Record Store Day Festival in Delft groot success Record Store Day Festival in Delft groot success

“Een goede manier om de muziekbranche weer eens positief in de spotlight te zetten”

, Ramon Keyzer

Record Store Day Festival in Delft groot success

“Een goede manier om de muziekbranche weer eens positief in de spotlight te zetten”

Ramon Keyzer ,

Op zaterdag 17 april was het wereldwijd Record Store Day. Velvet Music in Delft pakte groots uit met zeven optredens en verzorgde de officiële Nederlandse opening met een optreden van Moke. “Eigenlijk had ik nog meer bands willen neerzetten maar daar kreeg ik geen vergunning voor”, aldus Jurgen. Hij is de grote kracht achter dit succes in Delft en kijkt samen met 3VOOR12 Den Haag terug op een zeer geslaagde dag.

“Een goede manier om de muziekbranche weer eens positief in de spotlight te zetten”

Op zaterdag 17 april was het wereldwijd Record Store Day. Velvet Music in Delft pakte groots uit met zeven optredens en verzorgde de officiële Nederlandse opening met een optreden van Moke. “Eigenlijk had ik nog meer bands willen neerzetten maar daar kreeg ik geen vergunning voor”, aldus Jurgen. Hij is de grote kracht achter dit succes in Delft en kijkt samen met 3VOOR12 Den Haag terug op een zeer geslaagde dag.

Vrijdagnacht begon het al met de officiële opening van Record Store Day in Nederland. Even na middernacht speelde Moke voor de winkel in het centrum van Delft. “Ik ben natuurlijk apetrots dat ik de landelijke opening heb gehad met Moke”, vertelt een enthousiaste Jurgen. “Toen bekend werd dat Record Store Day dit jaar ook in Nederland zou worden gevierd kreeg ik meteen een sms-je van Moke gitarist Phil Tilly. Wij willen bij jou de aftrap doen om 12 uur ‘s nachts stond erin. Wat een idee dacht ik meteen, dat kwam echt van Moke vandaan. Phil is ook ambassadeur van Record Store Day Nederland en zij wilden één optreden doen in Nederland en dat wilden zij bij mij doen. Zij hebben twee keer eerder bij mij gespeeld en dat was een groot succes.”

Veel platenzaken deden mee met Record Store Day en verkochten de speciale releases, velen zette ook één of twee bandjes neer. Velvet in Delft pakte het groots aan en maakte er een festival van. “Omdat ik zo vaak bandjes in mijn zaak heb spelen voelde ik mij meteen verantwoordelijk om er een geslaagde dag van te maken. Als je dit niet goed organiseert, de promotie of het geluid niet goed regelt bijvoorbeeld sla je een flater als branche. Daarom wilde ik ook echt dat het goed geregeld was. Alle bands zijn naar mij toe gekomen omdat ze uit eigen ervaring of van andere bands hoorden dat het hier altijd goed geregeld is. En dat het uitdraaide op een festival is zo vanzelf ontstaan. Eigenlijk had ik nog meer bands willen neerzetten, maar vanwege de wekelijkse vlooienmarkt voor mijn deur kreeg ik slechts een vergunning voor de avond. Het is voor mij ook een zaterdag en daarom heb ik uiteindelijk in de winkel toch ook maar niks gedaan, op het moment dat de winkel vol staat om naar een bandje te luisteren verkoop ik niks.”

Jurgen doet dit vooral omdat hij het zo leuk vind, en natuurlijk verkoopt hij er wel wat meer cd’s door. “Enerzijds wil ik er geld mee verdienen, maar dat gebeurt niet direct. Het is voor mij echt een promotionele actie, rijk wordt ik er niet van. Zaterdag was echt een fantastische dag maar ik zat het vanochtend even snel uit te rekenen en als ik er niks aan had gedaan had ik evenveel geld verdiend. Ik heb zo enorm veel geïnvesteerd. Maar goed, het is een hele goede promotie actie natuurlijk. En buiten dat heb ik zelf ook enorm staan genieten de hele dag. Het is ook idealisme, ik wil ook gewoon een band een stap verder helpen. Er zijn steeds minder platenzaken en ik denk dat ik daar op deze manier wel een stukje aan kan bijdragen. En in Delft gebeurt er ook niet zo heel veel. Het is ook heel mooi om dat aan te bieden in de stad waar ik toch ook alweer twintig jaar woon.

Jurgen is vanzelfsprekend blij met Record Store Day, maar heeft een interessante uitleg; “Er is in de afgelopen 25 jaar zo ongelooflijk veel fout gegaan in de muziekbranche. De cd is een heel mooi product, maar er zit alleen zo’n lullig plastic dingetje omheen, daar hadden ze iets veel mooiers voor kunnen verzinnen. En hoe de industrie destijds tegen Napster is gaan schoppen was natuurlijk helemaal verkeerd. Apple heeft daar later heel handig op ingespeeld met iTunes en is daar heel rijk mee geworden. Dat had de branche zelf ook wel kunnen doen en dan had je op een goede manier de inkomsten uit de muziek kunnen behouden.

Of met speciale edities, heb je net een cd gekocht komt er zes weken later een speciale editie uit met een extra nummer of bonus disc. Met dat soort dingen doe je het als industrie gewoon echt heel slecht. En dat doet je imago echt geen goed. Inmiddels gaat het veel beter en worden speciale edities eerst uitgebracht en daarna niet meer, dan wordt je als fan beloond, en zo hoort het. En de prijs is misschien te lang te hoog geweest. Men denkt overigens nog steeds dat je voor een cd nu eenmaal ruim twee tientjes betaald. Maar dat is gewoon niet zo, kijk maar eens op mijn tafel met nieuwe releases, de meeste zijn 15 euro. In tegenstelling tot bijna alles, zijn cd’s nu wel een stuk goedkoper geworden. Maar het besef bij de mensen is er nog niet. Ook met de verpakking gaat het beter, je ziet steeds meer digipacks en voor een mooie speciale hoes wil men best betalen. Er is een hoop mis gegaan, maar het gaat wel de goede kant op. En Record Store Day is een goede manier om de muziekbranche weer eens positief in de spotlight te zetten.”

Het was een unieke dag bij Velvet in Delft en Jurgen mag trots terugkijken en doet dat dan ook; “Ik heb een ongelooflijk goeie dag gehad, het heeft mijn verwachtingen op alle fronten dik overtroffen. De verkopen, de optredens, het publiek, alles. Neem John Carrie & Moore Green. Hun plaat kwam vrijdag pas uit, er is niemand die dat kent en er staat toch zo’n kleine 200 man publiek. Het is voor mij één grote roes geweest, maar alles is goed gegaan. We hebben veel aandacht van de pers gehad en wat ook van niet te onderschatten belang is geweest is dat voor het eerst alle platenmaatschappijen de handen ineen hebben geslagen. Samen hebben zij eraan gewerkt deze dag tot een succes te maken. Veel bands hebben speciale releases uitgebracht en ook zo’n sampler cd die je bij elke aankoop krijgt is leuk. Ik ben er echt zeer en zeer tevreden over en ik denk dat er iets unieks is ontstaan zo. Het was een hele mooie dag en ik moet mijn best doen om niet naast mijn schoenen te lopen, want ik heb echt zoveel complimenten gehad. En ik heb nu al zo ongelooflijk veel zin om het volgend jaar weer te doen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag