Vier bands strijden om Haagse Popprijs voor Aanstormend Talent Vier bands strijden om Haagse Popprijs voor Aanstormend Talent

Starcatcher en Johnnie Stalker rocken de kleine zaal

, Kim Raven | Foto's: Ron van Varik

Vier bands strijden om Haagse Popprijs voor Aanstormend Talent

Starcatcher en Johnnie Stalker rocken de kleine zaal

Kim Raven | Foto's: Ron van Varik ,

Los Jalapeños, Grace, Starcatcher en The Ties spelen op zaterdag 24 oktober ieder twintig minuten in de kleine zaal van ’t Paard in Den Haag. Dan doen deze Haagse bands niet zomaar. Nee, zij zijn genomineerd voor de Haagse Popprijs in de categorie Aanstormend Talent 2009.

Starcatcher en Johnnie Stalker rocken de kleine zaal

Los Jalapeños, Grace, Starcatcher en The Ties spelen op zaterdag 24 oktober ieder twintig minuten in de kleine zaal van ’t Paard in Den Haag. Dan doen deze Haagse bands niet zomaar. Nee, zij zijn genomineerd voor de Haagse Popprijs in de categorie Aanstormend Talent 2009.

Los Jalapeños bestaat pas een half jaar en bestaat uit drie mannelijke bandleden, Bram (drummer), Jorte (bassist) en Colin (zanger/gitarist). Ze zijn zoals ze het zelf zeggen ‘drie (semi-)baardige mannen die stoere-mannen-muziek maken’. Dat de garage/punkband pas een half jaar bestaat, is te zien. Ze zijn nog niet zo goed op elkaar ingespeeld. De jongens moeten continu met elkaar non-verbaal communiceren. Hierdoor vergeten ze te genieten en er een show van te maken. Het stemgeluid is schreeuwerig, ook als hij probeert te zingen. De melodie van de nummers is erg leuk en vernieuwend, en dat deze jongens goed met hun instrument om kunnen gaan hoor je ook. Al met al klinkt Los Jalapeños niet als dertien in een dozijn band, zeker niet als ze straks goed op elkaar ingespeeld zijn en er een show van maken.

Ook Grace is nog niet zo lang bij elkaar. Deze band bestaat ook al uit alleen maar heren. Boudewijn (zang), Dylan (gitaar), Remco (bas), Marlon (drums/samples). Deze alternatieve rockband komt live nog niet echt uit de voeten. Ze hebben totaal geen interactie met het publiek en kijken ook behoorlijk chagrijnig. Muzikaal zit het allemaal wel heel strak in elkaar. De zang is goed, en ook de effecten over de zang heen zijn goed. Een saxofoon is ook weer eens wat anders. De show spat helaas alleen nog niet van het podium af, maar doordat de goede basis er is, komt dit echt wel goed.

De eerste en enige genomineerde met een vrouwelijk bandlid is The Ties. Frank (gitaar/zang), Alieke (bas/zang) en Stefan (drums) vormen sinds de zomer 2008 deze garagerockband. Ze hebben allemaal een stropdas en zwart/witte kleren aan. De aankleding ziet er goed uit. En ook de show ziet er goed uit, er wordt veel gecommuniceerd met het publiek en met elkaar. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en krijgen het publiek met gemak mee. Wel klinkt de zang het beste als Frank en Alieke samen zingen. Zodra een van hen solo zingt klinkt het alsof er iets mist. De nummers liggen lekker in het gehoor en muzikaal is het goed.

De winnaar van de avond is Starcatcher. Vorig jaar waren zij ook al genomineerd als Aanstormend Talent voor de Haagse Popprijs, maar toen ging Johnnie Stalker met de prijs aan de haal. Deze keer is het wel raak voor de jonkies van de Haagse symforockband. Starcatcher bestaat uit Jesse (zang/bas), David (gitaar/tweede stem), Boyke (toetsen) en Jorin (drum). Bij de zestienjarige Jesse verwacht je niet zo’n goed stemgeluid. Helaas valt de tweede stem dan wat tegen. Maar dat kan de pret niet drukken. De band zet als enige genomineerde deze avond een spetterende show neer. De interactie met het publiek is er vanaf de eerste seconde, het enthousiasme straalt er vanaf en ook muzikaal is het goed. Dat deze band al langer bestaat is te zien, ze zijn goed op elkaar ingespeeld, dus de prijs die ze winnen is niet meer dan terecht.

Als de jury zich terugtrekt om over de genomineerden na te denken komt Johnnie Stalker de zaal verblijden met een goede dosis rock. Zij zijn de winnaar van de Haagse Popprijs Aanstormend Talent 2008 en de verwachtingen liggen dan ook hoog. De band is redelijk goed op elkaar ingespeeld, ondanks dat de band pas sinds kort versterkt is met bassist Michel, en bespeelt het publiek gemakkelijk. De zaal gaat uit zijn dak. Muzikaal is het goed, de zang is rauw, zoals van een echte rockband verwacht wordt. De tatoeages van de mannen zijn duidelijk zichtbaar, waardoor het geheel rock uitstraalt. Niet alleen de muziek, maar dus ook de mannen zelf. Zij hebben het zichtbaar naar hun zin. Ze halen alles uit de korte tijd die ze kunnen spelen. Helaas vergeten ze dat je ook nog gitaar moet spelen tussendoor. Maar dat hoort ook een beetje bij rock, toch?

Na Johnnie Stalker komt de jury, bestaande uit Tom van der Vat (Popunie), Rene Steijger (Westerpop) en Gwen Perotti (Werfpop), bekendmaken wie er heeft gewonnen. Zonder enige toelichting wordt bekend gemaakt wie er heeft gewonnen; Starcatcher wint de bokaal en de geldprijs van 250 euro.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag