Jam de la Crème keert de tent succesvol binnenste Buiten

Ruim 1200 bezoekers naar Scheveningen

Marije Pluijm en Peisam Tsang | Foto’s: Eefje Lammers ,

Jam de la Crème editie 4 vond plaats in Buiten op het Scheveningse strand. Het concept is bekend: diverse jamsessies met tussendoor optredens van bands. Vanavond zijn dat Pop Up Animal Kids, Club van Rome featuring Yuri Honing en Relax in een nieuw jasje met nieuwe nummers. Diverse artiesten, een poel van ongeveer zestig muzikanten, staan op het affiche, maar lang niet iedereen komt aan bod.

Ruim 1200 bezoekers naar Scheveningen

Jam de la Crème editie 4 vond plaats in Buiten op het Scheveningse strand. Het concept is bekend: diverse jamsessies met tussendoor optredens van bands. Vanavond zijn dat Pop Up Animal Kids, Club van Rome featuring Yuri Honing en Relax in een nieuw jasje met nieuwe nummers. Diverse artiesten, een poel van ongeveer zestig muzikanten, staan op het affiche, maar lang niet iedereen komt aan bod. De één geilt er wat meer op om op het podium te staan dan de ander. Die eersten zien we dan ook wat vaker terugkeren tijdens de sessies. De sfeer is geweldig, het is één groot feest, met een groot ons-kent-ons gehalte.

De avond gaat wat traag van start. De sessies zouden volgens de aankondiging om 19.00 uur moeten beginnen, maar pas na achten wordt de muzikale aftrap gegeven. Als eersten bestijgen onder andere Remco Visker (La Grâce, Johnnie Stalker) en Kit Carrera (The Deaf, La Grâce) het podium. Na een instrumentaal intro springt Eelco van Proosdij (Rät N FrikK) het podium op om ze met een rap bij te staan. Het publiek bestaat voornamelijk uit muzikanten die ietwat passief kijken hoe hun collega’s het spits afbijten. Vanaf het podium worden zij aangespoord om vooral hun kans te grijpen. Dat doet Stephanie Finegan dan ook. Treble-zusjes Djem en Nina Van Dijk volgen al snel. De kop is er af! Jam de la Crème editie 4 is een feit. (MP)

Nu is het de beurt aan de Pop Up Animal Kids. In hun kenmerkende rode, groene, gele en blauwe outfits weet het viertal al snel het publiek voor zich te winnen. Met hun inmiddels heel herkenbare mix van blues, rock en pop met een vleugje electro weet de band onder leiding van gitarist en zanger Tijmen van Wageningen het publiek tot wat voorzichtige danspasjes te bewegen. Altijd fijn om te horen dat een ‘nieuwe’ band in een relatief korte tijd zo’n eigen geluid heeft weten te ontwikkelen. (MP)

Tijdens sessie nummer 2 lijkt het er even op dat de leden van Splendid de boel overnemen. Sicco van Grieken neemt de gitaarpartijen voor zijn rekening en ook Splendid-saxofonisten Bart en Jort Goderie zijn op het podium terug te vinden. Die laatste twee moeten regelmatig met elkaar overleggen waardoor de vaart een beetje uit de sessie wordt gehaald. Opnieuw klimt Djem van Dijk het podium op om de zangpartijen voor haar rekening te nemen. Met behulp van onder andere drummer Taco Gorter en bassist Michael Baumgarten (Yasmin) weten de muzikanten ook deze sessie tot een goed eind te brengen. Jammer genoeg levert het geen spannende of vernieuwende dingen op. (MP)

Na de tweede sessie is het weer tijd voor een band, eentje die volgens presentator Justin Verkijk excelleert in jammen. Club van Rome featuring Yuri Honing sleept je mee vanaf het allereerste moment. De basis bestaande uit drummer Satindra Kalpoe (Anouk, Tasha’s World, Boris), gitarist Stef van Es en bassist Mark Haanstra is niet anders dan solide en zelfs bezwerend te noemen. Daar overheen krijgen we een goed gedoseerde saus van samples en effecten van Van Es (Anouk, Floris, Gea Russel) en uiteraard is daar ook saxofonist Yuri Honing met zijn heldere geluid die doet vergeten dat er geen vocalen zijn. Honing lijkt meer in het buitenland te spelen dan in Nederland. Door de Penguin Guide of Jazz is hij ooit uitgeroepen als neerlands belangrijkste saxofonist. Daarnaast vult hij zijn CV aan met onder meer Pat Matheny en een Edison Jazz Award. Ook vanavond maken deze mannen diepe indruk met hun vrijgevochten jazz, zo ook op de vele aanwezige muzikanten. (PT)

Naast muziek is er tijdens Jam de la Crème ook ruimte voor andere creatieve uitingen. Buiten betekenen en beschilderen een aantal kunstenaars levensgrote doeken en binnen doen dansers hun ding. Aan het begin van de avond lijkt het weer niet mee te werken, maar uiteindelijk klaart het op en stopt de miezerregen waardoor het ook op het terras van Buiten prima toeven is. Terwijl binnen onder andere zangeres Marloes van Elswijk (Lianan Shee), bassist Jeff Aries (Kern Koppen) en celliste Michelle Cortens (Einstein Barbie) tijdens een nieuwe sessie de tent op zijn kop zetten, scharen zich buiten mensen om de vuurkorf voor een praatje en een sigaret. (MP)

Dan wordt het hele podium ‘geschoond’ voor een nieuw ploeg muzikanten. Een sessie met onder andere zanger Denvis (The Spades, Denvis & The Real Deal), Janneke Nijhuis, Elle Bandita, Kit Carrera, Linda van Leeuwen en Bart Goderie. Een overvol podium en een overvol geluid. Deze rock and roll sessie is geen jam, er lijken van tevoren afspraken gemaakt te zijn. Niettemin is chaos onvermijdelijk. Er wordt geen ruimte gemaakt voor elkaar en iedereen speelt tegelijkertijd alles door elkaar. Saxofonist Bart is hier helemaal niet te horen. Inpluggen en spelen is ook niet alles... Toch knap dat deze samenstelling veel speelplezier heeft en er ook een feestje van maakt. (PT)

Na ruim 3 jaar afwezigheid in muziekland is de Haarlemse hiphopformatie Relax weer terug van weggeweest. Ze maken er vanavond een feestje van. De hele tent gaat los bij de eerste tonen van ‘We like it loud’ en naast een enorme pit voor het podium wordt er flink gecrowdsurfd. De band heeft hun break gebruikt om nieuwe nummers te schrijven en ook de bezetting heeft wat wijzigingen ondergaan. De band heeft wat leuke vondsten. Zo komt bijvoorbeeld het thema van de tv-serie Baantjer steeds terug in het nummer ‘Assasin’. De teksten zijn simpel, bijna plat te noemen, maar ook erg aanstekelijk. De band tapt uit hetzelfde vaatje als waar ze al jaren uit tapt en het publiek heeft hier totaal geen moeite mee. (PT/MP)

Na Relax is het weer tijd voor een paar sessies. Ook hier weer lijken er van tevoren afspraken te zijn gemaakt. Dit keer door de broers Meiresonne (All Missing pieces), Thomas van der Want, Laszlo Barz (Soul Sister Dance Revolution) en Bas Prins (Moore). Desondanks blazen ook zij het dak van de tent. Camiel schreeuwt zijn longen uit zijn lijf, terwijl hij aan een sigaret lurkt. Quinten, in nieuwe look, springt verwoed heen en weer. Bas is niet altijd even verstaanbaar, maar ook dat mag de pret niet drukken. Tot slot duikt Camiel het publiek in om mee te pogoën. (PT)

Tijdens de volgende sessie doet DJ DNA (Urban Dance Squad) mee. Victor Dirix drumt en dan volgen de artiesten zich snel op. Wie hebben we vanavond nog niet voorbij zien komen? Zanger Chris (Vanself) rapt wat woorden mee met Djem van Dijk, Laura Nijhuis schuift aan op gitaar, waarop DNA (L4) de microfoon overpakt. Vince van Reeken (Di-rect) op toetsen. Zelfs stagemanager van de avond, Willem Verhey (Reboot), kan het niet laten een paar bastonen mee te spelen. Zonder artiestenbandje, maar toch on stage beland, zijn Orange Grove zanger Michael Maidwell en Mauro Molenaar (zanger The Excitors) op bas. (PT)

Voor de aller- allerlaatste sessie nemen drie Di-rect leden plaats. Net terug van hun optreden op Nederweert Live Open Air en nog vol van energie en bovenal niet vies van een potje jammen, dat is toch geweldig. De gitaar werkt in eerste instantie niet, maar Spike gaat onverstoorbaar door en als het hem lukt, is Marcel weer zo blij als een kind. Hij trapt zijn sandalen uit en springt uitgelaten rond. Ook Jamie heeft erg veel lol in het jammen. Om de avond af te sluiten nemen Spike en Vince plaats achter de draaitafels onder de noemer ‘Le Pipe Elitair’. Ook hier zet de lol zich voort. Tot sluit gaan de voeten van de vloer. (PT)

Jam de la Crème is zeer geslaagd. Op de bands na duurden de sessies vrij kort. Maar ja, wat wil je als je een poel hebt van bijna zestig muzikanten hebt waar je uit kan kiezen. Niet iedereen kan aan de beurt komen. Aan het begin van de avond moesten de muzikanten nog het podium opgesleept worden, maar naarmate er meer alcohol vloeide, ging dat een stuk meer vanzelfsprekend. Na afloop treffen we een voldane Janneke Nijhuis. “Beter dan dit had het niet kunnen worden. Jam de la Crème is helemaal uitverkocht met 1200 bezoekers over de gehele avond. Op een gegeven moment moesten we mensen tegenhouden bij de ingang. Als er eentje wegging, mocht er eentje binnen. Door een goede voorbereiding hoefden we niet te stressen vanavond, ik heb zelfs tien minuten lekker op het podium kunnen staan jammen.” (PT)