Verslag Record Store Day 2010 Verslag Record Store Day 2010

Nederlandse platenzaken in het zonnetje gezet

, Ramon Keyzer en Benjamin Vis | Foto’s: Peter de Hoog en Benjamin Vis

Verslag Record Store Day 2010

Nederlandse platenzaken in het zonnetje gezet

Ramon Keyzer en Benjamin Vis | Foto’s: Peter de Hoog en Benjamin Vis ,

Op zaterdag 17 april was het wereldwijd Record Store Day. De dag waarop dit jaar ook in Nederland de nog overgebleven onafhankelijke platenzaken in het zonnetje werden gezet met veel speciaal voor deze dag uitgebrachte vinyl releases en instore optredens. In de regio deden Velvet Delft, het Haagse La La Land en het Leidse Velvet en Plato mee. 3VOOR12 Den Haag was er bij.

Nederlandse platenzaken in het zonnetje gezet

Op zaterdag 17 april was het wereldwijd Record Store Day. De dag waarop dit jaar ook in Nederland de nog overgebleven onafhankelijke platenzaken in het zonnetje werden gezet met veel speciaal voor deze dag uitgebrachte vinyl releases en instore optredens. Platenzaak Velvet in Delft pakte extra groot uit en verzorgde de officiële Nederlandse opening met een optreden van Moke op de stoep voor de platenzaak. In de regio deden ook het Haagse La La Land en het Leidse Velvet en Plato mee. 3VOOR12 Den Haag was er bij.

Record Store Day begon twee jaar geleden in Amerika, daar werd de unieke cultuur van 700 onafhankelijke platenwinkels gevierd. Dit jaar deed ook Nederland voor het eerst mee en ontstond er een unieke samenwerking van 65 platenzaken door heel Nederland. Zij organiseerden op zaterdag 17 april speciale signeersessies en instore optredens en verkochten speciale items. Speciaal voor Record Store Day brengen veel artiesten exclusieve releases uit. Gelimiteerd en alleen op die dag te koop bij de onafhankelijke platenzaken in de deelnemende landen. Zo brachten The Rolling Stones speciaal voor Record Store Day een nooit eerder uitgebracht nummer uit op vinyl. MGMT bracht een prachtige vinyl single uit en er was een John Lennon singles bag te koop met drie speciale heruitgaves op 7” vinyl. Maar ook het Nederlandse Excelsior label deed mee en bracht een EP uit op wit vinyl met vier speciale nummers van Awkward I, El Pino and the Volunteers, Moss en Tim Knol. En dit is slechts een kleine selectie van het aanbod op deze dag.

Record Store Day Delft
In Delft deed Sounds mee aan de Record Store Day, maar vooral Velvet in Delft pakte groots uit met maar liefst zeven optredens en een enorme voorraad speciale releases. Zij verzorgden ook nog eens op vrijdag om middernacht de officiële Nederlandse opening van Record Store Day 2010 met een optreden van Moke. En zo stond de door 3FM gekroonde beste rockband van Nederland zomaar midden in de nacht te spelen op een straathoek in Delft. “Toen bekend werd dat Record Store Day dit jaar ook in Nederland zou worden gevierd kreeg ik meteen een sms-je van Phil Tilly (gitarist van Moke, red.)”, aldus Jurgen van Velvet Delft. “Hij kwam met het idee om met Moke de officiële opening te doen in mijn platenzaak. Ze hebben hier twee keer eerder gestaan.” Na het optreden beaamt zanger Felix Maginn dit vanachter de counter in de platenzaak waar hij cd’s staat te signeren; “Waarom wij van alle 65 platenzaken juist hier staan? Omdat Jurgen zo’n toffe kerel is, hij is echt heel vriendelijk en wij vinden het hier heel leuk”. En juist op dat moment komt Jurgen langs; “Felix, kan ik je nog bijschenken?”

Moke speelt voor een enorm volle straathoek zo’n veertig minuten waarbij de band heel erg enthousiast en puur overkomt. Veel directer en spontaner dan bijvoorbeeld in de grote zaal van ’t Paard eind vorig jaar. Het publiek staat er letterlijk met zijn neus bovenop, geen dranghekken of beveiliging, gewoon heel puur en direct. “Daar draait het precies om”, vertelt Jurgen later. “Het directe contact tussen de band en zijn publiek. Het is de meest pure, eerlijke en directe manier voor een band om te spelen en de beste manier om een plaat te promoten. Het is ook heel erg belangrijk voor bands, het kenmerkt een artiest, het geeft een hoop sympathie en goodwill. En buiten de goede promotie voor mijn platenzaak heb ik ook gewoon enorm staan genieten. Rijk zal ik er niet van worden want na een optreden verkoop ik echt geen bakken met cd’s.” Na het optreden van Moke bleef Velvet nog tot half vier ’s nachts open. Voornamelijk omdat het zo enorm gezellig was. “Maar het was ook echt bizar om te zien dat mensen om 3 uur ‘s nachts nog met stapels cd’s bij de kassa staan om af te rekenen”, vult Jurgen aan.

Na de spetterende opening van vrijdagnacht begon de zaterdag in Delft verrassend rustig in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Leiden. “Daar lagen er bij Velvet zo’n zeventig personen voor de deur en was de voorraad speciaal vinyl al vrij snel voor een groot deel uitverkocht”, vertelt Jurgen. “Om half negen ging ik weer open, ik moest nog heel wat glazen spoelen, beetje opruimen en een podium klaarzetten. Bij mij was er maar één klant die ‘s ochtends in paniek voor de deur stond, hij dacht dat hij te laat was maar was dus de enige. Ik had verwacht dat het ‘s ochtends enorm druk zou zijn en je dan alles of tenminste heel veel zou verkopen en verder op de dag niet. Maar nee, ook zaterdagavond heb ik, tot ik tegen middernacht dicht ging, nog veel verkocht.”

Om 18.00 uur is het aan de Engelse band Turin Brakes om te openen. Zij komen aan, pluggen hun instrumenten in en beginnen meteen. Druk is het nog niet, maar het is dan ook etenstijd. Gezellig en vooral heel erg gemoedelijk is het wel. Na het optreden struinen de bandleden de cd-bakken door. “Daarom zou ik veel vaker van dit soort optredens willen doen”, aldus één van de bandleden van Turin Brakes, “I love records en met dit soort instore-optredens mag ik er altijd een paar uitzoeken.” Even later wordt een nieuwe fan met gesigneerde Turin Brakes cd in de hand spontaan door de band op de gastenlijst voor het optreden die avond in ’t Paard gezet. Directer en spontaner kun je het niet hebben! Net als na het enthousiaste optreden van het tot drie personen uitgedunde Mala Vita. Zanger en gitarist Davor Lazić heeft zojuist van iemand uit het publiek een oude fles slivovij gekregen en deelt dit nu met ander fans.

Even na half acht is het de beurt aan John Carrie & Moore Green. Velen hadden een duo verwacht maar ze zijn met z’n vieren, drie Britten en een Hollander opererend vanuit Amsterdam. Zij zetten misschien wel het meest verrassende optreden van de avond neer. Fijne vrolijke originele en verrassende roots muziek met ook aparte instrumenten zoals een theremin en een elektrische sax.

Na de indierock band The Heights, die wat minder uit de verf komt, stopt er een busje vol met instrumenten en versterkers. Elle Bandita is gearriveerd en is in tegenstelling tot de meeste andere acts van de dag niet van plan een semi-akoestisch optreden te geven. In tegendeel; het volume gaat volledig open. “Wij zijn Elle Bandita, je weet toch. We komen net van een lesbienne festival in Berlijn, ik kan geen wijf meer zien. Dit is ‘Pink’ en dit nummer gaat over beffen”, aldus Elle Bandita. De toon is gezet. Met haar voltallige band zet ze een keiharde rockshow neer waar vooraan heftig op gesprongen wordt. Absoluut het meest energieke optreden van de dag.

Voorafgaand aan het optreden van Moke wilde Jurgen al een inleidend verhaaltje houden. Door de hectiek en om de band vooral maar te laten spelen kwam dat er niet van. Nu zo vlak voor het laatste optreden weet een duidelijk uitgeputte maar o zo blije en voldane Jurgen er met moeite toch nog enkele bedankwoordjes uit te krijgen. Bettie Serveert mag dan het live gedeelte afsluiten voor een nog steeds volle stoep en doet dat als duo. Dan komt er tijdens het tweede nummer een taxi-busje aanrijden. En ja hoor, de wat gespannen chauffeur denkt er niet aan van zijn route te wijken en rijdt stapvoets dwars door het publiek, vlak langs het podium. De twee bejaarden in het busje hebben de tijd van hun leven en zwaaien enthousiast naar het publiek, het publiek zwaait terug en de band speelt door alsof er niets aan de hand is. Ook dit past helemaal bij de spontane en ontspannen sfeer van deze Record Store Day in Delft.

Record Store Day Den Haag
Bij La La Land in Den Haag had zich ruim voor openingstijd al een rij met vinylverzamelaars voor de deur verzameld. Met verlanglijstjes in de hand vonden de speciaal voor Record Store Day uitgebrachte platen gretig aftrek. John Lennon, Bruce Springsteen en The Rolling Stones waren favoriet bij de vroege vogels, de uitslapende jongere vinylliefhebbers deden zich te goed aan Hot Chip, MGMT en Gorillaz. Eigenaresse Tracey van La La Land kijkt met een goed gevoel terug op Record Store Day: "Het is voor het eerst dat het in Nederland zo groot wordt aangepakt en toch wisten al veel mensen van het initiatief af. We hebben niet de ruimte om bandjes te laten spelen op zo'n dag, maar je merkt dat het toch vooral om het ouderwetse gevoel van het struinen in platenbakken gaat. Het vinden van leuke items en het ontmoeten van andere muziekliefhebbers. Volgend jaar doen we zeker weer mee!"

Record Store Day Leiden
In een tijd waarin veel platenzaken in zwaar weer verkeren is sinds kort een jaarlijkse Record Store Day in het leven geroepen die de beleving van deze branche moet doen herleven. In Leiden vochten twee muziek speciaalzaken om de aandacht met bijzondere aanbiedingen en diverse acties: Velvet en Plato.

Bij Velvet kon men aanschuiven voor onder andere optredens van Nico Dijkshoorn en Leidse lieveling Kraak & Smaak. De Plato pakte uit met de populaire indierock van Bettie Serveert en opkomende singer-songwriter Arthur Adam, waar ze vorig jaar al opvielen met The Sheer. Naar idee van ondergetekende was het vooral voor Arthur Adam belonend om een extra tripje naar de Plato te maken. Krap een week na de nationale presentatie op De Wereld Draait Door is het mooi om juist in de kleine setting van een instore de tot band (dezelfde formatie als zijn ruige band The New) gegroeide singer-songwriter te horen optreden. Extra speciaal was het feit dat juist op Record Store Day ook zijn nieuwe plaat, ‘Awake’, in de winkel ligt. Na een aantal plezierige nummers, waarin de heerlijke stem van Arthur zich laat gelden, is de verleiding begrijpelijk te groot voor de toehoorders om zijn vers van de pers plaat te laten liggen.

Missie geslaagd, want is dat niet precies waar de Record Store Day om draait? Het publiek moet naast de concerthal ook de onafhankelijke platenzaak weer weten te vinden. Die zitten namelijk bovenop de muziekscene en hebben bovendien een flinke dosis persoonlijk charme. De gezelligheid van de Record Store Day is een goede stap om te voorkomen dat de onafhankelijke platenzaken de vergeten groenten worden van het winkelend publiek. Wat ons betreft wordt het voortaan iedere maand een keer Record Store Day.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag