Songs about love is het Spaanse debuut van The Peptones Songs about love is het Spaanse debuut van The Peptones

“Eerder waren we er niet aan toe.”

, Cok Jouvenaar

Songs about love is het Spaanse debuut van The Peptones

“Eerder waren we er niet aan toe.”

Cok Jouvenaar ,

The Peptones bestaan al 14 jaar en nu pas klaar voor hét echte werk. De debuutplaat ‘Songs about love’ straalt plezier en trots uit. Taco Haasdijk, Bas Vermeulen en Bram Haasdijk vonden in Spanje hun gelijke en werkte aan deze langverwachte langspeler .

“Eerder waren we er niet aan toe.”

The Peptones bestaan al 14 jaar en nu pas klaar voor hét echte werk. De debuutplaat ‘Songs about love’ straalt plezier en trots uit. Taco Haasdijk, Bas Vermeulen en Bram Haasdijk vonden in Spanje hun gelijke en werkte aan deze langverwachte langspeler . 

“Eerder waren we er niet aan toe. Nu is het compleet.” zegt gitarist/zanger Taco over het debuut. In de Estudios Circo Perrotti in het Gijón hebben de drie Hagenezen ‘Songs about love’ opgenomen. Geestdrift en vreugde spat van de opnames af. The Peptones bezorgden Den Haag vaak een Buzz maar Schollenpop, KonininginneNach of Plein Open zat er niet in. Misschien komt daar verandering in. 

Taco: “De  studio was een vintagestudio met authentieke apparatuur”, Bas vult aan; “Helemaal jaren zestig, met een Telefunken bandrecorder.” Het productieduo Jorge Muñoz-Cobo en Mike Maroconda sleepten de mannen mee, “Veel platen die wij goed vonden hebben zij geproduceerd. Ik heb gebeld en een cassettebandje gestuurd.” zegt Taco. Drummer Bram: “We boekten 10 dagen de studio terwijl de meeste bands één week boeken.” Taco: “Wij hebben ons tempo aangepast. Om 2 á 3 uur de studio in tot 2 uur en daarna het nachtleven in.” De staat van dienst van dit Spaanse producerkoppel is legendarisch. Taco: “Gaandeweg vertelde Mike wel eens wat. Hij is een bescheiden kerel. De productie van de debuutplaat van de New Bomb Turks is van hem.” 

Bij aankomst in Spanje was Bas zijn Danelectro kwijt, “Ik spreek geen woord Spaans. Hoe leg je uit dat je bas er niet is. Met een Framus bas heb ik de baspartijen ingespeeld. Een Duist merk, voorloper van Warwick.” Thuis achter marktplaats zag Bram dat er een Framus uit 1964 werd aangeboden. Bas: “Maximaal 550 euro wilde ik bieden. Uiteindelijk heb ik die kerel gebeld en ben deze gaan halen. De bas is nog niet alles, “Je hoort ook de Clavioline, de eerste synthesizer.”  Taco: “Op Runaway van Del Shannon, hoor je deze ook. Verder hoor je ook de Binson, een echo apparaat. Syd Barrett speelde ermee op de eerste Pink Floyd plaat.” 

Er was spaargeld, legt Bram uit; “Geld van optredens van de laatste twee jaar.” Bas: “Spanje hebben we echt bij elkaar gespeeld.” Het persen van vinyl en de cd was andere koek. Bram: “Menig ribben uit onze en meerdere lijven.” “Het ruwe werk stond er in twee dagen op. In één nacht deed ik de zangpartijen.” zegt Taco. De twee producers kwamen daarna in actie. “Mike en Jorge speelde percussie en zo.”Het vinyl is een bewuste keus. “Wij zijn vinylgekken en bedienen hiermee de freaks. We maken een soort Garagerock en dat hoort op vinyl.” Er is verschil tussen de cd en de plaat. Bram: “Soms komt de mix beter uit op vinyl. Als je in bakken in de winkels wilt liggen heb je een cd nodig. Ook voor het rondsturen naar zalen en recensies. We kregen wel een tip om naar sommige tenten vinyl te sturen.” “Je kan niet meer aankomen met een cd-retje. Nu durf ik dit te sturen naar Eric Corton. Als je het doet, moet je het goed doen. En we hebben een distributiedeal bij Sonic Rendezvous.”, meldt Taco trots.

Bram: “Na de presentatie op 31 oktober willen we uitlopend tot december regelmatig in Den Haag spelen.” De ambitie is het buitenland: Duitsland, Denemarken en Spanje staan op de lijst. “Eigenlijk zijn we best lui maar we hebben ook gezinnen, drukke banen of bezig met een verbouwing.” De drie dertigers maakte in Spanje ook kennis met de Spaanse keuken. Taco vertelt enthousiast; “We zijn een drie-eenheid en op de binnenhoes staan onze drie favorieten Spaanse gerechten; Jambon (ham), Green Peppers en Pulpo (inktvis). We komen uit vissersfamilies vandaar deze keus. Bas: “Op de plaat staat een sinaasappel op het etiket. Spaanser kan niet.”

Tijdens de presentatie pakt de band uit. Taco: “Er komen gastmuzikanten en de Los Tiki Boys, de band van Marcel Kruup (ex-Treble Spenkers) speelt een set.” Er staat vast dat het enthousiasme nooit vergaat bij The Peptones. Bram: “We zijn al zo lang bezig en kennen elkaar door en door. Er is niets leukers dan muziek maken. Dit doen we over 10 jaar nog steeds.” Taco “Wij hebben met zijn drieën leren spelen.” Er zijn ook al plannen voor een tweede plaat, “Die willen wij ook opnemen in Gijón.”

Zaterdag 31 oktober; de presentatie van ‘Songs about love’ van The Peptones. In de Supermarkt aan de Grote Markt vanaf 22.00 uur. Entree gratis. Cd’s: 10 euro en Vinyl: 15 euro.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag