neemt ReBelle ook nog een celliste mee naar het Malieveld: "We zullen een liedje doen wat we pas geschreven hebben. Een akoestisch nummer, een echte tranentrekker, wat we spelen met celliste Michelle Courtens", vertelt Linda. "Dat wordt heel spannend, Janneke gaat gitaar spelen en ik ga iets met paukenstokken doen en dan met Mathias en Michelle erbij, dat wordt een heel bijzonder moment. Voor Beatstad hebben we de plaat even opzij gezet, maar we hebben wel heel sterk naar 28 augustus toegewerkt. Daar moeten we wat neerzetten en dat heeft enorm geholpen. Daardoor hebben we dus ook een nieuwe sound gevonden". Janneke heeft er ook zin in: "We zijn natuurlijk de minst bekende band op Beatstad, dus ik heb niet de illusie dat we iedereen aan het springen krijgen, maar ik hoop wel dat we iedereen die op tijd komt kunnen opwarmen. Zolang ik bij het verlaten van het podium het gevoel heb dat het echt super vet was, dan ben ik blij. In een kroeg staan mensen heel dicht voor je en kun je de expressies zien en peilen of je ze mee hebt of dat je nog iets meer je best moet doen, maar bij Beatstad sta je ver van het publiek af en het zijn natuurlijk achterlijk veel mensen, dan is het moeilijk peilen". Linda: "Ik heb er al paar keer over gedroomd, maar ik heb echt geen enkel besef hoeveel mensen het zijn. Er staan er bij het begin misschien wel 20.000, ik heb daar echt geen voorstelling van."

Op 26 augustus speelt ReBelle ter voorbereiding een try-out in Café Altstadt in Eindhoven en zaterdag maakt de band om 17:00 haar opwachting op het Beatstad podium.