Praise The Twilight Sparrow op Crossing Border

Haagse act één van de nieuwe bevestigingen

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

Ook deze week komt de organisatie van Crossing Border weer naar buiten met een lijst nieuwe bevestigingen voor het Haagse festival dat van 17 tot en met 20 november plaatsvindt. Dit keer is onder andere de Haagse band Praise The Twilight Sparrow naar buiten gebracht, één van de projecten van Pascal Hallibert (Templo Diez, Point Quiet).

Haagse act één van de nieuwe bevestigingen

Ook deze week komt de organisatie van Crossing Border weer naar buiten met een lijst nieuwe bevestigingen voor het Haagse festival dat van 17 tot en met 20 november plaatsvindt. Dit keer is onder andere de Haagse band Praise The Twilight Sparrow naar buiten gebracht, één van de projecten van Pascal Hallibert (Templo Diez, Point Quiet).

Voor vrijdag 19 november zijn twee nieuwe namen toegevoegd aan het muziekprogramma. De eerste is Praise The Twilight Sparrow, officieel het soloproject van Pascal Hallibert, die ook de oprichter van de formaties Templo Diez en Point Quiet (voorheen White Sands) is. Dit jaar werd het prachtige ‘Color Map Of The Southern Sky’ uitgebracht, die onder andere op 3VOOR12 Den Haag zeer lovende recensies kreeg. Ook de Engelse singer-songwriter Ed Harcourt is bevestigd voor de vrijdag. Zijn muziek is geïnspireerd door artiesten als The Beach Boys en Tom Waits en zijn debuutalbum ‘Here Be Monsters’ werd in 2001 genomineerd voor de Mercury Prize. Op het nieuwe album ‘Lustre’ tempert hij de donkere kanten van zijn emoties met lichtvoetige composities. Literaire bevestigingen zijn er van rapper Scroobius Pip, die een solo poetry performance zal geven, en dichter John Cooper Clarke, die eerder het voorprogramma verzorgde van The Sex Pistols, Buzzcocks, Joy Division en Elvis Costello.

Vier muzikale bevestigingen zijn toegevoegd aan het programma van zaterdag 20 november. De eerste is These New Puritans, een Britse rockband rondom singer-songwriter Jack Barnett. Het album ‘Hidden’, de tweede cd van de band, wordt door Barnett omschreven als ‘dancehall meets Steve Reich’. Op Crossing Border treedt de band op met een tienkoppig orkest. De tweede bevestigde naam is de discopop formatie Kisses, door The Guardian omschreven als ‘Bernard Sumner jamming with Belle and Sebastian on the melancholy Balearica of Technique, or New Order when they went all Italian disco on The Perfect Kiss’. De muziek van de Amerikaanse experimentele popband Twin Sister is bedekt onder diepe lagen atmosfeer en brengt je met gemak in een compleet andere wereld. Eerder dit jaar werd het tweede album ‘Color Your Life’ uitgebracht. Ook de komst van BASta! is bevestigd. Onder deze naam staat de Belgische contrabassist Joris Vanvinckenroye op het podium. Hij speelde onder andere bij Björk en zijn eigen muziek is te omschrijven als een cross-over van rock, folk en minimal music, met een klassieke toon. Literaire bevestigingen zijn er van de Nederlandse auteur Harry Mulisch en de Vlaamse schrijver Joost Vandecasteele.

Spotify playlist
Om je alvast goed in de stemming te brengen voor Crossing Border, hebben we een special Spotify playlist samengesteld met een groot aantal van de optredende acts van het festival. Zo kun je onder andere luisteren naar The National, Ed Harcourt, Rufus Wainwright, Midlake, John Grant, Jamie Lidell, Blitzen Trapper en Praise The Twilight Sparrow. Beluister de playlist hier. Meer info over Spotify? Lees dan hier de uitleg met ‘Spotify voor dummies’.

Programma tot nu toe:
Donderdag 18 november:
Rufus Wainwright (soloconcert)
Vrijdag 19 november: Midlake, Jamie Lidell, Tom McRae, John Grant, Ed Harcourt, Mercury Rev Clear Light Ensemble, Blitzen Trapper, Praise The Twilight Sparrow, Low, Bruce Bherman, Ganglians, Roddy Doyle, Scroobius Pip, Hilary Mantel, Willem van Toorn, John Cooper Clarke, Thijs de Boer en Sam Cutler
Zaterdag 20 november: The National, Spoon, Smoke Fairies, Local Natives, I Am Oak, BP Fallon, Twin Sister, Joris Vanvinckenroye, Annuals, These New Puritans, Kisses, Almudena Grandes, Michael Madsen, Harry Mulisch, DBC Pierre, Stephen Vizinczey, Mircea Cãrtãrescu, Naima El Bezaz, Joost Vandecasteele, Edem Awumeys, Miguel Syjuco en Laurent Binet